Follow Me @Charmedka

02.03.15

Alexandre Dumas - Robin Hood

Spisovatel: Alexandre Dumas st.
Originální název: Robin Hood
Počet stran: 248
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 1863
Nakladatelství: Omega
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
O Robinu Hoodovi slyšel asi každý. Slavný zbojník ze Sherwoodského lesa, který bohatým bral a chudým dával, patří již několik staletí mezi jednoho z nejoblíbenějších hrdinů dobrodružných příběhů. Ten jeho, vycházející ze středověké legendy, byl mnohokrát převyprávěn do filmové či televizní podoby. Poslední velkolepé zpracování pochází z roku 2010 - hlavní roli odvážného bojovníka proti bezpráví v něm ztvárnil Russel Crowe. Ale jak už tomu u filmu bývá, natočené scénáře leccos zjednodušily, někdy překroutily a občas pokazily. Proto každý, kdo chce poznat skutečnou krásu a sílu slavné pověsti, měl by sáhnout po literární předloze. A jednou z nejdokonalejších, jaká kdy vznikla, je román Alexandra Dumase.

 
Něco ke knize
Robin Hood, zbojník ze Sherwoodského lesa, který bohatým Normanům a mnichův bral a chudým Anglosasům dával. Není to ovšem lupič, ale spíše gentleman. Oloupené Normany pozve na velikou hostinu a nechá si za ni zaplatit to, co zrovna mají s sebou.

Do Nottinghamu se vrací Robinův dávný přítel a bratranec. Ve všech to vyvolává obrovskou radost, hlavně v jeho sestřenici Maud, se kterou má v plánu se oženit. Ovšem druhý den je Will unesen vojáky za vraždu svého velitele. Robin Hood hodlá Willa osvobodit z rukou barona Fitz-Alwina. Baron Fitz-Alwin je proradný darebák, který i svoji dceru Christabelu zaprodá bohatému starci. Tuto svatbu ovšem Robin překazí a můžou se konat rovnou tři svatby. Robin si bere sestřenku Marianou, Will Scarlet Maud a poctivý rytíř Allan Clare. Christabelu. 

Mezi Robinovi přátele nepatří pouze jeho zbojníci, ale i Richard Lví srdce, kterému Robin zapůjčí peníze, aby mohl získat zpět své bohatství a pozemky. Král Richard je poctivý a svoje dluhy splácí.

Tohle přátelství navíc Robinovi pomůže, když je pronásledován vojáky lorda Fitz-Alwina. Robin bohatým bere a chudým dává a za svůj dlouhý život vykoná spousty skutků a zažije mnoho dobrodružství, ale i ztrát.

Moje hodnocení a dojmy
Příběh Robina Hooda zná snad každý. Snad každý četl knihu, nebo alespoň viděl jedno filmové zpracování. Robin Hood je zkrátka klasika. V poslední době mě klasická literatura hodně láká, přitom na škole jsem ji nečetla. Byla to povinná četba a to zkrátka odrazuje, mě také. Hned po škole jsem se ale na pár klasických děl vrhla a hodlám si doplňovat stále mezery.

Co mě navíc ještě více táhne ke klasice, tak je to nakladatelství Omega, které vydává nová vydání, která jsou naprosto nádherná. Snad všechny obálky jsou moc povedené. ano, sice se tyhle staré knihy dají sehnat i za 10Kč, ale já si v tomto případě ráda připlatím za hezké vydání. Většinou se mi líbí ta stará, ale Omega je výjimka.

Ale už zpátky ke knize. Četla jsem ji šíleně dlouho a nebyla schopná dočíst. Ona není špatná, je to hezký příběh, ale stále dokola o tom samém. Já čekala alespoň trošku více akce a nejvíce jsem se začetla až spíše ke konci, kdy se začíná dít něco víc. Jinak víc jak polovina knihy je pouze o tom, jak Robin a jeho zbojníci odchytnout někoho v lese, pozvou na hostinu a nechají si zaplatit. Jeho způsob je ale jistě zajímavý a zábavný.

Ovšem co mě trošku zarazilo, tak Robin si sice nechával zaplatit, bohatým bral, ale už nikde nebylo, že by chudým dával. Ano, půjčil králi Richardovi, ale trošku mi v knize chybělo větší pomáhání chudým. Navíc mi přišlo, že mu vše až moc snadno prochází, vysvobození Willa Scarleta a další konflikty vždy bez problémů vyhrál.

Příběh je to ale hezký, je super, jak zbojnící reagují je ho volání a stojí vždy při něm. Je to občas humorné a také romantické, hodně to také připomínalo seznamku, těch svateb co v knize bylo. A ke konci velmi dojemné.

Knihu jsem přečetla, jsem ráda, ale určitě to není dílo, ke kterému bych se znovu vrátila, až tolik mě Robin Hood neoslovil.



Knihu Robin Hood můžete zakoupit v prodejnách a eshopu Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Krásná recenze! Taky se mi moc líbí nová vyání od Omegy, doma mám Bídníky a Dámu s kaméliemi ale plánuji do budoucna ještě spoustu knih. Moc se těším na Cestu kolem světa za 80 dní, hraběte Monte Christa, Fantoma opery, které teprve vyjdou :-) a co se týče Robina, toho bych si taky ráda do budoucna přečetla. Jsem na tom s povinnou četbou stejně, na škole jsem ji neměla ráda, ale postupně jí přicházím na chut :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ma vyjit Fantom opery? Tak toho musim mit :D Monte Christa bych take rada, vlastne vetsinu :D

      Vymazat