Follow Me @Charmedka

10.08.15

E. L. James - Padesát odstínů svobody

Spisovatel: Erika Mitchell James
Originální název: Fifty shades freed
Série: Fifty Shades
Díl: 3.
Počet stran: 650
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: XYZ
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Ana od počátku věděla, že milovat Greye nebude snadné a společný život přinese problémy, které ani jeden z nich nepředvídal. Ana se musí naučit sdílet Greyův opulentní životní styl, aniž by přitom obětovala svoji bezúhonnost a nezávislost. Grey naopak musí překonat svoji posedlost Anu ovládat a zaplašit noční můry, které ho stále sužují. Když jsou konečně spolu, spojuje je láska, vášeň, důvěrnost a leží před nimi svět nekonečných možností.

Něco ke knize
Ana a Christian právě prožívají nejšťastnější období života, jsou na líbánkách v Evropě a zdá se, že jejich vztah je čim dál tim lepší a upřímnější. Aně se obrátil život naruby, z chudé studentky se stala manželka velmi bohatého a mocného muže. Je pro ní těžké zvyknout si na to, že se nemusí ohlížet na cenu a že vše, co je Christiana je teď i její. Její život je pohádka a Christian miluje, že ji může rozmazlovat. Vše se zdá naprosto perfektní.

Jenže ani pohádky nejsou vždy jen růžové. Po návratu z líbátek je čeká tvrdá realita. Christiana pronásleduje jeho minulost a v ohrožení jsou životy jeho rodiny, někdo mu štěstí nepřeje.


Moje hodnocení a dojmy
Celá tahle série má hodně špatné hodnocení, názory jsou na ní vesměs negativní a já moc nechápu proč.  Hlavně mi přijde, že spousta lidí hodnotí a hatí ji bez toho, aby ji vůbec přečetla. To samé se týká filmu, nedávno jsem ho viděla a musím říct, že jsem z něj nadšená. Je to krásný romantický film, po dlouhý době opravdu pěkný slaďák. Též je hodně špatně hodnocen a nejspíš jen proto, jak se jmenuje.

Já přiznávám, že patřím k těm, kterým se série líbí. Líbily se mi dva předešlé díly a tenhle třetí a zároveň závěrečný hodnotím jako ten nejlepší. Už jsem to tuším psala v nějaké předešlé recenzi, není to žádné inteligentní čtení, to je jasné, ale to od erotického románu nečekám.

Kniha má přes 600 stran, ale strašně dobře se četla. Já si ji brala na dovolenou, kde v podstatě nečtu a většinou nepřečtu ani sto stran, ale knihu jsem zhltla ani nevím jak. Čte se velmi dobře a ani Vám nepřijde, že je tak tlustá, přečtete ji během chvilky.

Tenhle díl je pořádná slaďárna, už bych to ale nenazvala asi erotickým románem. Samozřejmě sex tam byl, ale přišlo mi, že už není dějově prioritní. Kniha byla i pěkně napínavá díky někomu, kdo se snažil Christianovi a Aně ničit život, trocha kriminální zápletky knihu pěkně okořenila. Kolikrát jsem nechtěla ani knihu odložit a musela číst dál, abych věděla, co bude.

Co se týče postav, Anu jsem nikdy moc nemusela, přišla mi hrozně naivní, ale tady už dospěla a umí si dupnout, z Christiana si zas tolik nedělá, takže si u mě polepšila. Ve filmu je mi její postava ale sympatická velmi. Naopak Christian mi lezl občas na nervy. Je manipulativní, ochranitelský a šíleně nejistý, až moc, že to drásá nervy. Ana s ním musí mít šílenou trpělivost.

Jejich vztah je na jednu stranu pohádkový, Christian ji zbožňuje, o takové lásce sní snad každá. Na druhou stranu bych někoho jako Christian určitě nesnesla.

Knihu hodnotím kladně, za mě nejlepší díl. Já tuhle sérii prostě můžu a hrozně se těším na další filmy. Malé výhrady mám jen k epilogu, který se mi vůbec nelíbil.

1 komentář: