Follow Me @Charmedka

25.05.15

Eric Eliot Knight - Hromoklín

Spisovatel: Eric Eliot Knight 
Originální název: Tale of the Thunderbolt
Série: Země upírů 
Díl: 3.
Počet stran: 296
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 2005
Nakladatelství: Triton
Vazba knihy: Brožovaná
Je čtyřicátý osmý rok Karského zřízení. Karané, legendární upíři, posedlí zvrácenou touhou po krvi, nastolili na Zemi tyranii – zdecimované lidstvo tak přežívá pouze z rozmaru krutých vládců. Hnutí odporu se však pokouší získat planetu zpět. David Valentin, příslušník kasty elitních agentů, se v nepřátelské uniformě nachází na palubě Hromoklínu, starého dělového člunu, aby přivezl dávno zapomenutou zbraň, která by mohla Rozparovače porazit. Nový úkol Davida zavede na karibské ostrovy, kde společně s korzáry a partyzány bojuje s Karany, Rozparovači a renegáty. Návrat domů je však trpčí než vše, co doposud zažil.

Něco ke knize
Lidé již dávno nejsou vládci Země. Na Zemi panuje strach, ovládají ji Karané, mimozemská rasa, která se živí vitální aurou. Samotní Karané ale zůstávají ve svých pevnostech a v noci za sebe posílají Rozparovače, kteří vysávají z lidí krev a během krmení se skrz Rozparovače dostává aura ke Karanovi. Rozparovači jsou v podstatě jen loutky, ale i bez toho, kdo tahá za nitky jsou velmi nebezpeční. Zabít je je téměř nemožné. Šance na přežití je v podstatě jen jedna, zaprodat se jim.

Lidé ale nepřestávají bojovat, jedním z odpůrců režimu je i David Valentin, kterého čeká další úkol. Ocitl se na palubě Hromoklínu, tahle dělová loď je to ta jediná, se kterou má šanci dostat se na Karbiské ostrovy a zíakat zbraň, která je pro Rozparovače smrtelná. Úkol to není snadný, nejprve musí ovládnout loď a poté najít mocnou zbraň. A tmou se stále blíží Rozparovači.


Moje hodnocení a dojmy
Hromoklín je třetí díl z fantasy série Země upírů. Od přečtení předchozích dvou dílů uplynula už hodně dlouhá doba a upřímně jsem se přemlouvala, abych po třetím díle sáhla. První díl mě nebavil, různé postavy, rasy, vše se pletlo a trvalo, než se člověk začetl. Druhý díl byl ovšem lepší a bavil mě, přesto se mi tolik do dalšího nechtělo.

Nakonec jsem ale po něm sáhla a bohužel až do poloviny knihy měla neustálou potřebu knihu odložit a vrhnout se na něco jiného. Do čtení jsem se vyloženě nutila, nebavilo mě to a nedokázala jsem se soustředit, tím pádem jsem stále byla ztracená. Tenhle díl je zatím nejslabší a opravdu první polovina knihy se nedala číst.

Bylo mi i naprosto jedno, co se s postavami děje, což je prostě špatně, jestliže Vás nechává chladnými to, že postavy umírají či jim jde o život. Naštěstí druhá půlka to zlepšila a děj pro mě začal být více zajímavý.
Bohužel to není vyloženě moje krevní skupina a zrovna u tohohle dílu je celkem znát, že se jedná spíše o sci-fi fantasy pro muže. Já jako holka nedokážu tuhle sérii tolik ocenit. Konec ale byl napínavý a skončil tak, že na dalčí díl jsem byla zvědavá.

4 komentáře:

  1. O knížce jsem neslyšela, ale má docela zajímavou anotaci..Možná, že až nebudu mít co číst, tak se po ní podívám :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. O sérii jsem neslyšela, ale obálka vypadá pěkně. No, možná se do ní jednou pustím. Skvělá recenze :D

    OdpovědětVymazat