Follow Me @Charmedka

31.08.15

Tessa Gratton - Magie krve

Spisovatel: Tessa Gratton
Originální název: Blood Magic
Série: Krvavé deníky
Díl: 1.
Počet stran: 352
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Ze středoškolačky Silly se stala po smrti rodičů samotářka a místní podivín. Nick je naopak oblíbený a sebevědomý chlapec, který si však kvůli své minulosti drží od lidí odstup. Oba cítí, že je váže zvláštní pouto - a brzy se ukáže, že mají společnou schopnost provozovat kouzla, která se provádějí pomocí krve. Nick, Silla a její starší bratr Reese experimentují s magií, ale brzy zjišťují, že v ospalém prérijním městečku na ně číhá někdo, kdo v magii krve hledá moc a nesmrtelnost a jehož osud se proplétá historií jejich rodin už dlouhé desítky let...

Něco ke knize
Sila byla normální středoškolačka, ve škole velmi oblíbená a u kluků žádaná. Vše se změnilo v den, kdy její rodiče zemřeli, navíc za situace, kterou Silla odmítá přijmout, její otec by přece matku nikdy nezabil. Silla se naprosto uzavřela do sebe, teď je ta, na kterou si ukazují a špitají, že její otec byl psychicky nemocný.

Silla hledá odpovědi a sílu v knize kouzel, která se jí dostala do ruky a je psána jejím otcem. Je plná zaklínadel a kouzel spokojených s krví. Její starší bratr Reese je k tomuto tématu velmi skeptický, dokud ho Silla nepřesvědčí o tom, co při troše tréninku dokáže pomocí krve.

Při jednom kouzlu na hřbitově je Silla viděna Nickem, který se nedávno přistěhoval. Nick dělá, že nic neviděl a o ničem neví, avšak moc dobře ví, co Silla prováděla a že je to velmi nebezpečné. Postupně Silla zjišťuje, že Nick má stejné schopnosti jako ona a společně mohou provádět kouzla. Magie ale bývá i temná a v městečku se objevil někdo, kdo touží po nesmrtelnosti a k tomu potřebuje právě Sillu.

Moje hodnocení a dojmy
Knihu jsem měla doma už síleně dlouho a stále ne se k ní dostat, přitom když vyšla, tak jsem jí hrozně chtěla. Zaujala mě poměrně hezká obálka a ani anotace nevypadala vůbec špatně. Bohužel to je tak jediné pozitivum na knize. Recenze jsem už chystala asi dva měsíce od přečtení a vůbec se mi do ní také nechtělo.

Mám ráda fantasy, mám ráda magii a kouzla, ale tahle kniha mi naprosto nesedla. Hlavní hrdinka je mi nesympatická a nedokázala jsem pochopit, jak puberťačka naprosto bez problémů dokáže zabít zvíře a odvést z něj krev na svoje čarování. Místy to bylo až nechutné a zvrácené.

Hodně kouzel se odehrává na hřbitově, což je samo o sobě tajemné místo a knize dodává alespoň trochu šmrnc. Jinak to byla jedna velká nuda. Žádné akce, napětí, v podstatě nic. Kniha Vás vůbec nenutí u ní sedět a číst, aby jste věděli, jak dopadne a to je prostě špatně. Postavy jsou hloupé, nesympatické, nudné.

Kniha je psána z pohledu Silly a Nicka a zároveň je doplněná o deníkové zápisky z minulých století od jedné čarodějky, která toužila po moci. Jedině tyhle zápisky mě bavily a za něco stály.

Silla se v podstatě po celou dobu knihy jen řeže, asi jsem na knihu už stará, jelikož mi přijde napsaná jak pro dvanáctileté holky, možná se zájmem v žiletkách. Tím se nechci nikoho dotknout. Raději ohrané upíry, než tohle.

3 komentáře:

  1. Túto knižku som si chcela kúpiť, takže som rada, že som si prečítala tvoju recenziu, díky moc :)

    ➳Heroines Never Fade

    OdpovědětVymazat
  2. Oh, som rada, že som to dala preč. Tak celkovo som počula o tejto knihe neveľmi pozitívne názory :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knižka vyzerá na prvý pohľad fakt eňo-ňuňo. Škoda tej recenzie, ak je to prepadák, určite nekúpim :) Dik za to, že si ma varovala pred sklamaním :)

    Blog by Katy :-* ala Čo je dobré to musím mať - každý deň nový príspevok :)

    OdpovědětVymazat