Follow Me @Charmedka

19.11.15

L. J. Smith - Doupě | RC review

Spisovatel: L. J. Smith 
Originální název: The Chase
Série: Zakázaná hra
Díl: 2.
Počet stran: 224
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 1994
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
 
Stínový muž Julian se vrátil a s ním i nová Hra. Jennyini přátelé jeden po druhém mizí a zůstávají po nich jen papírové figurky. Jenny musí najít Julianovo tajné doupě a zachránit své přátele ze Světa stínů dřív než bude pozdě. Zakázaná Hra pokračuje. Kdo bude vítěz, a kdo poražený?

Něco ke knize
I když se Jenny a jejím přátelům podařilo vyhrát hru a zachránit se ze spárů Stínového muže Juliana, jejich život se rozhodně nevrátil do starých kolejí. Ne všichni zvládli reálnou podobu svého největšího strachu a ,,zmizení" jejich kamarádky Summer je pro policii velkou záhadou. Navíc papírový dům ze hry někdo ukradl a osvobodil Juliana.

Jenny se Julianovi ve hře zavázala slibem a prstenem. I když hru vyhrála, slib nelze odvolat. Jenny dostala ale šanci svůj slib zrušit, stačí vyhrát další hru. Hry se musí zúčastnit všichni původní hráči, ti ale postupně jeden po druhém mizí. Jenny má za úkol najít Julianovo tajné doupě a tím může všechny osvobodit ze Světa stínů, čas ale utíká.


Moje hodnocení a dojmy
Na pokračování Zakázané hry jsem se neskutečně těšila a nemohla se dočkat druhého dílu. První díl s názvem Lovec mě neskutečně upoutal, kdo by to byl čekal od L. J. Smith. Bylo to originální, velmi čtivé a hlavně napínavé. Pokračování jsem tedy vyhlížela s nedočkavostí a doufala, že autorka nám nabídne další skvělou hru.

Doupě je opět velmi nenáročné čtení, v podstatě jako všechny knihy této autorky. Přelouskala jsem ho během jednoho dne, až mi to možná bylo i líto, takovou dobu jsem se těšila a nakonec se mnou kniha strávila jedno jediné dopoledne.

Kniha má poměrně pomalý rozjezd, neříkám, že nudný, ale hlavní děj začíná až v půlce knihy. Na začátku Jenny hledá s přáteli ztracenou hru a neustále se hádá s Tomem. Postava Toma mi v této knize byla silně nesympatická, choval se jako pitomec a žárlil na zápornou postavu, která je v podstatě chtěla zabít. Toma jsem zkrátka nemohla vystát. S ostatními postavami jsem neměla problém a to ani s ufňukaným Michaelem.

Pořádný děj tedy začíná až v druhé půlce knihy, teprve tady se začíná rozjíždět hra, což mi přijde trošku pozdě, kor když kniha má pouze kolem dvěstě stran. Bohužel ta hra mi přijde malinko odfláknutá, zvlášť když to porovnám s prvním dílem. Tam to bylo propracovanější.

Tím ale neříkám, že by mě kniha nebavila a nepovedla se, to vůbec. Kniha mě bavila, nápad s hrou se mi líbí a i když hra byla kratší a ne tolik zajímavá jako v prvním dílu, rozhodně je to fajn kniha. Od L. J. Smith jsem četla všechny u nás vydané série a Zakázaná hra je rozhodně ta nejlepší. Druhá půlka byla napínavější, akčnější a já zhltla jako jednohubku. Co mi ale vadí, tak překlad jmen, konkrétně zdrobnělina Toma. Tomík mi bije do očí, tohle se nepovedlo a příště už prosím ne, měla jsem chuť si u toho rvát vlasy.

Pokud jste ještě nečetli a váháte, určitě doporučuji, pokud hledáte oddechovou young adults knihu se zajímavým nápadem, případně pokud jste fanoušky této autorky či pokud ji chcete dát šanci. Nemůžu se dočkat třetího dílu, který věřím, že bude skvělý již od začátku.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat