Follow Me @Charmedka

13.01.16

Knihy roku 2015

Rok 2015 už je nenávratně pryč, ale ještě chybí malé poohlédnutí za ním. Minulé shrnutí těch nejlepších a nejhorších knih jsem psala ve dvou článcích. Letos jsem se rozhodla to pojmout jinak a článek bude pouze jeden, ovšem s více kategoriemi. Dokonce jsem i sepsala série, které jsem nově objevila. Samozřejmě Vám ukážu nejlepší knihy roku, ale i ty nejhorší a ještě knihy rozdělím na milá překvapení a velká zklamání.

Za celý rok jsem přečetla 72 knih. Pokud mám být upřímná, tak mě číslo trošku zklamalo, očekávala jsem větší. Na druhou stranu je fakt, že ne každý měsíc jsem měla hromadu přečtených knih. Doufám, že v novém roce bude číslo vyšší. Nižší si vůbec nepřipouštím :D

Knihy nejsou nijak seřazeny. Určitě první místo neznamená, že se jedná o nej knihu a poslední, že by kniha byla nejslabší.

Nejlepší knihy roku 
Ty vůbec nejlepší knihy jsem zaokrouhlila na rovnou desítku. Jak miluji fantasy, tak větší zastoupení tu mají romány pro ženy a to převážně z nakladatelství Domino, které vydává opravdu kvalitní čtení a na každou novou knihu se velmi těším.

1. Lovec ( L. J. Smith) - Tak tohle byla skvělá kniha a zároveň milé překvapení. Pokud máte rádi film Jumanji, tak tohle je něco na ten způsob. Skupinka, která se ocitne ve hře a musí procházet úkoly, aby se zachránila. Napínavé, čtivé, mě to šíleně bavilo.

2. Než jsem tě poznala (Jojo Moyes) - Kdo by neznal Jojo Moyes. Moje první seznámení s autorkou a jsem nadšená. Kniha je dojemná, smutná, ale zároveň humorná. Četla se moc dobře a letos by se měla dočkat zfilmování, na které jsem hodně zvědavá.

3. Tentokrát to vyjde (Gilles Legardinier) - Vůči autorovi jsem měla trochu předsudky a naprosto neoprávněný. Hlavní hrdinka je typ Bridget Jones, tu si musíte oblíbit. Jedná se o oddechové vtipné čtení, chvílemi praštěné, ale přesto skvělé.

4. Milenec z temnot (J. R. Ward) - Celá tahle série je fantastická a nedokážu určit pouze jeden díl, který by se mi líbil. Jedná se o fantasy spojené s erotikou a i když je každý díl a příběh podobný tomu předchozímu, stále mě to baví. Tohle se opravdu povedlo.

5. Nepoučitelná (Leah Raeder) - Erotický román z prostředí střední školy, možná klišé, ale velmi čtivé. Hlavní hrdinka je na svůj věk velmi vyspělá, stará se v podstatě o sebe sama, máma je závislá alkoholička a otec ji opustil v dětství. Na pouti se seznámí se starším mužem, ze kterého se vyklube její nový učitel.

6. Teď už tě vidím (Nicole C. Kear) - Jedná se o skutečný příběh, který zažila sama autorka. Nicole byla diagnostikovaná oční nemoc a je jasné, že do několika let oslepne. Přesto se rozhodla užít život na plno. Vdala se, má děti a i když vidí stále méně, o své nemoci nechce nikomu říct. Je to hodně smutné, ale Nicole je strašně odvážná a vše je popsáno s nadhledem, takže se i hodně zasmějete.

7. Není co ztratit (Rowan Coleman) - Rose se rozhodla s malou dcerkou odejít od násilnického manžela. Jediné co má, tak pohled od muže, kterého viděla pouze jednou před sedmi lety. O knize s tématem domácího násilí je asi nevhodné číst, že byla milá, ale opravdu byla. Děj je sice stále dokola o tom samém, ale je to tak mile napsáno, že Vám to ani nepřijde, kniha Vás prostě bude bavit.

8. Nenávist až za hrob (Jeaniene Frost) - Třetí díl z této série se povedl zatím maximálně. Hlavní hrdinka dospěla, kniha je nabitá akcí od začátku do konce. Nové postavy knihu obohatily o humor a celkově jí dodaly šmrnc.

9. Až úplně dolů (Jennifer Weiner) - Kniha o ženě, kterou všechny její povinnosti dohnaly až k tomu, že si začala brát prášky, aby zvládla celý den. Opět humorně napsané a hlavně reálné. Sice druhá půlka knihy byla slabší, ale přesto knihu řadím mezi top roku.

