Follow Me @Charmedka

14.10.14

George R.R. Martin - Bouře mečů

Spisovatel: George R.R. Martin
Originální název: A storm of swords
Série: Píseň ledu a ohně
Díl: 3.
Počet stran: 1200
Rok vydání: 2011  
Vydání originálu: 2000
Nakladatelství: Talpress
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Z pěti uchazečů o trůn je jeden mrtvý, další upadli v nemilost, a boj, v němž jsou bez skrupulí uzavírána nová spojenectví a rušena stará, zuří nemilosrdně dál. Moc rodu Lannisterů hrozivě sílí, avšak Tyrion trpí stále většími ústrky od své intrikánské sestry, krutého otce i zkaženého sadistického synovce. Robb Stark je nucen bránit mladé království proti zuřivosti Greyjoyů, kteří si chtějí Sever zabrat pro sebe. Divocí vytáhli zpoza Zdi a spolu s nimi nabývají na síle Jiní. O celý kontinent dál se vydává na válečné tažení Daenerys a její draci nebezpečně rostou.Každý podniká odhodlanou výpravu za své vítězství, a všichni dohromady halí svět do temné bouře mečů, která je však pouhou dětskou šarvátkou ve srovnání s válkou mezi silami dobra a zla, jejíž hrozba se blíží.



V této knize bych řekla, že hodně prostoru má děj, který se odehrává na Zdi. Joh se přidal k divokým, aby zjistil jejich plány. Mance a jeho divocí se se svými mamuty vydávají na cestu dobýt království. Joh ale musí odolávat Ygritte, zvané Ohněm políbená.

Již nám známé postavy dostávají možnost samostatných kapitol, králokat Jaime, bratr Cersei a Sam Tarly, díky kterému se zase více podíváme za Zeď.

Díky samotným kapitolám králokata nahlédneme i do jeho minulosti a životních zkouškách.

Rod Lannisterů neustále sílí. Starkové sice přišli o Zimohrad, ale drží Řekotočí. Sansa je stále zajatkyní domnělého krále Joffreyho a jeho matky Cersei a Arya se stálá toulá a mě osobně přijde, že tahle životní zkušenost z ní dělá silnější, ale zároveň trochu bezcitnou postavu.

Naopak postava, která se zprvu zdála jako velmi záporná, Tyrion, mi ted přijde jako jedna z nejkladnějších postav, i přesto, že pomohl své sestře získat zpátky trůn. Velké konflikty má ale se svým otcem.

Určitě si neoblibujte žádné postavy, i v této knize má George R.R. Martin velkou potřebu hlavní postavy zabíjet a občas i ožívat. Knihy nejsou určeny pro slabé povahy a to nemluvím jen o věčném zabíjení plného krve, ale i sexuálních scénách, kterými autor rozhodně nešetří.

Zatím se jedná o nerozsáhlejší dílo, má 1200stran, já ho četla přesně dva týdny, což je na mě hodně, ale jako ostatní knihy se čte dobře a prostě musíte číst dál a dál, aby jste věděly, co bude následovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat