Follow Me @Charmedka

03.06.15

Paulo Coelho - Nevěra

Spisovatel: Paulo Coelho
Originální název: Adultério
Počet stran: 232
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Argo
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Lindě je 31 let a podle mínění všech vede dokonalý život: bydlí ve Švýcarsku, v jedné z nejbezpečnějších zemí světa, má skvělé manželství, milujícího manžela, roztomilé a způsobné děti a zaměstnání novinářky, na které si nemůže stěžovat. Rutina a předvídatelnost každodenního života v ní však začínají budit pochybnosti. Už nedokáže snášet úsilí, které musí vynakládat, aby vypadala šťastně, zatímco ve skutečnosti k životu pociťuje nesmírnou apatii. To všechno se změní, když se setká s mužem, s nímž si v době dospívání byla citově blízká. Jacob je teď úspěšný politik a během interview, které s ním Linda pořizuje, v ní posléze vzbudí něco, co už dávno nepocítila: vášeň. Linda teď udělá všechno pro to, aby si tuto nedosažitelnou lásku vybojovala. Bude muset klesnout až na samé dno lidských citů, aby nakonec došla vykoupení.

Něco ke knize
Linda vede naprosto dokonalý život. Bydlí ve Švýcarsku, které je bráno jako nejbezpečnější země, krásné prostředí, ve kterém vychovává dvě děti. Má manžela, který ji miluje a pracuje jako novinářka. Většina lidí kolem by jí mohla závidět, jenže Lindu začíná tenhle dokonalý život unavovat. Každodenní stereotyp jí přestává bavit a Linda má pocit, že vlastně vůbec nežije.

Vše se změní v den, kdy narazí na svojí dávnou lásku Jacoba, ze kterého se stal úspěšný politik. Jacob je ženatý, ale vzbudí v Lindě chuť do života, vzbudí v ní vášeň a z Lindy se tak stává nevěrná manželka, které se život obrací vzhůru nohama.


,,Jsem nová žena. Usiluji o cosi, co ke mně nepřijde dobrovolně a ze svobodné vůle. Je ženatý a věří, že jakýmkoliv chybným krokem by mohl dát v sázku svou kariéru.
Takže na co se musím zaměřit? Na to, abych mu rozbila manželství, aniž si toho všimne." 


Moje hodnocení a dojmy
Od Paula Coelha jsem si chtěla strašně dlouho něco přečíst. Je to autor, který mě strašně lákal a když jsem dostala knihu Nevěra, měla jsem strašnou radost. Bohužel zrovna tohle nebyla dobrá volba pro seznámení s autorem.

Nápad s nevěrou by určitě nebyl špatný, je to téma běžného života, pro většinu čtenářů tedy určitě zajímavé a realistické. Bohužel chybou knihy je hlavní postava Linda, která je prostě na facku a kterou nemůžete mít rádi, ani s ní soucítit i kdyby jste chtěli. Ona má všechno, po čem může většina toužit, ale neváží si toho. Chápala bych, že možná denní rutina jí již unavuje a ona chce prostě trošku více, ale to, co Linda předváděla není způsobené jen nudou. Ona je zkrátka psychopat.

Nejen, že je nevěrná, lže všem kolem sebe, ale ještě vymýšlí plán, jak se zbavit milenky svého milence a kroky jejího plánu jsou naprosto šílené. Chvilku je zamilovaná, chvilku jen poblouzněná, ona je jako schizofrenik. Tahle postava mě iritovala jako snad žádná jiná.

Kniha je plná mouder, ale takových, které ale v takovém množství mají spíše opačný efekt a některé až náboženské pasáže mi vadily. I když je kniha poměrně tenká, zdála se být nekonečná. Neustále dokola o tom samém a já měla chuť přeskakovat stránky. I kdybych to udělala, nic by se nestalo, jen bych přišla o pár depresivních výlevů Lindy.

Autorovi ale chci dát určo ještě šanci, protože věřím, že to umí lépe.

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :) Jsem na tom podobně :)..Četla jsem jeho Alchymistu, nebylo to špatné, ale Coelho mě taky nějak neokouzlil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alchymista me laka snad nejvice, tak doufam, ze to bude lepsi :)

      Vymazat
  2. Od Coelha jsem přečetla všechno a tato kniha pro mě byla nejmíň pochopitelná a ze všech nejhorší. Jiné knížky určitě doporučuju, stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  3. Coelho mě touto knihou také zklamal. Po stránce příběhové se jedná o hodně jednoduché dílo a ona "moudra", která Coelho do knihy vložil, na mě působila více než rozpačitě. Je to škoda, texty tohohle autora se čtou takřka samy, bohužel Nevěře chybí obsah i hloubka.

    OdpovědětVymazat