Follow Me @Charmedka

10.09.23

Jodi Picoult - Velké maličkosti

Spisovatel: Jodi Picoult
Originální název: Small Great Things
Počet stran: 528
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Brožovaná

Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence – syna bílého amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo pleť? Nebo je to jenom zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?




Jodi Picoult je taková záruka kvality, přesto na její knihy musím mít náladu a to správné rozpoložení. Jodi Picoult se většinou věnuje vážným a silným tématům.

Ruth je zdravotní sestra na novorozeneckém oddělení s mnoha lety zkušeností. Do kapsy má hluboko, sama vychovává svého syna, přesto si zachovává nadhled a přátelskou povahu.

Jenže nyní je před soudem kvůli obvinění ze smrti novorozence po porodu. Obvinění vznesl bílý fašista. Ruth je černoška. Miminko zemřelo, o tom žádná, ale vážně za to může zkušená sestra a smrti šlo zabránit, nebo je barva kůže důvodem k obvinění?

Téma hodně hluboké a věřím, že nebylo vůbec lehké ho uchopit. Člověk by řekl, že takhle už to přece nefunguje, diskriminace kvůli barvě pleti nejen v práci, ale i při nákupu či na běžné procházce. Bohužel se nejedná o žádnou minulost, téma je pořád stále aktuální.

Kapitoly, které jsou vyprávěny z pohledu Turka, otce onoho miminka, jsou až neuvěřitelné. Vážně takhle někdo smýšlí? Bije to úplně na poplach. Člověk plný zloby, bolesti, ublíženosti a tak velkých předsudků.

Kromě Ruth je tu ještě jeden pohled a to vnímání advokátky Kennedy, která je zas osobou hodně rozporuplnou. Kennedy má za to, že netrpí předsudky a barva kůže není důležitá, avšak sama si na sobě začíná všímat, že takhle jednoduché to není, obhajovat černou ženu je zkrátka jiné.

Rozhodně moc doporučuji, jedná se o opravdu silné téma, které nenechá nikoho chladným.

Žádné komentáře:

Okomentovat