Follow Me @Charmedka

29.02.16

Liane Moriarty - Sedmilhářky | RC review

Spisovatel: Liane Moriarty
Originální název: Big Little Lies
Počet stran: 439
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi.

Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery.

Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití.

Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii.

Román světově úspěšné autorky bestselleru Manželovo tajemství je příběhem tří matek, jimž se jejich na pohled všední životy krůček za krůčkem nebezpečně vymykají z rukou. HBO natáčí podle této knižní předlohy minisérii s Nicole Kidmanovou a Reese Witherspoonovou v hlavních rolích.

Něco ke knize
Vítejte v malém městečku na poloostrově Pirriwee. Ač se to tu může zdát dokonalé, zdání občas klame a usměvavé tváře možná skrývají nejedno veliké tajemství či bolest. Rozhodně to tady není žádná pohádka.

Madeline je čerstvě čtyřicet, chodí vždy upravená a řídí se heslem, co na srdci, to na jazyku. Nesnese křivdu a když se jí něco nelíbí, ohradí se. Má tři děti, dvě nejmladší má se současným manželem a nejstarší, dospívající dceru z předchozího manželství. A právě ta nejstarší ji právě dělá největší starosti, začíná tíhnout k otci, který je před lety opustil, ale najednou se z něho stává rodič jak se patří. A ještě snášet jeho současnou ženu a dceru..

Jane je pravý opak Madeline. To svobodná, čtyřidvacetiletá matka pětiletého chlapečka Ziggyho, která se do městečka právě přistěhovala. Je to spíše šedá myška, která nerada na sebe poutá pozornost, Ziggy svého otce nezná a Jane o něm nerada mluví.

Celeste je nádherná blondýnka, která vždy vypadá dokonale a s manželem tvoří ideální dvojici. Manželé vychovávají pětiletá dvojčata a žijí si ve velkém luxusu. Avšak i přesto Celeste občas působí duchem nepřítomně a ztrápeně.

Ač jsou všechny tři ženy naprosto jiné, spojuje je přátelství a to, že jejich ratolesti budou navštěvovat stejnou školu. I když se obyvatelé městečka od sebe liší nejen povahou, ale i finančně, jejich děti navštěvují jednu školu a hned první seznamovací  den vznikne problém, který vede k roztržkám a pomluvám. A co teprve charitativní kvízový večer, zde dojde k trestnému činu, který se musí vyšetřit. Vraždu přece nikomu nemůže projít.


Moje hodnocení a dojmy
Liane Moriarty jsou už dlouho měla na svém wishlistu a něco si od ní chtěla přečíst. Jako první jsem sáhla po Sedmilhářkách, jelikož do televize přijde minisérie natočená na její motivy, na kterou jsem po přečtení ještě více natěšená.

Kniha se mi bude hodnotit asi obtížně, abych nevyzradila děj. Kniha mě hodně bavila, jsou to v podstatě takové Zoufalé manželky. Pokud jste seriál sledovali, tak z knihy jistě budete nadšení. Na pohled dokonalé městečko, které působí bezpečně a jako ideál k výchově dětí. Uvnitř je ale prohnilé a pomalu každá ze šťastně se tvářících rodin ukrývá tajemství.

Ze začátku jsem měla trochu problém zapamatovat si všechny postavy, měla jsem v nich docela zmatek a chvilku trvalo, než jsem je od sebe odlišila. Hlavními postavami jsou ženy a všechny mi byly hodně sympatické. Nejvíce asi Madeline kvůli její upřímnosti, nebojí se říct svůj názor a postaví se proti bezpráví.

U Celeste zas bylo jasné, že její luxusní život tak luxusní nebude. Ač jsem ji litovala, na druhou stranu jsem jí nadávala a nedokázala pochopit, proč něco sakra neudělá. Bohužel tady se ukázalo, že někde se stala chyba a i když myslela, že to nemá žádný vliv na životy druhých,tak se pěkně zmýlila.

Celý příběh je obohacen o výslechy svědků, buď na začátku kapitol či na konci. Tady bylo krásně vidět, jak vznikají drby a že žít na maloměstě není žádná sranda.

Až do posledních stránek není čtenáři jasné, kdo je oběť a kdo vrah. A musím říct, že to bylo opravdu překvapující, vůbec by mě to nenapadlo. To se hodně povedlo.

I když kniha řeší vážná témata jako je šikana, rodinné problémy a dokonce i vražda, je napsána s nadhledem a hodně oddechově. Rozhodně nečekejte vážný thriller. Je to čtivé, humorné a kolikrát jsem se opravdu zasmála. Kniha Vám bude sympatická už jen díky tomu, že působí reálně se problémy, které hrdinky řeší, může řešit každý z nás.

Kniha se opravdu povedla a rozhodně si seženu i další díla této autorky.

Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

3 komentáře:

  1. Povedená recenze! Už abych se k Sedmilhářkám taky dokopala, leží mi chudinky na poličce bůhvíjak dlouho :)
    Přeji hezké pondělí,
    K

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze :-) Tuto knihu mám taky doma a celá se na ni třesu. Od autorky jsem četla Na co Alice zapomněla, která je báječná a je to nejlepší kniha, kterou jsem četla v loňském roce. Moc ti ji doporučuji :) Jsem zvědavá na Sedmilhářky i na miniserii, která se chystá :-)

    OdpovědětVymazat