Follow Me @Charmedka

08.04.20

Robert Kirkman - Zkáza

Spisovatel: Robert Kirkman, Jay Bonansinga
Originální název: The Walking Dead: Descent
Série: Živí mrtví
Díl: 5.
Počet stran: 320
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Po nečekaném Guvernérovu skonu se Lilly Caulová snaží postavit Woodbury znovu na nohy. Navzdory nedávným bouřlivým událostem zůstává městečko oázou bezpečí v moři nákazy živých mrtvých, byť chatrnou a poznamenanou pozůstatky šílené nadvlády bývalého vůdce Philipa Blakea. Lilly a skromná skupinka přeživších jsou odhodláni bojovat dál, i když se nad jejich osudem stahují zlověstné mraky – blíží se masový nápor živých mrtvých, vedených neutišitelným hladem. Městečko spojí síly se záhadnou náboženskou sektou, vedenou charismatickým vůdcem, a Lilly znovu sní sen o lepším životě, demokracii a přátelství.

Ale v krutém světě zamořeném živými mrtvými není vždycky všechno tak, jak se zdá. Na povrch zvolna vyplouvá temné tajemství…


Když už jsem se konečně po letech pustila do dalšího pokračování této zombie série, tak jsem hned po jednom přečteném dílu nechtěla hned skončit, aby se nestalo, že zas bude ležet bez povšimnutí a vrhla jsem se tedy okamžitě na pokračování.

Po minulém obřím zklamání, kdy příběh stál opravdu za houby, přišlo další zklamání v podobě zjištění, že od tohoto pátého dílu nepíše knihy už Robert Kirkman, ale pouze Jay Bonansinga, což můžete vidět i na obálce knihy, kde sice Kirkman je uveden, ale jen jako Kirkmanovi Živí mrtví.

Hodně jsem se tedy bála, co po té katastrofě bude následovat teď, když k tomu knihy píše už jen Bonansinga. Čekala jsem, že to bude vážně propadák, protože kniha má docela špatné hodnocení a i v komentářích ji lidé hatí.

Ty jo, tohle ale bylo super. Již od prvních stran jsem se začetla a celé mi to přišlo velmi povedené. Jay Bonansinga rozhodně nešetří detailními popisy, které kolikrát byly hodně krvavé a nechutné, ale vlastně ne zbytečně, celé to do sebe zapadalo a vytvářelo skvělou atmosféru.

Guvernér padl a protože lidé potřebuji vést a mít jasná pravida a úkoly, tak se velení ujímá Lily, ač nerada, ale tak nějak přirozeně ji tahle role padla na ramena. Lily nemá zatemněný mozek pomstou a touhou po krvi, chce městečko vést k rozkvětu a vybudovat zde bezpečný domov.

Je ale jasné, že když jeden padouch padne, objeví se další. Tentokrát se seznámíme s rodinou Dupreeových, kteří jsou již několik týdnů na cestě a Lily jim nabídne azyl. Otec rodiny je silně věřící, až takový fanatik, což nesedí některých obyvatelům, avšak Lily se snaží vidět jen to dobré.

Jak mi v minulém dílu Lily a vlastně spousta ostatních vadila, tak tentokrát k nim mám zase více vřelý vztah. Ano, Lily občas působí naivně a vlastně by ve světě zombie chtěla duhový svět, ale více jsem se všemi soucítila a jejich osud mi nebyl jedno, což v předchozím dílu jsem ji naopak přála spíše to horší.

Děj je docela předvídatelný a snadno odhadnete charakter a úmysl postav, avšak ani předvídatelnost na čtivosti neubrala a já si čtění tentokrát užila od začátku do konce. On vlastně i název knihy značí docela hodně, takže se máte opravdu na co těšít.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Jsem ráda, že vím, co mě čeká, až se do této série pustím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si to snad budu muset přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na seriál to rozhodně nemá, ale špatné to není :)

      Vymazat