Follow Me @Charmedka

04.11.15

Knižní hitparáda - Říjen 2015

Hezký den,
v září jsem avizovala, že říjen bude co se týče přečtených knih hodně slabý. Měla jsem týdenní dovču a během dovči nečtu, jak jistě víte, pokud mě čtete pravidelně. Nakonec jsem přečetla pět knih, sice to není žádná sláva, ale čekala jsem to horší. Také se na mě podepisuje podzim a možná i změna času. Do čtení se kolikrát nutím, ne že bych číst nechtěla, to chci a jak, ale jsem zkrátka unavená a často se mi písmenka úplně rozjíždí. Také na Vás podzim takhle dopadá, nebo naopak se rádi zachumláte s knihou pod deku?

Jak tak na to koukám, tak jsem četla jen samé recenzní výtisky. Doufám, že v listopadu se dostanu i k nějaké své knize, která už dlouho leží v knihovně a čeká na svůj čas.




 
Nejlepší kniha 
Teď už tě vidím (Nicole C. Kear) 
Proč: V této kategorii mám jednoznačného vítěze. I když ji pár dalších bylo fajn, této jediné jsem dala plný počet hvězdiček, protože si to vážně zaslouží. Je to skutečný příběh, sama autorka je hrdinkou knihy. V devatenácti ji diagnostikovali oční chorobu a on postupně ztrácí zrak, vypořádává se s tím ale statečně.
Nejhorší kniha
Já a pan Jones (Lucy Diamond)
Proč: Taktéž jednoznačný vítěz. Na knihu jsem se těšila, i díky nádherné obálce, ale hodně mě zklamala. Kniha zachycuje příběh tří žen, které si vzaly bratry Jonesovi a každá z žen řeší určitý problém. Kromě jedné dvojice mi zbylé dvě nesedly, ženské byly zamindrákované a stále dokola se řešil ten samý problém.
Největší překvapení
Nepoučitelná (Leah Raeder)
Proč: Od knihy jsem čekala maličko něco jiného, vlastně jen erotický román. Kniha má ale mnohem větší hloubku. Kromě zakázaného ovoce v podobě vztahu studentky a učitele se díváme i na rodinný život Maise, která má matku feťačku a vlastně nikdy nezažila dětství. Je to hodně syrové, ale zároveň i humorné díky cynické Maise.
Největší zklamání
Vysoko - V oblacích (R. K. Lilley)
Proč: Rozhodně neříkám, že je kniha špatná, to vůbec ne, je fajn. Ale oproti prvnímu dílu mi přišla o chlup slabší. Hlavně díky postavám, které mi najednou přišly dětinské, jejich chování bylo chvílemi až pubertální a to mi zkrátka vadilo.

Nejvtipnější kniha
Teď už tě vidím (Nicole C. Kear)
Proč: Kniha je hodně smutná, příběh je silný, o to víc, že je reálný. Přesto kniha byla napsána s nadhledem a hlavní postava Nicole si zanechávala po celou dobu smysl pro humor a vše brala statečně. I nad takhle vážným tématem jsem se hodně nasmála.
Nejnudnější kniha
Já a pan Jones (Lucy Diamond)
Proč: Jako kolovrátek, který nebral konce. Opravdu velké zklamání a jedna velká nuda, která mě vážně nebavila.
Nejnapínavější kniha
Nepoučitelná (Leah Raeder)
Proč: Žádnou vyloženě napínavou knihu jsem nečetla. Nakonec jsem zvolila Nepoučitelnou, jelikož jsem celou knihu byla napnutá a hlavně zvědavá, jak celý vztah mezi Maise a Evanem dopadne, jestli jde pouze o sex, nebo je mezi nimi něco víc a jsou ochotní pro to obětovat budoucnost.
Nejromantičtější kniha
Vysoko - V oblacích (R. K. Lilley)
Proč: Váhala jsem mezi touto a Nepoučitelnou, ale s malým předstihem vítězí Vysoko. James i Bianca mají na očích opravdu růžové, zamilované brýle. Vztah berou hopem, ale James si je naprosto jistý tím, co cítí a chce. Na jednu stranu je to krásné, na druhou on je nesnesitelný.




Nejočekávanější kniha
Bylo nebylo (Odette Beane)
Proč: Miluji seriál Once upon a time, zamilovala jsem si ho od prvního dílu a vždy se těším na další. Když jsem zjistila, že má vyjít i kniha, byla jsem šťastná jako dítě na Vánoce. Ke knize jsem se dostala samozřejmě později, ale jsem moc ráda, že ji mám v knihovně.
Knižní série objevená v tomto měsíci
Once upon a time (Odette Beane)
Proč: Kde je sakra druhý díl?!
Nejlepší obálka
Já a pan Jones (Lucy Diamond)
Proč: Je nádherná, právě obálkou mě ihned upoutala. Škoda, že obálka je to nejhezčí na celé knize.
Nejhorší obálka
Vysoko - V oblacích (R. K. Lilley)
Proč: Ač série je to povedená, obálky se mi moc nelíbí. Působí na mě lacině, možná kdyby tam nebyl ten panák a jen nohy, tak by to bylo lepší.



Hrdinka měsíce
Nicole (Teď už tě vidím - Nicole C. Kear)
Proč: Postupně ztrácela zrak, přesto život nevzdala. Nestáhla se do ústraní, ale zkoušela nové věci, cestovala. Nakonec se vdala a vychovávala děti i přes to, že v podstatě už neviděla.
Pár měsíce
Maise & Evan (Nepoučitelná)
Proč: Tady bylo těžký někoho určit, vyloženě jsem si žádný pár nezamilovala, ale jak jsem psala, byla jsem hodně zvědavá, jak to mezi nimi dopadne a co jsou ochotní obětovat. A právě kvůli tomu jsem je nominovala.






Jak jste na tom byly v říjnu vy?
Znáte některou z knih?
Jaká se Vám líbila nejvíce a co Vás nejvíce zklamalo?

6 komentářů:

  1. Já a pan Jones si píšu, to si přečtu a schválně, jestli budu mít stejnej dojem :)
    Btw. už se chystáš na tu Babička pozdravuje a omlouvá se? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem zvědavá, snad nemáme úplně odlišný vkus :)
      Zdaleka ne, ještě ji nemám ani doma :D

      Vymazat
  2. Moc pěkné shrnutí :) Nalákala jsi mě na Teď už tě vidím :) Škoda, že ti Vysoko v oblacích přijde slabší, zrovna jsem dočetla Let, a chystám se i na pokračování :) Tak snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  3. To mě mrzí, že se ti Já a apn Jones nelíbila. Já na ni mám zálusk:). Jinak Teď už tě vidím jsem si koupila, tak jsem zvědavá:)

    OdpovědětVymazat