Follow Me @Charmedka

23.02.15

Laurell K. Hamilton - Narcis v řetězech

Spisovatel: Laurell K. Hamilton
Originální název: Narcissus in Chains
Série: Anita Blake - Lovec upírů
Díl: 10.
Počet stran: 568
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2001
Nakladatelství: Epocha
Vazba knihy:Vázaná s přebalem
Další dobrodružství Anity Blakeové, lovkyně upírů a ženy s nerozhodným srdcem.
Narcis v řetězech je desátou knihou Laurell K. Hamiltonové o lovkyni upírů a oživovačce mrtvých Anitě Blakeové. Její dobrodružství navazuje na předchozí knihu Obsidiánový motýl.
Anita se po šesti měsících vrací zpět do St. Louis. Půlroční celibát a stálá neschopnost vybrat si z dvou nápadníků muže, s nímž chce být, se podepíše i na ní. Spolu s vládcem upírů Jean Claudem a vlkodlačím alfou Richardem tvoří zdroj obrovské moci, o kterou projevují nepříjemný zájem i ostatní upíři a magické bytosti.
Anita se po návratu ihned pouští do práce, ale brzy je nucena požádat své muže o pomoc. Dva leopardodlaci, které sleduje, jsou uneseni z pokoutního nočního klubu s názvem Narcis v řetězech. Anita se je snaží osvobodit, ale dostává se do potíží, je zraněná a hrozí nebezpečí, že se sama stane lykantropem. Richard zuří, drží leoparda v zajetí a hrozí okamžitou exekucí. Anita musí leoparda zachránit i když se tak vystavuje riziku konce vztahu nejen s Richardem, ale i s celou jeho vlkodlačí smečkou. Navíc si je vědoma faktu, že neznámý, který unesl oba leopardy jde po všech lykantropech.
To znamená, že jeho dalším cílem může být právě ona nebo Richard.

,,Snažila jsem se nebýt sociopat, abych se nestala monstrem. Teď jsem se stala něčím horším. Potřebuju se sytit z lidí, z vášně místo krve a masa, ale pořád je to krmení. Najednou být sociopat nezní zas až tak špatně."


Něco ke knize
Anita se po půl roce vrací do St. Louis. Její návrat ale vůbec nebude jednoduchý, stále se nedokáže rozhodnout, zda touží po Jean-Claudovi, nebo jí více přitahuje Richard. Pár jejích leopardodlaků je uneseno hadími muži a tak se Anita vydává do klubu Narcis v řetězech, kde jsou vězněny. Musí ale o pomoc požádat své dva muže. Jejich moc je obrovská, ale je třeba ji stvrdit.

Zatímco Anita byla mimo, v St. Louis se vše hroutilo. Jean-Claude i Richard byli její nepřítomností oslabeni. Jean-Claude má co dělat, aby si udržel postavení vládce města a Richard pozici alfa samce naprosto nezvládá. Jeho systém vládnutí nefunguje, je moc důvěřivý a věří, že se vše dá vyřešit bez násilí a hlasováním.

Při pokusu o záchranu leopardodlaků je ale Anita zraněná a hrozí, že se sama při dalším úplňku promění. Navíc při spojení s Jean-Claudem se něco zvrtlo, jejich moc je tak obrovská, že ani on neodhadl následky. Anita přijala jeho ardeur, živí se sexuální energií. Jindy zdrženlivá Anita najednou touží silně po masu a sexu. Když se navíc v jejím životě objeví další muž, Micah, Nimir-raji leopardodlaků, přirozeně ji to k němu táhne.

Richardova smečka hodlá zbavit Anitu pozice lupy, Richard zdrží v zajetí leoparda, který Anitu nechtěně zranil a Anita ho chce získat zpět, ale s Richardem vůbec není řeč.

Aby toho nebylo málo, někdo unáší lykantropy a Anita musí zjistit, kdo a proč.


"Víš, Jean-Claude, bývaly doby - a není to tak dávno - kdy bych začala šílet a přinutila tě, abys mi všechno řekl. Poslední dobou ti začínám věřit, když říkáš, že bych to vědět nechtěla. Nemám chuť poslouchat intimní a šokující detaily z upířího milostného života."


Moje hodnocení a dojmy
Tuhle sérii mám ráda, hodně ráda. Anita jsem hned od prvního dílu zbožňovala a kdybych měla určit jednu fantasy sérii, kterou mám nejraději, určitě by to byla tahle. Bohužel tenhle díl není tak skvělý jako předchozí.

Na sérii byla vždy super hrdinka, pořádná detektivní zápletka a lehce erotiky. To tvořilo dohromady skvělé dílo. Zde ale detektivní zápletka se dostává až někam hodně do pozadí celé knihy. Je jí věnováno hodně málo prostoru, spíše jen aby se neřeklo.


Naopak čeho je tu moc, tak erotiky a sexu. Sex je tu dohromady s magií. Moc ardeur vyvolává magii a obrovskou touhu. Anita je neustále nadržená, spí rovnou s několika muži a touží i po krvi. Tohle se mi vůbec nelíbilo, kousající Anita mi zkrátka nesedí. Je stále člověkem, ale přesto touží po krvi jako upír a tu krev si také bere. Tohle prostě ne.

Kniha má téměř šest set stran a zde platí, že méně je někdy více. Kniha byla zbytečně dlouhá, zvlášť, když je stále o tom samém. Navíc se tu opakují stále dokola ty samé hlášky, až to leze na nervy.

Strašně doufám, že další díl se opět dostane na kvalitu, kterou tahle série mívala, protože Narcis v řetězech je za mě průšvih a velké zklamání.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat