Follow Me @Charmedka

12.08.15

George R. R. Martin (Editor) - Divoké karty

Spisovatel: George R. R. Martin
Originální název: Wild Cards I
Série: Divoké karty
Díl: 1.
Počet stran: 344
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 1987
Nakladatelství: Argo
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Odhalte tajné dějiny světa – dějiny, v nichž Zemi roku 1946 postihne mimozemský virus, jenž hrstku přeživších obdaří podivuhodnými silami. Z některých se tak stanou Esa – bytosti duševně i tělesně přesahující lidský potenciál. Jiní se stávají Jokery – bytostmi stiženými podivnými duševními a tělesnými vadami. Zatímco někteří propůjčí své síly do služeb lidstva, jiní se stanou jeho nepřáteli. Divoké karty vyprávějí jejich podivuhodné příběhy.
V úvodním svazku legendární série antologií editora George R. R. Martina se nám v sérii skvělých příběhů představí mistři fantastické literatury Roger Zelazny, Howard Waldrop, Lewis Shiner a samozřejmě sám George R. R. Martin. Nové rozšířené vydání, jež vám nabízíme, pak obsahuje také příběhy současných talentovaných spisovatelů Davida Levina, Michaela Cassutta a Carrie Vaughnové. Slavné příběhy Divokých karet začínají, a pokud jste příznivci barvitých fantastických příběhů, rozhodně si je nenechte za žádnou cenu ujít…



Lidé se pomalu vzpamatovávají z druhé světové války. Škody jsou veliké a hlavně ztráty na životech a to ještě netuší, že rok 1946 bude pro lidstvo opět zlomový. 

V Novém Mexiku u městečka White Sands dosedne vesmírná loď s varováním, že se na zem blíží schránka s virem, která upravuje DNA. Mimozemskému cizinci nikdo nevěří, brzy se však ukáže, že cizinec chtěl lidem opravdu pomoci.

Lidská rasa se stává pokusným králíkem, přežije jen velmi malé procento lidí. A dalších pár, kterých se virus dotkne. Virus dostal název Divoké karty. Pokud máte štěstí, můžete se stát Esy, virus Vás obdaří opravdovou hrdinskou schopností, ať už sílou, nebo něčím jiným, možností je spousta. Pokud štěstí nemáte, můžete být Žolík, tělesně deformovaný jedinec, kterému se už těžko může říkat člověk.

I když se někteří vážně chovají jako hrdinové a snaží se bojovat se zlem, nemají záruku, že jim za to svět bude vděčný. Naopak, lidé se bojí neznámého a odlišného. Pro režim se proto často infikovaní jedinci stávají přítěží.

Pokud jste fanoušky autora populární Hry o trůny a v regálu knihkupectví jste zahlédli novou knihu s jeho jménem, určitě jste po ní nadšeně sáhli. A možná jste si ani nevšimli malého písma, slova editor. Věřím, že po zjištění, že knihu vlastně nenapsal, budete naštvaní.

Já jsem hlavně hodně zklamaná, tohle je sprostý marketing. Kniha, která vydělává na jeho jménu, přitom s ním má pramálo společného. Do knihy přispěl jednou svojí povídkou a zkrátka pouze jako editor mi nestačí. Knihu jsem měla pouze zapůjčenou a jsem docela ráda, že sama jsem do ní peníze nedala.

Přesto jsem si řikala, že děj knihy by mohl být zajímavý, přece ji neodsoudím úplně. Po první kapitole to vypadalo nadějně, byla čtivá a zajímavá. Po druhé už přišlo další zklamání a já věděla, že to prostě nebude ono.

Každá kapitola patří jinému autorovi a za mě je to prostě znát. Pár jich mě vážně bavilo, snad dvě dokonce na plný počet hvězdiček, některé se nedaly číst takřka vůbec. Každá kapitola se zaměřuje na jinou postavu, která byla zasažena virem. I když se občas pozastaví i nad nějakou již zmiňovanou událostí či postavou, nic moc nového o ní se nedozvíme. Hlavně pomalu žádná kapitola není pořádně zakončena, takže přesně nevíte, jak to vlastně dopadlo a další kapitoly Vám na to také neodpoví.

Kniha se četla strašně špatně. Sice jsem na ní měla spoustu času, přesto jsem jí četla neuvěřitelně dlouho, až jsem z toho byla zoufalá. Kolikrát jsem ani nevěděla, co čtu. Hlavně i když byla v některých kapitolách zmiňovaná již známá postava z kapitol předešlých, já absolutně neměla už tušení, kdo to je, což je docela smutný. Kniha mě nedokázala vtáhnout, z povídek se mi líbila Duchařka, Hluboko dole a Spáč. Ostatní byly spíše průměrné, ne-li podprůměrné či absolutně nečtivé.

Co mě také trošku zaskočilo, tak časové období. Kniha začíná v roce 1946 a na konci knihy už jsme dokonce tuším v osmdesátých letech. Kniha je pro mě zatím zklamáním tohoto roku a snad i lituji, že jsem se do ní pustila, protože teď mi to nedá a budu muset přečíst i pokračování.

Jen tak ještě mimochodem, na netu jsem se dozvěděla, že na konci českého vydání chybí doslov George R. R. Martina, kde vlastně vysvětluje, jak celý projekt vznikl. Je to škoda, protože tohle by mě celkem zajímalo.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Jsem ráda, že jsem si recenzi na tuhle knihu mohla přečíst, protože se na ni právě chystám. Nalákala mě podle anotace a navíc jméno autora :) Teď z ní mám trochu obavy, snad nebudu moc zklamaná :)

    OdpovědětVymazat