Follow Me @Charmedka

07.03.16

J. R. Ward - Králové bourbonu | RC review

Spisovatel: J. R. Ward
Originální název: The Bourbon Kings
Série: Králové bourbonu
Díl: 1.
Počet stran: 464
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Fascinující kronika rodiny Bradfordových, dlouholetých neoficiálních vladařů světové mekky bourbonské whisky. Neustále přiživované bohatství jim zajistilo mocný vliv a výsady dynastie, která navenek dodržuje ušlechtilá pravidla miláčků štěstěny a vybraného vkusu, ale vytváří ostrou hranici mezi sobě rovnými a svými zaměstnanci, kteří dřou do úmoru jen pro blaho svých chlebodárců.

Hrdinka příběhu Lizzie, vynikající a uznávaná zahradní architektka, tuto křehkou mez překročí, když se zamiluje do marnotratného Lanea Bradforda, a málem přijde o všechno, co si v životě tvrdě vybojovala. Lane se po několika letech vrací domů a přináší s sebou i stíny minulosti, která skrývá nejeden bezohledný čin a řadu děsivých tajemství.

Něco ke knize
Rodina Bradfordových stojí na samém vrcholu v prodeji bourbonské whisky. Jejich bourbon je vůbec ten nejlepší a zajistil jim život v přepychu. William Bradford je ovšem tyran a naprosto necitelný člověk, není divu, že jeho dědicové ho nesnášejí. Z dříve chytrého a nejnadějnějšího Edwarda se stala po únosu lidská troska a do sídla Bradfordů nemá v plánu už v životě vkročit. Odjakživa nezodpovědný Max se zas poděl kdovíkam. Gin si naopak užívá veškerého luxusu, který jméno Bradford přináší, ale právě to dává jejímu otci nad ní moc.

Posledním dědicem je Lane, který se po dvou letech vrací a návrat to vůbec nebude snadný. Zanechal tu manželku, kterou ale nemůže vystát, ta ovšem nemá v plánu vzdát se přepychu. A Lane se nehodlá vzdát už podruhé Lizzie, velmi nadějné zahradní architekty, která v sídle Bradfordů pracuje už pěknou řádku let a které Lane zlomil srdce.

Lizzie má v plánu držet si Lanea od sebe dál, ale ani po dvou letech se s jejich rozchodem nevyrovnala a odolat vzájemné přitažlivosti jde jen stěží. Jenže i teď jim osud hází klacky pod nohy. Lanea čeká těžký úkol, udržet si Lizzie a pomoci rodině. Pod slupkou přepychu a moci se ukrývá shnilé jádro, které může rodinu zničit.


Moje hodnocení a dojmy
Knihu jsem si vybrala samozřejmě kvůli autorce J. R. Ward, od které čtu sérii Bratrstvo černé dýky, která je naprosto skvělá a každý další díl se mi líbí snad více než ten předchozí. Kdyby Krále bourbonu nenapsala právě ona, asi bych po knize nesáhla. Anotace mě zas tolik nezaujala, možná i z toho důvodu, že bourbon jde mimo mě a tedy mě v anotaci nijak nenalákal.

Kniha má skoro pětset stran, ale vůbec to není znát, čte se opravdu dobře. Prostě J. R. Ward psát umí, takže i bichle přelouskáte během chvilky. Je to úplně něco jiného než zmiňované Bratstrvo černé dýky či Padlí andělé. Žádné fantasy a nadpřirozeno, ale zamilovaný román s menší detektivní zápletkou. Co ale její knihy spojuje, tak erotika.

Erotické scény v knize rozhodně nechybí, ale na druhou stranu jich není tolik jako v bratrstvu. Ty co v knize ale jsou, tak jsou rozhodně skvěle napsány. Není to vulgární, ale naopak tak akorát vzrušující. A hodně romantické. Lizzie a Lane se mi moc líbili, jako pár byli sympatičtí a já jim celou dobu přála, aby jim to vyšlo. Sice občas mají problémy spolu komunikovat, u čehož jsem nadávala, ale jinak super.

Hodně zajímavá je postava Edwarda. Z nadějného muže se stala troska, která je neustále lihu. Jelikož jeho otec je ale prvotřídní zmetek, který ho nikdy neměl rád, tak se Edwardovi nedá ani divit. Jeho příběh mě ale hodně zajímal. Trochu prostoru tu měla i jediná dcera Williama Bradforda, Gin. Gin je v podstatě rozmazlený spratek, vypočítaná ženská. Ale i přesto mi jí bylo líto a u jejího osudu jsem nejvíce tajila dech. O Maxovi tu byly pouze zmínky, více bude snad v dalším dílu.

Samozřejmě se v knize dočtete něco o historii rodu a vlastně celého bourbonu. I přesto, že mi bourbon nic neříká, rozhodně to nebylo nudné čtení. Naopak, celá kniha je hodně čtivá, napínavá a četla jsem ji s chutí.

Děj se odehrává v současné době, mě ovšem trošku dělalo potíže si všechny ty postavy v současnosti představit. Obrovské sídlo, hromada peněz a moci, dům plný zaměstnanců a tajemství. Připomínalo mi to telenovelu odehrávající se v minulém století, ale vůbec to nemyslím špatně.

Jak jsem psala, kniha byla zajímavá, děj napínavý a romantický. Druhý díl si přečtu moc ráda, hlavně proto, že to skončilo pěkně napínavě a já jsem hrozně zvědavá, jak to bude pokračovat. Zároveň mě kniha utvrdila v tom, že J. R. Ward je skvělá spisovatelka a já si rozhodně musím sehnat i zbytek jejích knih, které ještě nemám, jelikož tuhle autorku chci mít komplet v knihovně.


Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
knihcentrum.cz

2 komentáře:

  1. Jméno autorky je hodně zvučné :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Kniha si určitě najde příznivce,ale já ji asi číst nebudu.Myslím,že by mi nesedl styl příběhu a celkové prostředí :)

    OdpovědětVymazat