Follow Me @Charmedka

14.10.14

George R.R. Martin - Tanec s draky

Spisovatel: George R.R. Martin
Originální název: A dance with Dragons
Série: Píseň ledu a ohně
Díl: 5.
Počet stran: 1184
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Talpress
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Na východě, sužována svými nepřáteli, vládne jako královna města postaveného na prachu a smrti Daenerys, poslední potomek rodu Targaryenů, jejíž draci vyrostli do hrůzné dospělosti. Nyní, když je známo místo jejího výskytu, se mnozí vydali Daenerys a její draky hledat. Mezi nimi i trpaslík, Tyrion Lannister. Mezi další hledače patří dornský princ, železný kapitán i tajemný modrovlasý mladík, který zdaleka není tím, za koho jej vydávají... Na severu stojí velká Zeď z ledu a kamene - stavba pevná jenom tak, jako jsou pevní ti, kdo na ní slouží. Jejím 998. velitelem byl zvolen nemanželský syn Eddarda Starka, Jon Sníh, který má nepřátele jak v Hlídce, tak za Zdí, kde se šikují k útoku armády divokých... A za Zdí je i malý chlapec, jeho bratr Bran, obdařený dosud netušenými schopnostmi.


A dostáváme se k postavám, které byly v Hostině pro vrány opomíjeny.

Daenerys se usadila v Meerenu, i přes osvobození otroků, které považovala za  správné, si znepřátelila spousty lidí. Musí čelit nejen vrahům, kteří téměř každou noc útočí na její osvobozené, ale i infekčním nemocím, které postihují její lid ve velkém. Její vláda, i moc nad draky se trochu hroutí. Avšak jeden zvrat čekejte...

Zima se blíží a Jiní povstávají. Proti nim stojí John Sníh, který byl jmenován velitelem, spolu se Stannisem Baratheonem. Jenže bratři noční hlídky si moc nerozumí s Divokými, ani se Stannisem. Jon nemůže plnit přání všech..

Hodně prostoru je věnováno i Tyrionovi, který od prvního dílu prodělal obrovskou změnu. Tyrion je na útěku kvůli zabití vlastního otce, vydává se na cestu, aby našel Dračí královnu.

Naopak Arya ustupuje lehce do pozadí, možná to je tím, že je v bezpečí chrámu Mnohotvárného boha.

A Cersei..Každý dostane, co si zaslouží. Na konci čtvrtého dílu již byla ve vězení, nemá naději na obnovení své vlády. Je nucena se kát a litovat všech svých hříchů. Bude čelit velkému ponížení, každý svého štěstí strůjcem..

V této knize moc velké zvraty nečekejte stejně jako v Hostině pro vrány, i když se jedná o druhou nejobsáhlejší knihu, má jen o něco méně stran než Střet králů. Postavy se mění, umírají a ožívají.
Celá tahle série je opravdu jak droga, prostě ji nemáte nikdy dost. A já už mám pomalu absťák po dalším dílu.

Žádné komentáře:

Okomentovat