Follow Me @Charmedka

20.01.16

Movie tip: Revenant Zmrtvýchvstání

Vítám Vás u nové kategorie,
která bude zaměřená na filmy. Movie tipy publikuji na svém druhém blogu Beauty of pink. Jedná se o tipy na filmy, které jsem zrovna viděla v kině. Jelikož ale filmy a knihy mají k sobě poměrně blízko, rozhodla jsem se, že tyto články budu publikovat i zde. Zároveň se tak blog dočká menšího osvěžení.Mám v plánu i články s filmy, které jsem za poslední dobu viděla. Tak uvidím, jak se filmová kategorie chytne.


Anotace: Americký západ, Jižní Dakota, 1823. Místo a čas s hodně relativní hodnotou lidského života. Zkušený lovec a trapper Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují nečekaným útokům indiánů a musí na své pouti překonávat nemilosrdnou, zatím nezmapovanou krajinu plnou nástrah. Glassovi se stává osudným střet s rozzuřenou samicí medvěda grizzlyho. Medvědí útok sice přežije, ale je těžce zraněný a lovecká výprava se musí rozdělit. Zatímco většina lovců pokračuje v cestě, s Glassem a jeho synem zůstanou jen dva muži, John Fitzgerald (Tom Hardy) a Jim Bridger (Will Poulter). Ti více méně jen čekají, až zemře, aby jej pak pohřbili a mohli pokračovat v cestě. Ale zraněný lovec stále neumírá, a tak se Fitzgerald rozhodne čekání na nevyhnutelné zkrátit. Při pokusu o nedobrovolnou eutanázii ho však přistihne Glassův syn, kterého Fitzgerald zabije. Ještě živého Glasse pak zahrabe v hrobě a spolu s Bridgerem zmizí. Jenže Hugh má hodně tuhý kořínek. V naprosto zuboženém stavu vyleze z vlastního hrobu, zoufale se potácí čarokrásnou, ale zcela lhostejnou krajinou. Při životě jej drží především nenávist a touha po odplatě. Musí překonat brutální zimu a hlad, divoké řeky, bojovné indiánské kmeny a dokonat svou pomstu.

Rok 2016 vypadá, co se týče filmů, velmi dobře. Mám jich na seznamu tolik, co chci vidět a seznam se stále rozrůstá. Zrovna Revenant mezi těmito filmy ale nebyl, Honza ho ovšem v kině vidět chtěl, moc nadšená jsem nebyla, na druhou stranu doma bych se na něj nepodívala a už tolikrát se mi na některý film nechtělo a nakonec se mi hodně líbily. Takže prvním letošní filmem se stal Revenant.

Nemám ráda westerny, nemám ráda krvavé filmy a nemám ráda filmy, kde se zabíjejí zvířata, ty nezvládám téměř vůbec. Tohle všechno film splňuje. Nezaujal mě ani moc trailer a poté, co mi Honza poslal jeden komentář k filmu, kde se píše, že to není nic pro vegetariány a milovníky koní, měla jsem z filmu už docela obavy.

Snad jediné, co mě na filmu zaujalo, bylo herecké obsazení. Leonardo DiCaprio nikdy nepatřil k mým oblíbeným hercům, přitom Titanic, kde hraje hlavní roli, naprosto miluji. Leo si moji pozornost vysloužil až ve filmu Vlk z Wall Street a dále Velkým Gatsbym. Čím je starší, tím vice se mi líbí a zamlouvá.

Tom Hardy se mi zas zalíbil v Šíleném Maxovi, tam mu to ale slušelo mnohem více než tady. Ovšem herecký výkon určitě nehaním, právě naopak. Tom Hardy je skvělý a též se dostává do mě podvědomí. Další známou tváří byl pro mě Domhall Gleeson, kterého můžete znát z Harryho Pottera či Anny Kareniny. Ten ztvárnil opravdu sympatickou postavu.

Ale vraťme se k filmu. Příběh se odehrává v krásném prostředí, nádherné hory, lesy, řeky. Příroda je ale to jediné, co je na filmu hezké na pohled. Jinak je to celé pěkně syrové a brutální.

Už na začátku filmu přišel první masakr a tak to pokračovalo i nadále. Každou chvilku jsem měla skloněnou hlavu či zavírala oči. Tohle opravdu není film pro slabé povahy. Krve je tam až přespříliš a rozhodně ne nijak cenzurované. Milovníci zvířat budou doslova psychicky na dně. Hugh Glass se střetne s rozzuřenou samicí medvěda, která ho téměř zabije. Já se její rozzuřenosti nedivím, mířil puškou na malá medvíďata a já strašně doufala, že je netrefí. Vlastně jsem i přes znalost děje doufala, že vyhraje medvědice a více jsem litovala právě ji.

Pojídání syrového masa, spaní v mrtvém těle zvířete, na mě to bylo zkrátka moc krvavé a drastické. Film ale jinak úplně špatný není, co mi ale vadilo, tak jeho délka. Podle mě byl zbytečně dlouhý a chvilkami mě už nudil. Sice většinu děje pouze sledujete Hughovu cestu, ale je to koukatelné a zajímavé, jen prostě zdlouhavé. Klidně bych film trochu osekla a líbil by se mi o chlup více.

Překvapilo mě, že Leonardo ještě nemá žádného Oscara, u herce jeho kvalit jsem nějak předpokládala, že má. Podle mě si ho za všechny ty skvělé filmy zaslouží, ale že by zrovna tohle měl být oscarový film, za mě ne.
Hodnotím 3*


Zaujal Vás film Revenant?
Viděli jste ho, nebo se chystáte?

5 komentářů:

  1. Podle traileru to vypadá docela dobře :) Film mě zaujal, ale nevím, jestli na něj zajdu do kina :)

    OdpovědětVymazat
  2. Docela mě překvapilo, že by někoho tenhle film mohl v tomhle ohledu.. zarazit, možná. Mně se naopak líbilo, že tam všechna ta brutalita byla, a že člověk mohl vidět, jak takoví lovci mohli v té krajině přežívat, a že pro přežití byli schopní udělat mnohé. Ale asi má každý tu hranici nastavenou jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to nezarazilo, ale nemám zkrátka tohle ráda a přesně jak píšeš, každý má hranice jinde ;)

      Vymazat
  3. na tenhle film jsem se pred casem divala na jedne americke strance s online filmy a nijak me extra nezaujal, nejvic se mi libila prvni a posledni pulhodina filmu, ale nejak mi i diky obsazeni a okolnostem nataceni prirostl k srdci, ze mu chci dat druhou sanci, aby se u me vysplhal na vic, jak 3 hvezdy v kine, kam podle me patri :D

    mimochodem, cetla jsi nebo planujes cist knizni verzi pribehu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knizni predlohu jsem necetla a jelikoz me moc nechytl, tak ani neplanuji :)

      Vymazat