Follow Me @Charmedka

14.12.15

Jennifer Weiner - Až úplně dolů | RC review

Spisovatel: Jennifer Weiner
Originální název: All Fall Down
Počet stran: 416
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

V touze po dosažení dokonalosti se člověk může dostat až na samotné dno.
Allison Weissová se dlouho domnívala, že vede dokonalý život. Jenomže odtažitý manžel najednou spí v pokoji pro hosty, pětiletá dcerka takřka nepřetržitě vyvádí, otec je v rané fázi Alzheimerovy choroby a kdysi chladná matka se hroutí. Obrovský dům je stále nezařízený a vysněné kreativní zaměstnání na ni klade nepředstavitelné nároky. Allison se to všechno snaží zvládat. Co jí také jiného zbývá, že ano? Kdo by to za ni udělal? Nikdo.
A právě proto nosí v kabelce krabičku s prášky. Sama sebe uklidňuje, že přece není nic špatného na tom, když si tu a tam vezme pár pilulek, aby přežila náročný den. Pak ale narazí v časopise na test závislosti - a teprve tehdy ji poprvé napadne, jestli její největší problém není právě závislost na tabletách.
Román Až úplně dolů je příběhem ženy, která si v touze být dokonalá vybudovala silnou závislost, a pak se jen s nejvyšším úsilím musela škrábat ze dna zpátky. Autorka líčí Allisonin zápas s hlubokým porozuměním, ale zároveň i s humorným nadhledem, takže čtenář hrdinku neodsuzuje ani nelituje. Zkrátka jí drží palce, aby to zvládla.

Něco ke knize
Allison by mohla leckterá žena závidět. Má slušně placenou práci, která ji baví, bydlí v nádherném domě na předměstí a s manželem vychovává pětiletou dcerku. I když na povrch vše vypadá idylicky, její život pro ní není tak dokonalý, jak se by se mohlo zdát.

Dcera Ellie není jako jiné děti, svět je pro ní příliš hlučný a špinavý a vychovávat náladové dítě, které každou chvíli dostává hysterické záchvaty není snadné. Allisonin manžel toužil po ženě, která povede domácnost a stane se matkou na plný úvazek, avšak Allison se vrátila k práci, vydělává více než on a jejich manželství se v podstatě hroutí. On spí v pokoji pro hosty a téměř spolu nemluví. K tomu všemu jejímu otci diagnostikovali Alzheimerovu chorobu a jelikož její matka není schopná se téměř o nic postarat, vše zařizuje Allison.

Aby celý den zvládla, pomáhají ji k tomu pilulky, které si nechává předepisovat na bolest. Co na tom, jedna pilulka denně přece nikomu neublíží. Jenže problémy se kupí a touha po hořké pilulce stále narůstá. Z jedné se jich stává i šest denně a Allison již není schopná bez prášků vydržet.


Moje hodnocení a dojmy
Může obsahovat spoilery!
Po velmi podařené knize Dobrý v posteli, jsem se na další dílo této autorky hodně těšila. Až úplně dolů jsem netrpělivě očekávala a doufala, že bude stejně dobrá a já díky ní zapomenu na ta méně podařená díla z pera Jennifer Weiner.

Kniha je rozdělena na tři větší části a kapitoly. Rovnou si postěžuji na strašně dlouhé kapitoly. Zvlášť v té první části má kapitola klidně třicet stran. Mě osobně to docela vadí, jelikož ráda vždy dočtu kapitolu a to u této knihy bylo téměř nemožné, kapitoly nebraly konce.

Hned v první kapitole čekáme s Allison u doktora a sledujeme, jak vyplňuje kvíz o závislosti. V podstatě jsme hned vtaženy do hlavního děje. Kniha vyšla v edici Inteligentní romány pro inteligentní ženy v nakladatelství Domino. Tyhle knihy mám strašně ráda, jelikož všechny jsou hodně reálné, najdete v nich problémy, se kterými se můžete v životě setkat a díky tomu s hlavními hrdiny více soucítíte a knihy ve Vás něco zanechají. Ani tato kniha není výjimka.

U Allison vše začalo po císařském řezu, kdy měla prášky na bolest. Pak bolavé plotýnky, trhaní zubů, náročná práce a problémy doma a najednou zjištění, že právě díky práškům je Allison vůči všemu odolnější a hořká chuť v puse jí dokáže uvolnit.

Z jednoho prášků se postupem času začalo stávat mnohem více a i když Allison tušila, že to již není úplně v pořádku, nedokázala přestat. Rozum jí radil, aby přestala, svěřila se a nechala si pomoct, ale ta druhá část, ta závislá, vždy vyhrála. Bohužel je to něco, co se stát klidně může, zvláště pokud je toho na Vás moc. Allison trápí nejen zdravotní stav jejího otce a manžel, se kterým si je stále vzdálenější kvůli práci, ale i dcerka, u které je výchova hodně náročná a Allison se snaží zvládnout vše sama.

Kniha je i přes vážné téma opět napsána velmi oddechově a častokrát se i zasmějete. Má přes čtyři sta stran, ale čte se tak dobře, že Vám to ani nepřijde. Ovšem poslední část mi přišla slabší. Jakmile se Allison dostala do léčebny, tak mě kniha přestala bavit. Hlavně jsem nepochopila, jak se žena, která má peníze a celkově vede slušný život, ocitne v léčebně se zlodějkami, závislačkami na tvrdých drogách a ženách, které mají léčbu soudně nařízenou. Vždyť tohle není běžné.

Bohužel léčebna byla nudná, najednou strašně moc jmen, které jsem si prostě nezapamatovala a celkově životy, které měly poměrně daleko od toho Allison. Konec se mi ale líbil, nebyl úplně čekaný a i když se nejednalo vyloženě o happy end, byl nadějný.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat