Follow Me @Charmedka

16.05.20

Rick Yancey - Nekonečné moře

Spisovatel: Rick Yancey
Originální název: The Infitnite Sea
Série: Pátá vlna
Díl: 2.
Počet stran: 304
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Pokračování románu Pátá vlna.
Jak zbavíte Zemi sedmi miliard lidí? Připravíte je o jejich lidskost.

Cassie Sullivanová a její druhové přežili čtyři vlny ničení způsobené Jinými. Nyní, zatímco byla lidská rasa téměř vyhlazena a Pátá vlna se žene krajinou, stojí mladí lidé před volbou: připravit se na zimu a doufat v návrat
Evana Walkera, nebo se vydat hledat další přeživší, než je nepřítel obklíčí. Protože další útok je velice pravděpodobný – je neodvratný.
Nikdo však nemůže očekávat, jak hluboko Jiní klesnou, ani jak vysoko se lidskost dokáže vzepnout.

Občas se až stydím, jak dlouho mi trvá dočíst některé série a to i přesto, že knihy mám doma, někdy jen některé díly, jindy zas kompletní série. Pátá vlna je už docela stará a od přečtení prvního dílu utekla doba.

Uznávám, že jsem si musela trochu jedničku připomenout v recenzích, aby se lépe chytla, ale překvapivě to vůbec nebyl problém. Začetla jsem se celkem rychle a stejně tak rychle se dějově chytila. Trošku jsem plavala v postavách, některé jsem si tolik nepamatovala, ale i to se během čtení poddalo.

Hned několik přeživších se po posledních událostech dostalo z tábora a nyní se skrývají před Jiními. Všem je ale jasné, že je dřív či později najdou, o tom nikdo nepochybuje. Skupina se nedokáže shodnout na tom, zda čekat na návrat Evana Walkera, pokud vůbec přežil, nebo pokračovat v cestě a hledat další přeživší.

Z této neshody vlastně vznikne to, že se rozdělí a příběh tak může čtenář sledovat hned z několika pohledů a časových linií. Kapitoly jsou docela krátké, díky tomu rychle utíkají a na jeden zátah toho přečtete dost, navíc několik pohledů Vás i nutí číst dál a dozvědět se další události.

Hlavní postavou je stále Cassie, ale upřímně mi přišlo, že prostoru měla o dost méně a vlastně bych ji ani nenazvala tahounem celého příběhu. Kolikrát mi svým fňukáním nad láskou k Evanovi rozčilovala a ze statečné holky se stávala klasickou puberťačkou.

Nejvíce prostoru dle mého měla Eso, které autor věnoval nejen důležitou linku, ale zaměřil se hodně i na její pocity a minulost.

Celkově jsou charaktery postav skvěle propracované a každá z nich má svoji osobnost. Jen některé jsou výraznější, jiné méně. Třeba zrovna děti mě zas tolik neupoutali, i když nečekaný příchod malé Megan, která byla v táboře, se mi hodně líbil.

Čtení jsem si velmi užila. Sice od prvního dílu uplynul nějaký čas, ale série pro mě neztratila kouzlo, originalitu a čtivost. Hned jsem se pustila do závěrečeného dílu.

4 komentáře:

  1. Nejlepší byl první díl. Pak to šlo nějak z kopce a už to nebylo ono... :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Popravdě, někdy s dočítáním sérií mám též problém a čtu je až fakt po velmi dlouhé době. Takže si to sem tam taky musím připomenout. :)

    OdpovědětVymazat