Follow Me @Charmedka

01.10.15

John Green - Papírová města

Spisovatel: John Green
Originální název: Paper Towns
Počet stran: 288
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2008
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
V Paper Towns se vám dostane příběhu o dospívání. Margo už se dávno s Quentinem nebaví a přátelí se s jinými, a na škole je považována za legendu. Může za to zejména její nespoutanost a časté dobrodružné několikadenní výpravy, kdy její rodiče šílí strachy i vzteky. Jednoho dne však Margo nečekaně zaklepe na Quentinovo okno a uprostřed noci ho vtáhne do jednoho z margovského dobrodružství. Druhý den se Margo neukáže ve škole, pak ani další. A Quentin zjistí, že pro něj zanechala vodítko, jak ji najít… Quentin začne pátrat a čím víc se noří do záhadného zmizení, tím méně si je jistý, kým vlastně Margo byla a jestli ji vůbec znal. Co vlastně chce on sám? A co jsou papírová města, na která Quentin ve spojitosti s Margo neustále naráží?

Něco ke knize
Quentin je v podstatě normální kluk, kterého čeká maturita, ve škole prospívá s vyznamenáním a plně respektuje všechna pravidla. Od dětství miluje svoji sousedku Margo, která v době dětské bezstarostnosti byla i jeho kamarádkou. Tomu tak ale už dávno není, Margo je pravý opak Quentina. Ve škole je oblíbená, je hodně svá a bezstarostná. Jednou za čas se sebere a bez jediného slova zmizí, zanechá ovšem po sobě stopy, podle kterých ji mohou její rodiče najít. Ty její hru ovšem nechápou, Margo je jedna velká záhada.

Jednoho večera Margo zaklepe na Quentinovo okno a vtáhne ho do plánu své pomsty. Kanadskými žertíky se hodlá pomstít svému ex, který ji podváděl a údajným kamarádkám. Jak by mohl Quentin Margo odmítnout, vždyť stále o ní sní. A tahle noc by ho zas mohla vtáhnout do jejího světa.

Jenže druhý den ve škole Margo chybí a vlastně zmizela úplně. Zanechala po sobě jen pár stop, podle kterých jí může Quentin najít.


Moje hodnocení a dojmy
Na Papírová města jsem se těšila hned od okamžiku, kdy jsem si přečetla anotaci. A i když vypadala naprosto skvěle, zajímavě, tak díky poměrně negativním recenzím jsem se trošku obávala zklamání. Přijde mi, že buď Vám Greenovy knihy sednou, nebo právě naopak se z Vás jeho fanoušek nestane. Zatím jsem četla pouze Hvězdy nám nepřály a byla nadšená, takže jsem doufala, že se přidám ke skupině těch, kteří jeho knihy milují.

Kniha je rozdělena na tři části, ta první zahrnuje vlastně jen pomstu Margo, která je velmi čtivá a strašně zábavná. Uznávám, že chvílemi poměrně praštěná, ale přesto jsem se bavila. V druhé části už Margo zmizí a Quentin hledá nápovědy, podle kterých by jí mohl najít. Tahle část je nejdelší a vodítka nejasná, takže může působit občas už docela zdlouhavě. Ovšem Green píše tak poutavě, že ta menší hluchá místa se dají bez delší nudy v klidu přečíst. A třetí část už byla jedna velká jízda, která Vás nutila číst a knihu neodložit.

Quentin na mě působil jako sympatická postava. Hlavně prošel během knihy obrovskou změnou. Z kluka, který nikdy neporušuje pravidla a většinu času tráví u počítače s kamarády, se stal vlastně dobrodruh, kterému najednou nepřijde tak hrozné nepřijít třeba jeden den do školy. Takhle ho změnila jedna jediná noc. A jeho kamarád Radar byl naprosto super, co hláška, to perla.

Podobný typ knihy jsem tuším ještě nečetla, ale filmy, tak zvané road movie, mám ráda. Netuším, jak se řekne takovýmto knihám, ale zkrátka a jednoduše, kniha je na způsob road movie a věřím, že i filmové zpracování může být fajn. Určitě ho mám v plánu zkouknout.

Kniha mě bavila, pro mě osobně byla zajímavá, hlavně čtivá a zábavná. Zase něco trošku jiného, než čtu běžně, mě to prostě bavilo. Na druhou stranu chápu i ty negativní recenze, jelikož i přes můj dobrý pocit z knihy, není kniha žádný literární zázrak. Buď Vám sedne, nebo nesedne. Jediný, co bych vytkla, tak konec. Nelíbil se mi, podle mě byl hodně odfláknutý, nebo spíše rovnou pitomý, ten mi knihu trošku zkazil.

4 komentáře:

  1. Mě Papírová města jako kniha upřímně moc nenadchly, dle mého nejslabší "Greenovka", ale film se mi zase líbil. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hvězdy nebo Hledání Aljašky mám od Johna radši, ale ani Města nejsou špatné. Souhlasím, že ten konec se moc nepovedl, ale jinak mám knihu moc ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já to mám u Greena tak, že jsou moje názory většinou jiné, než má většina :D Máš pravdu, že na Papírová města nebyly zrovna lákavé recenze, ale mně se třeba tato kniha líbila od Greena nejvíc. Příliš mnoho Kateřin je označováno za jeho nejslabší knihu a přitom jsem se u ní nesmírně bavila.
    Aljaška je zase hodně chválená a i když se mi opravdu líbila, osobně ji považuju za nejslabší Greenovku :)
    Hvězdy jsem ještě nečetla, stále nemám chuť brečet :D

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze! :)
    Já jsem od Greena četla jen Aljašku a ta byla dokonalá! :)
    Takže se těším,až si od něho přečtu další knihy :)

    OdpovědětVymazat