Follow Me @Charmedka

13.04.15

Aprilynne Pike - Křídla

Spisovatel: Aprilynne Pike 
Originální název: Wings 
Série: Křídla
Díl: 1.
Počet stran: 304
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2009 
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná


Aprilynne Pikeová nadchla svým debutem i slavnou autorku ságy Stmívání Stephenii Meyerovou. Není divu, příběh - originální fantasy s přídechem thrilleru a horroru, ale i s prvky love story - o dívce se zvláštním jménem Laurel se čte doslova jedním dechem. Patnáctiletá hrdinka jde poprvé do školy (předtím ji učila matka) a snaží se přizpůsobit novému prostředí. Brzy najde přítele, který jí podá pomocnou ruku. David se nemusí přemáhat, nová spolužačka je nesmírně krásná, jemná a milá dívka. Vypadá jako víla, říká si David, ale to ještě netuší, že není daleko od pravdy a že jej po boku Laurel čekají pěkně horké chvíle. Bytosti z jiného světa se dostávají mezi lidi a začíná boj na život a na smrt.


Něco ke knize
Laurel je patnáct let a poprvé jde do školy ve městečku Crescent City. Do dnes jí učila maminka doma, ale je čas, aby se Laurel trochu socializovala. Tohle není jediná zvláštnost, Laurel nikdy nebyla u doktora. Rodiče doktorům nevěří a raději spoléhají na bylinky a přírodní léčbu. Navíc Laurelin jídelníček je velmi omezený, jí málo a její strava se skládá převážně z ovoce.

Laurel si chvilku musí v novém prostředí zvykat, vše je tak jiné. Třídy temné a hlučné, pomalu má pocit, jako by se dusila. Ve škole si jí všimne David, který se okamžitě nové spolužačky ujme. Přijde mu nádherná, tak jemná a krásná, vlastně vypadá jako víla.    

Laurelin poměrně normální nový život se ale brzy změní. Na zádech se jí objeví bulka, Laurel je samozřejmě vyděšená, ale nikomu nic neřekne. Jenže bulka je stále větší a začíná být nemožné jí skrýt. A co teprve skrýt křídla, která z bulky náhle vyrostou? !


Moje hodnocení a dojmy
Knihu Křídla, tedy vlastně celou tuhle sérii se stejnojmenným názvem, jsem si kupovala v Levných knihách. Už je to pěkná doba, ale stále mě od přečtení něco odrazovalo. Upřímně jsem čekala šílenou hloupost, nudnou knihu a obálky sérii také moc nedodávaly, mě se nelíbí.

O to větší překvapení mě ale čekalo. Kniha se četla jedna báseň, stránky ubíhaly a ani se nadějete a jste u konce, čte se vážně skvěle. Vílích knih jsem moc nečetla, dokonce si nějakou vybavit dá zabrat. Příběh je to tedy pro mě originální a zajímavý. Ano, Aprilynne Pike stvořila originální a kouzelný svět ze světa víl / florel.

Co se týče postav, nevadí mi, na druhou stranu jsem si zatím ale žádnou ani vyloženě neoblíbila či nezprotivila. Laurel působí jako vzorná holka, která najednou musí dospět, aby zachránila sebe i celou svojí rodinu. Její život se mění vzhůru nohama, ale zvládá to překvapivě skvěle. David na mě působí stejně. Hodný gentleman, který se do Laurel zamiluje a snesl by jí modré z nebe.

Rozhodně ale od knihy nečekejte nic náročného. Příběh je to hodně jednoduchý, ale pokud hledáte příjemnou oddechovku, je to to pravé. Kniha nabízí kouzla, víly, romantiku, ale zároveň trochu akce a tajemna. Co by to bylo za pohádku bez záporné postavy.

Žádné komentáře:

Okomentovat