Follow Me @Charmedka

01.04.15

Lucy Dawson - Milenka mého muže | RC review

Spisovatel: Lucy Dawson
Originální název: His Other Lover 
Počet stran: 380
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2008
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Zjistíte, že je vám nevěrný. Odkráčíte středem, nebo začnete bojovat?

Mia je přesvědčená, že našla svou životní lásku. Toho pravého. Muže, se kterým zestárne. Tohle přece žena pozná, ne?

Textovka v Peteho telefonu ji krutě vyvede z omylu. Takže on má milenku... Jakmile přejde počáteční šok, Mia se rozhodne bojovat. Ne, nezahrne Peteho výčitkami ani ho neopustí. Vždyť oni dva patří k sobě! Plna odhodlání se snaží o své sokyni zjistit co nejvíc, aby ji mohla zničit. To by přece na jejím místě udělala každá.

Postupně se Mia začne zamotávat do vlastních lží i nastražených pastí a čím dál víc ohrožuje to, co původně chtěla zachránit. Posedlost je vskutku špatný rádce a Mia zanedlouho začne váhat, jestli se nedopustila největší chyby ve svém životě. Jak ale v zoufalství poznat, že už jsme zašli příliš daleko?

Něco ke knize
Mia a Pete tvoří dokonalý pár. Mia si je jistá, že našla toho pravého, nikdy by ji nenapadlo, že by život nestrávila právě s ním, vždyť Pete je dokonalý a celý jejich společný život je nádherný.

Tento růžový obrázek se zcela rozplyne v momentě, kdy Mia narazí v Peteho mobilu na smsku, ze které je jasně patrné, že má milenku. Mia je v šoku, naprosto rozhozená a zoufalá. V prvním momentě na něj chce udeřit, chce aby se přiznal, zapíral, aby to nějak vyjasnil. Po prvotním šoku se ale rozhodne, že bude mlčet. Neudělá scénu, ale zjistí, za kým Pete chodí a dokáže mu, že ona je lepší. Za každou cenu si ho chce udržet.

Mia se najednou zamotává do vlastních intrik a lží, které ji pomalu přerůstají přes hlavu. Navíc ji občas přepadá pocit, zda neudělala chybu.


,,Ale jak jsem tam stála s Peteovým mobilem v ruce, současně mi hlavou běžela série obrazů. Všechny ty chvíle, kdy jsem ho viděla s mobilem - jak ukončuje hovor, zaklapává mobil a nedbale ho odhazuje na postel, sotva se objevím v ložnici, jak ho kontroloval, zrovna když jsem v hotelovém apartmá vycházela z koupelny..." 



Moje hodnocení a dojmy
Může obsahovat spoilery!

Bože, bože, bože...tak pitomý konec, jako vážně?! Netradičně začnu hodnocením konce, který mě naprosto dostal. Nemyslím pitomý ve smyslu, že je opravdu na nic a autorka tím zabila celou knihu. Naopak, je naprosto geniální. Je to konec, nad kterým jsem ještě dlouho přemýšlela a za mě to je jedno z nejlepších zakončení knihy. Díky tomu ve mě kniha něco zanechala a to se ne každé povede.

Kniha je stejně čtivá jako další kniha autorky - Ten, kdo odešel. V podstatě jsou na stejné úrovni, těžko říct, která se mi líbila více.


,,Ale víš, co mi řekla později? Že ve skutečnosti ji nejvíc ubíjela ta nečinnost v době, kdy uvázli na mrtvém bodě a vůbec nic neměnily: jenom vyčkávali, a přitom neměli tušení, co přesně by se mělo stát."


Mia se dozví, že ji její dlouholetý přítel podvádí. Místo aby se zhroutila, udělala mu scénu a poslala ho do háje, rozhodne se, že milenku vypátrá a vymyslí plán, jak se jí zbavit. Mia měla v podstatě štěstí, že okamžitě zjistila, kdo milenka může být a další šance, jak se k ní dostat, jí padají téměř do klína. Tohle bylo opravdu štěstí, pochybuji, že normálně se ženská dozví, kdo je tajná milenka jejího muže.

Miu jsem docela chápala, na jednu stranu. Má chlapa, o kterém si myslela, že je ten pravý a že s ním bude do konce života. Nedokáže si představit, že by o něj přišla, vždyť on byl její jistota a bezpečí, nechce o něj přijít. V tomhle případě člověk občas ztrácí svoji sebeúctu, alespoň její část. Jenže Mia ztratila naprosto všechnu. Za každou cenu si Petea chce udržet, i přes to, že jí podvádí a lže do očí.


,,Nakonec, když už úplně rezignovala a jenom se plácala v manželství, které jí sice v podstatě neubližovalo, ale ani jí nedovolovalo růst, rozhoupal se její manžel."


Zjistí, kdo milenka je a dostane se až k ní domu, náhoda a štěstí v jednom. Ted už může začít plán, jak se jí zbavit. Udělá z ní v jeho očích blázna a on zůstane s Miou. Občas jí sice přepadají pochybnosti, zda dělá správnou chybu, bude mu moci ještě věřit? Ale on je ten pravý a prostě si ho udrží. Za každou cenu si jde za tím, že ho znovu získá a budou šťastní.

Kniha byla občas až neskutečná, přitom tohle je tak reálná možnost, která se může stát každé. Mia občas jednala až nesmyslně a člověk by řekl, že je to pitomost, ale autorka to pojala vážně humorně a hlavně velmi čtivě. Bylo mi Mii líto, byla v depresi, nejistá, na druhou stranu zhrzená ženská je schopná snad všeho a Mia to dokázala naprosto jasně. A Pete, to je zmetek, kterého jsem pak nemohla snést. A ten konec...Byl dobrý, nebo špatný?!

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. 

2 komentáře:

  1. Tuto knihu jsem neměla v plánu si vůbec přečíst, jelikož mi název připomínal takovou tu klasickou love story :/ Možná mi tak ještě pořád trochu připadá, ale mohl by to být oddychový příběh. Děkuji za moc pěkně napsaný článek .)
    http://milujemekihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. Knihu jsem zatím nečetla, ale možná to napravím :D

    OdpovědětVymazat