10. Milenka mého muže (Lucy Dawson) - A jako poslední další kniha od Domina. Milinka mého muže byla hodně praštěná a v podstatě neraálná, ale mě to bavilo. Hlavně konec byl naprosto perfektní, hodně dlouho jsem ho ještě měla v hlavě.


Nejhorší knihy roku
Bohužel těch špatných knih tu mám skoro stejně jako těch dobrých. Klidně by se našlo ještě pár knih, které se mi zrovna dvakrát nelíbily, ale tahle sedmička je opravdu nejhorší. A krom jedné se jedná o samé fantasy.

1. Příliš velké sousto (Meg Cabot) - K Meg Cabot jsem si zatím moc vztah nenašla. Četla jsem buď slabší průměr, nebo naopak podprůměrné knihy od této autorky. Příliš velké sousto je druhý díl série Nenasytná. První díl ještě ušel, ale tohle byla katastrofa. Postavy nesympatické, děj o ničem.

2. Nevěra (Paulo Coelho) - Od Coelha jsem si dlouho něco chtěla přečíst, zrovna ale Nevěra není vhodná k seznámení. Tohle bylo hodně špatné.

3. Magie krve (Tessa Gratton) - Zajímavý název, krásná obálka a tím asi končí veškerá pozitiva. Kniha o magii, která se provádí pomocí vlastní krve, takže postavy, které se neustále řežou. Kniha bez akce, napětí.

4. Strážkyně krve (Tessa Gratton) - Jestli může být něco horšího než Magie krve, tak její pokračování. Navíc s nesympatickými postavami. Díky bohu, že za knihu jsem dala jen pár korun v Levných knihách.

5. Noční směna (Cassie Alexander) - Kniha nemá kdovíjaké hodnocení, přesto jsem doufala, že tak špatná nebude. Je horší, než jsem myslela. Upíři, zombie, draci, prostě vše, na co si jen vzpomenete. Jenže tak špatně zkombinované, k tomu pitomý děj a máme tu naprostou blbost.

6. Hromoklín (Eric Elliot Knight) - Série Země upírů mi přijde vhodná spíše pro chlapy, přesto nemůžu říct, že by byla špatná, ale do knih se musím nutit. Hromoklín se mi ale vůbec nelíbil, tohle byl nejslabší díl, nedokázala jsem se na něj soustředit, ničím mě nezaujal.

7. Divoké karty (George R. R. Martin) - První chyba spočívá v tom, že George R. R. Martin je pouhým editorem a na svědomí má jen jednu povídku. Každá kapitola je napsána někým jiným a to se na kvalitě celé knihy odráží, za mě to bylo hodně znát. Příběh vypadal slibně, Zemi zasáhne virus, který některé lidi zabije, jiné přemění na žolíky či Esa. Četlo se to šíleně špatně vůbec to nebylo tak zajímavé, jak zněla anotace.


Knižní překvapení 
Mezi knižní překvapení jsem zařadila knihy, které sice nemusí být dokonalé a hodnocené maximálním počtem hvězdiček. Jsou to knihy, které mi daly více, než jsem od nich očekávala. Od většiny jsem dokonce nečekala vůbec nic. Moc jich tu není, ale ty co ano, tak si tu své místo zaslouží.

1. Lovec ( L. J. Smith) - Od autorky Upířích deníků jsem moc nečekala. Maximálně průměrnou knihu, která neurazí, ale ani nenadchne. O to větší překvapení mě čekalo. Kniha skvělá od začátku do konce a já netrpělivě čekala na její pokračování.

2. Smrtící polibek (Alice Moss) - Sérii jsem kupovala v Levných knihách za pár korun a opět jsem neměla moc velká očekávání. Kniha byla ale překvapivě dobrá, sice ne vyloženě skvělá, ale četla se dobře a bavila mě.

3. Křídla (Aprilynne Pike) - Další levná série, tentokrát ze světa víl. Sice jednoduchý děj, hodně pohádkový, ale moc fajn. Sice série neudrží kvalitu, ale první díl se povedl. Pokud máte rádi víly, tak myslím, že to není špatná volba.

4. Dívka, která sahala po hvězdách (Sarah Addison Allen) - Jako poslední opět kniha za pár korun, u které jsem neměla už vůbec žádná očekávání. Ale kniha byla kouzelná stejně jako její název a obálka. Příběh je milý, magický. Možná trošku zvláštní a nereálný, ale potěší.


