Follow Me @Charmedka

12.01.15

Stephen King - Nezbytné věci

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Needful Things
Počet stran: 736
Rok vydání: 2009
Vydání originálu: 1991
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Brožovaná

V malém americkém městečku Castle Rock ve státě Maine si otevře sympatický cizinec na hlavní třídě obchod s podivným názvem "Nezbytné věci". Každý tu objeví věc, po které zatouží tak, že bez ní nemůže být, a dostane ji za směšně nízkou cenu. Ale neplatí se pouze penězi. Zákazník, který vytouženou věc získá, musí zároveň obchodníkovi slíbit, že provede nějaký "drobný žertík" jinému obyvateli městečka. Tak s plynoucím časem stoupá hladina vášní a nenávistí a stačí již jen drobný impuls, aby byl uveden do chodu mechanizmus vyřizování účtů.

Něco ke knize
Castle Rock je malé městečko ve státě Maine, kde se usadil stereotyp a místo všelijaké zábavy a zajímavostí zde najdete spíše nudu. Tento stereotyp naruší plánované otevření nového obchodu s tajemným názvem "Nezbytné věci". Nikdo netuší, co obchod nabídne, ale snad každý obyvatel nemůže dospat zvědavostí.

Obchod patří staršímu muži Lelandu Gauntovi, muži, který Vám dokonale rozumí, avšak jeho dotek a blízkost Vám nahání husí kůži. Přesto nelze jeho zboží odolat, ví, co chcete a to Vám také dá. Hotové poklady za malý peněz. Ovšem v Nezbytných věcech se neplatí pouze penězi, kromě peněz po Vás pan Gaunt bude chtít i jednu službičku, žertík na jiného obyvatele Castle Rocku.

Tyto žertíky se zpočátku zdají neškodné, jenže na povrch začnou vyplouvat všechny pocity nenávisti a křivdy, které obyvatelé pociťují a městečko se řítí do pekel.


,,Brian mi řekl, že Nezbytné věci jsou travičský obchod a že on je jedovatý člověk, a že tam nikdy nesmím jít."


Vydání
Kniha u nás poprvé vyšla v roce 1993 u nakladatelství Melantrich. Toto vydání vlastním, zrovna u Kinga mám raději starší vydání., vázaná. Dalo to ale pořádnou práci je sehnat. Nejnovější je z roku 2009 od Beta Dobrovský, které asi seženete nejlépe. Mě se bohužel to nové nelíbí, hlavně mi vadí i brožovaná vazba. Od Kinga mám všechny vázané. Nelibost v novém vydání se ale netýká pouze Nezbytných věcí, ale třeba i Prokletí Salemu či knihy To.


,,Přiložil dlaně ke sklu, aby viděl i za vystavené zboží, ale dovnitř nebylo vidět - světla byla zhasnutá a nikdo tam nebyl. Pak se mu ale na chvíli zdálo, že přeci jen někoho zahlédl - nějakou podivnou, průzračnou postavu, hledící na něj s nepřátelským a nenávistným zájmem."



Moje hodnocení a dojmy
Nezbytné věci jsem měla již delší dobu v knihovně a ne a ne se ke knížce donutit. Možná to bylo i tím, že kamarádce se kniha nijak zvlášť nelíbila a mě tedy její hodnocení docela odradilo. Po knize jsem ale konečně sáhla, Kinga zbožňuji a byla zvědavá.
Musím říct, že jsem očekávala něco trošku jiného. Dlouho jsem od Kinga nečetla pořádný horor, možná jsem trochu doufala, že Nezbytné věci budou děsivé a vyrovnají se například Prokletí Salemu či Řbitovu zvířátek. To bohužel ne, přesto to špatné vůbec nebylo.
Pokud jste fanouškem Stephena Kinga, určitě víte, že Castle Rock se v mnoha jeho dílech již objevil a já byla ráda za zasazení děje právě sem. Kniha má pomalejší rozjezd, všechno je hodně detailně popsané, takže se může zdát, že se děj táhne. King ale dokáže i detaily popsat tak záživně a čtivě, že mi vůbec nevadilo číst přibližně dvě stě stran, než se konečně děj pořádně rozjel.
Každý obyvatel ve městě má nějaké své tajemství, touhu nebo určité skryté pocity. O všem ví právě pan Gaunt a použije to proti Vám. Za věc, kterou si obyvatelé v obchůdku koupí, nezaplatí žertíkem na někom, koho znají a ke komu třeba cítí zášť. Naopak, žert provedou na někom, s kým nemají téměř nic společného. Obyvatelé se začnou vzájemně podezřívat a mstít se. I když to vede ke krveprolití, nedá se říct, že by mezi obyvateli byla záporná postava. Žene je touha, touha po něčem, co chtějí a potřebují. Stávají se z nich trosky, které myslí pouze na danou věc, podezřívají a v hlavě mají Gaunta, který je přesvědčí, že přece nic tak špatného nedělají. První žert a kostky jsou vrženy.
 
Líbí se mi, jak King propojil osudy všech lidí v městečku. Je to jako puzzle, každý dílek do sebe zapadl. Jak jsem psala, žádná osoba nepůsobí vyloženě záporně, proto mi téměř každé bylo líto. Ovšem nejvíce na Vás zapůsobí osud Briana Ruska, malého chlapce, který vlastně spustí všechny události.
Mě se kniha líbila, spletené osudy byly parádní, touha lidí děsivá. Ovšem závěrečná bitva byla podle mě hodně slabá. Myslím, že King má na víc.
Pro zajímavost, kniha byla v roce 1993 zfilmována. U nás se v překladu film jmenuje Obchodník s hrůzou.

6 komentářů:

  1. Díky za recenzi, už se na čtení Nezbytných věci těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. musíme být rádi za jeho obrovskou fantazii :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :) Jsem fanoušek Kinga, ale ještě jsem ani zdaleka nestihla přečíst všechny jeho knihy a zrovna tuhle jsem ještě nečetla :) A teď vidím, že se mám na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nejde mi odpovídat každé zvlášť :-/
    Eskandriel: To je prostě dar no :)
    Aires: Děkuju, také jsem jeho fanoušek, ale též mi jich hodně chybí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Musím s tebou v mnohém souhlasit. Čekala jsem, že to bude temnější. Místo toho je to dost psychologické. A taky nemám ráda brožovaná vydání. Po jednom přečtení je z toho salát.

    OdpovědětVymazat