Follow Me @Charmedka

27.09.21

Eleanor Corvin - Jeden rok | RC review

Spisovatel:
Eleanor Corvin
Originální název: Jeden rok
Série: Smrti se smát
Díl: 1.
Počet stran: 393
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Bookla
Vazba knihy: Brožovaná
Myslíte si, že po smrti dojdete klidu? Ne, když budete mít smůlu. Já ji měla. Překvapivě. Místo odpočinku jsem se dočkala bandy vyšinutých smrtek, které si svůj čas mezi sbíráním duší krátí vztahovými peripetiemi, za něž by se nemuseli stydět ani hrdinové telenovel, dramatů, tragédií a tragikomedií všeho ražení. Takže vítejte v Ruinách, domově Smrťáků. Jsem Ema a budu vaše průvodkyně.




Jistě víte, že české spisovatele moc nevyhledávám a když mi přijde nabídka přímo od samotného autora, zda nemám zájem si jeho knihu přečíst a napsat recenzi, hodně váhám, fakt hodně, protože ve většině případů jsou to za mě knihy průměrné a takové nijaké a mně přijde hrozně líto, když bych měla knihu, kolikrát vytoužené miminko, zkritizovat.

Jeden rok od Eleanor Corvin, což je pseudonym mladé autorky Pavly Novotné, mě ihned zaujal svou obálkou, která je podle mě nádherná a zahlédnout ji v knihkupectví, rozhodně mě zaujme a asi by mě ani nenapadlo, že se jedná o české dílo.

Krom obálky mě zaujala i anotace, i když přiznávám, že jsem se trochu bála, zda nebude třeba kniha hodně podobná a kopírující Smrtku od Neala Shustermana. Strach byl úplně zbytečný, příběhově je to naprosto něco jiného a od prvních řádek jsem si říkala, jooo, tohle bude rozhodně dobré, hodně dobré.

Ema je smrtka, zemřela jako mladá, takže vypadá na pětadvacet, ale ve skutečnosti už jí nějaké to století je. Žije v Ruinách, což je domov, kde smrtky pobývají, je to v podstatě meziprostor mezi naším světem a světem mrtvých.

V Ruinách se stávají smrtky hmotnými, můžou si užívat všech slastí, ale i bolestí, které má živý člověk. Mohou jíst, cítí lásku, žárlivost, ale i bolest a mohou být zraněné a dokonce i definitivně zemřít.

Překvapivě příběh nebude jen o tom, jak Ema pomáhá duším přejít do světla, naopak. Ema má problém sama se sebou, konkrétně se zvládáním emocí, proto jí je nařízen kurs sebeovládání, s čímží ji bude pomáhat vyšší smrťák Eskar, chlap samý sval, tajemství a charisma. Okamžitě jsem se zamilovala a věřím, že pokud Vás nechytne zrovna Eskar, najdete si jiného mužského hrdinu v knize, který si Vás získá.

Já jsem naprosto nadšená, příběh je originální, poutavý a hrdinové mají skvěle propracované charaktery, oblíbíte si je do jednoho a Ema? Přesně ten typ hrdinky, co mám v knihách ráda. Je svá, přirozená, srší sarkasmem a vtipnými hláškami, navíc miluje sladké a autority pro ní nesou až tak autoritativní.

Jediné co bych vytkla, tak bohužel v knize je spousta překlepů a gramatických chyb, mně/mě tam je neustále špatně, ale zas beru to, že knihu si v podstatě autorka financovala zřejmě sama, neměla profíky na to, aby knihu zkontrolovali, takže je potřeba určitě k tomuhle přihlédnout.

Je to ale poprvé, kdy si u české knihy říkám, bože, potřebuji další díl a znovu se s Emou a Eskarem setkat.

2 komentáře:

  1. O knize slyším poprvé, ale na první pohled mě zaujala svou zajímavou a tajemnou obálkou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji, skvělá kniha, autorka si moc zaslouží, aby se kniha prodávala :)

      Vymazat