Follow Me @Charmedka

14.01.15

Patricia Briggs - Štvanice

Spisovatel: Patricia Briggs
Originální název: Cry Wolf
Série: Alfa a Omega
Díl: 1.
Počet stran: 304
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2008
Nakladatelství: Fantom Print
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

KNIHA NAVÍC OBSAHUJE NOVELU ALFA A OMEGA, KTERÁ NAKONEC DALA NÁZEV I CELÉ SÉRII

Knihou Štvanice z nové série Alfa a Omega Patricia Briggs opět potěší milovníky vlkodlaků. A také všechny fanoušky předchozí mimořádně úspěšné řady knih s Mercy Thompsonovou v hlavní roli. Charles, hlavní hrdina Alfy a Omegy, je bratr Samuela, který je jedním z hlavních hrdinů série Mercy Thompsonová a taky syn Brana, alfy všech alfů.

Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok… a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe.
Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka – tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečku.

Něco ke knize
Anna nikdy na nadpřirozené bytosti nevěřila, až do doby, kdy napadl vlkodlak. Útok přežila a stala se jednou z nich. Tři roky je součástí chicagské smečky, která ale nefunguje tak, jak by měla. Členové odvádí velkou část výplaty na fungování smečky, navíc Anna je obětí mučení a týrání, které na ní provádějí dominantnější vlci. Cítí se naprosto bezvýznamně, ještě aby ne, když jí smečka tvrdí, jak je na nejnižší pozici v hierarchii. Když ale smečka porušuje čim dál tím více pravidel, útočí na lidi a zabíjí, rozhodně se Anna zakročit a informuje maroka. Marok, Bran, je nejmocnější alfa samec v Severní Americe.

Marok za sebe do Chicaga posílá syna Charlese, který je jeho zabiják. Zabíjí vlkodlaky, kteří dělají problémy. Ne nadarmo budí u všech respekt. Je velmi dominantní a jeho dědeček byl šamanem, část jeho moci zdědil a to ho činí ještě silnějším. Když se poprvé setká s Annou, jeho vlk si okamžitě její vlčici zamiluje a vybere si ji za družku.

Od Charlese se Anna dozvídá, že vůbec není tak bezcenná, jak si myslela. Naopak je jeden z nejvzácnějších vlků. Je Omega, stojí mimo hierarchii smečky a v ostatních vlcích budí pocit klidu a míru.

Anna se stává členem Branovi smečky. I její vlčici se Charlesův vlk líbí. Začátky ale nebudou jednoduché. Anna je zvyklá klopit oči, bojí se a Charles ji teprve musí naučit, že jí neublíží a že Anna za něco stojí. Co víc, ani jeden z nich nebyl zvyklý s někým žít, musí si zvykat na přítomnost toho druhého. Přesto se ale vzájemně přitahují a vnitřně pociťují, že k sobě patří. Ani jeden se ještě nestihne ani pořádně rozkoukat a oba společně vyráží do hor na lov. Musí zastavit vlkodlaka, který útočí na turisty. Jenže zlo je to mnohem větší, než mysleli.


Moje hodnocení a dojmy
Tuto sérii mám doma poměrně dlouho, ale nějak ne se k ní dokopat. Sérii Mercedes Thompson jsem si oblíbila a asi jsem se trošku bála zklamání a toho, že to ztratí nějaké to kouzlo.

Štvanice obsahuje navíc novelu Alfa a Omega, ve které se dozvíme, jak to vlastně všechno začalo. Po přibližně šedesáti stránkách se rovnou přehoupneme do děje a dobrodružství může začít. Bála jsem se zbytečně, kniha mě ihned chytla a já se nemohla odtrhnout. Musím říct, že první díl se mi rozhodně více líbila Štvanice než první díl Mercy.

I když je Anna úplně jiná než Mercy, okamžitě jsem si jí oblíbila. Sice postrádá její sarkasmus a odvahu v sobě teprve musí objevit, přesto je mi velmi sympatická. Zažila si toho hodně, týrání, mučení, byla sexuální hračkou celé smečky a i když to na ní zanechalo následky, bojuje. A Charles? Toho jsem si hned zamilovala, i když je to marokův zabiják, ve společnosti Anny nepůsobí vůbec tak agresivně a tvrdě. Má potřebu jí chránit a v její společnosti roztává. Jako pár se mi oba hrozně líbí.

Kniha je napínavá, i když určitě nemá kdovíjak složitý děj, přesto je velmi čtivá a občas i překvapí. Je mnohem romantičtější než série o Mercy, ale i přes řešení vztahu Anny a Charlese se z toho nestává pouhá zamilovaná kniha. Pokud se Vám kniha zalíbí a oblíbíte si hlavní postavy, rozvíjení jejich vztahu budete číst se zájmem. Určitě to nijak neruší děj, právě naopak, skvěle to knihu oživuje.

O Charlesovi či Branovi již byla zmínka v předchozí sérii. I zde se Bran párkrát zmíní o Mercy a Adamovi. Přesto myslím, že není nutné mít přečtenou sérii Mercedes Thompson, aby jste mohly začít číst Alfu a Omegu.

Žádné komentáře:

Okomentovat