Knižní zklamání 
Stejně jako u překvapení, tak i zde platí, že se nemusí jednat o knihy, které patří mezi ty nejhůře hodnocené. Ale zkrátka o ty, od kterých jsem měla velká očekávání, ať už díky jejich popularitě či anotaci.

1. Narcis v řetězech (Laurell K. Hamilton) - Série Anita Blake patří mezi moje nejoblíbenější, tenhle díl byl ale špatný. Vůbec jsem tu Anita nepoznávala, díl založený hlavně na společných orgiích a krvi mě vážně nebavil.

2. Divergence (Veronica Roth) - Divergenci zná snad každý a já se na celou sérii neskutečně těšila. O to větší pád na zem mě čekal. Celá tahle série je zklamáním roku. Knihy mě nechytly a výjimečně se mi více líbí filmové zpracování.

3. Divoké karty (George R. R. Martin) - Největším problémem je, že kniha těží na jménu autora Hry o trůny. Zajímavá anotace, ale už horší zpracování, které mi nedalo to, co jsem očekávala. Hlavně spousta politiky, která mě nebavila. Hodně jmen, která si bylo třeba pamatovat až do dalších kapitol, což bylo nemožné.

4. Na půl cesty do hrobu (Jeaniene Frost) - Na sérii jsem se vrhla s nadšením a doufala, že objevím něco, co mě naprosto pohltí. První díl mě ale vůbec nebavil. Nesympatická hlavní hrdinka, která si myslela, že spasí svět a sexuální narážky mi ke knize vyloženě neseděly.

5. Já a pan Jones ( Lucy Diamond) - Tohle je snad jediná kniha, která se mi od Domina nelíbila. Děj naprosto o ničem, většina hlavních postav nesympatická a naprosto pitomá.

6. Žena černé magie (Justin Gustainis) - Série má naprosto skvělé hodnocení, ale mě první díl vůbec nechytl. Spíše než o fantasy, tak se jedná o detektivku. Je tam docela dost postav, která mají navíc tak pitomá jména, že ani ke konci jsem si nepamatovala, kdo je kdo.

7. Město schodů (Robert Jackson Bennett) - Tohle bylo hodně zvláštní a já do teď nevím, zda se mi kniha líbila, nebo ne. Co ale vím, že mě zklamala. Kniha je poměrně složitá a je třeba se na ní plně soustředit. Nápad zajímavý, zpracování už ne tolik. Něco navíc bylo naprosto mimo.


Objevené série 
Nově objevených sérií tu mám požehnaně. Což znamená také dost nově rozečtených sérií a shánění dalších dílů. U některých na vydání dalších dílů teprve čekám, u jiných jsem pěkně pozadu. Letos bych se ráda vrhla právě na ty rozečtené série a přečetla jejich pokračování. 

1. Alfa a Omega (Patricia Briggs) - Tahle série se mi líbí, i když ne tolik jako Marcedes Thompson. Nedávno vyšel čtvrtý díl, který si chci co nejdříve sehnat.

2. Nenasytná (Meg Cabot) - Kdybych ji nezačala číst, vůbec nic by se nestalo. Já jen doufám, že další díly již nebudou, protože dva bohatě stačily.

3. Smrtící polibek (Alice Moss) - U téhle série mě naopak štve, že třetí díl stále nikde. I když je série spíše průměrná, baví mě a jestli u nás další pokračování vyjde, určitě si ho seženu.

4. Zakázaná hra (L. J. Smith) - I zde se na další pokračování těším. První díl byl naprosto super, druhý sice už ne tolik, ale přesto se jedná o snad nejpodařenější sérii této autorky. A třetí díl už se blíží.

5. Křídla (Aprilynne Pike) - Objeveno a dočteno. Nejlepší byl rozhodně první díl, ty další, i když nebyly špatné, kvalita různě klesala a zase vzrůstala. To je jediná chyba této série, nedokáže si udržet alespoň stejnou laťku.

6. Živí mrtví (Robert Kirkman) - Miluji seriál Živí mrtví, netrpělivě vždy čekám na další díl a čekání na novou sérii je vždy nekonečné. Ke knihám jsem se dostala trošku později. Jedná se vlastně o příběh, který byl před seriálem a vznik postavy Guvernéra. Zde naopak kvalita stoupá a momentálně jsem pozadu o dva díly. Pro fanoušky seriálu povinnost.

7. Povstalecká trilogie (Veronica Roth) - Jak jsem psala výše, tahle série je obrovské zklamání. Dokonce takové, že jsem ještě ani nebyla schopná dosehnat si Divergentní povídky a vlastně mě ani moc nelákají. Jelikož ale nemám ráda nedočtené série, určitě si je někdy seženu, ať to mám celé za sebou.

8. Magie krve (Tessa Gratton) - Stejně jako u Nenasytné, i zde platí, že se velmi modlím, aby série neměla další díly. Dva bohatě stačily, i u dvou autorka vařila z vody a nic zajímavé nenabídla. Možná tak puberťačkám se zálibou v žiletkách.

9. Divoké karty (George R. R. Martin) - Vůbec si nedovedu představit, že bych se měla vrhnout na pokračování. I když kdoví, třeba by se konečně začalo dít něco víc. Knihu jsem ovšem měla půjčenou a sama rozhodně nemám v plánu si druhý díl koupit.

10. Bratrstvo černé dýky (J. R. Ward) - Tohle se naopak čte samo. I když každý díl má přes pětset stran, vůbec se to nezdá. Zatím mám přečteno prvních pět dílů a dalších pět v knihovně. Jsem hodně pozadu, ale až se zase dosérie pustím, tak věřím, že se hodně ryche posunu.

11. Noční lovci (Jeaniene Frost) - Po prvním dílu jsem vůbec nadšená nebyla, ty další mě ale baví stále více. Když jsem si sérii kupovala, měla pouhé čtyři díly a ty také mám. Následující tři chci sehnat co nejdřív, protože mě série vážnšě začala bavit a nerada bych, aby dlouho ležela bez povšimnutí.

12. Once Upon a Time (Odette Beane) - Další seriálová kniha, tentokrát pohádkový příběh. Kniha přesně kopíruje první sérii seriálu. Sice seriál má větší kouzlo, ale kniha Vám ho krásně připomene a já doufám, že další díl vyjde co nejdříve.

13. Eddie Spenceová (Cassie Alexander) - Tohle bylo tak špatné, že vůbec nemám chuť v tom pokračovat. Díky bohu jsou zatím jen pouhé dva díly a ten druhý vyšel nedávno. A jehopřečtení zatím není na vrcholu žebříčku.

14. Quincey Morris a Libby Chastainová (Justin Gustainis) - Tuhle sérii jsem započala až v prosinci a rovnou přečetla všechny tři díly, které u nás zatím vyšly. První díl špatný, druhý díl ale naopak bavil mnohem více a třetí opět kvalitně klesl. Přesto doufám, že další díly u nás vyjdou.

15. Město Bulíkov (Robert Jackson Bennett) - Naopak u Bulikova by mi stačil pouze jeden díl. Vyloženě špatné to nebylo, ale z knihy mám rozporuplné pocity a absolutně žádnou chuť na dalčí díl.


Kolik knih jste zvládly přečíst vy?
A co nejlepší kniha?

8 komentářů:

  1. Jediné, co jsem četla je Nepoučitelná, a ta mě taky hodně překvapila. Fakt se mi moc líbila :)
    A Lovce si chválí dost lidí, ale já do něj stroprocentně nepůjdu. Mám vytvořenou averzi vůči autorce. Upíří deníky nesnáším, ale protože se většinou snažím autory nezatratit po jedné knize/sérii, která se mi nelíbila, tak jsem se pak pustila i do jejího Tajného kruhu a to bylo snad ještě horší, takže za mě ne. S L. J. Smith jsem skončila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se líbí Říše temnot, to je lepší série než dvě zmiňované :)

      Vymazat
  2. Super článek! :)
    Konečně jsem objevila někoho kdo četl Smrtící Polibek.Já tuhle sérii miluju a je prostě skvělá.Jak nad tím tak uvažuji,tak bych si měla dát re-reading :)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem Nenasytnou i Divergenci a mě se obě knihy líbily. Naopak OUAT mě svým stylem příliš nezaujalo.
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  4. Divergence je pro me vazne velke zklamani. OUAT se mi libilo, zboznuji serial a tohle bylo pekne pripomenuti.

    OdpovědětVymazat
  5. Série Noční lovci je skvělá, skvěle jsem se u čtení bavila. A Bratrstvo černé dýky jakbysmet, tam mi tedy chybí asi poslední tři díly, ale momentálně mám spíše období romantiky a new adult, takže moje fantasy knížky čekají na čtení v knihovničce :-) Bohužel u Anity Blakeové tu chuť ke čtení ztrácím, ani nevím, u kterého dílu jsem skončila, ale rozhodně to nedosahuje kvalit prvních knížek.

    OdpovědětVymazat
  6. Ja obvykle čítam motivačné knihy, ale lovec ma fakt zaujal.

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat