Follow Me @Charmedka

25.09.22

Christina Lauren - Dvakrát za uherský rok | RC review

Spisovatel:
Christina Lauren
Originální název: Twice in a Blue Moon
Počet stran: 336
Rok vydání: 2022
Vydání originálu: 2019
Nakladatelství: Jota
Vazba knihy: Vázaná s přebalem


Sam Brandis byl Tateina první láska, první všechno, včetně prvního milostného zklamání.
Novinka od autorek bestsellerových sérií Božský a Vášnivý.

Seznámili se během jejího čtrnáctidenního pobytu v Londýně, kam vyrazila s babičkou na oslavu ukončení střední školy, a takřka okamžitě se do sebe zamilovali. Společně se dělí
o své naděje a sny a také nejintimnější tajemství. Tate se Samovi – jako vůbec prvnímu a jedinému člověku na světě – svěří, že je pečlivě utajovanou dcerou jednoho z neslavnějších herců, a když ji její láska zradí, má pocit jako by se jí jednou provždy zhroutil svět.

O čtrnáct let později je z ní ale úspěšná herečka, filmová hvězda stopovaná bulvárem, pro kterou je zklamání z prvního vztahu jen vzdálenou, byť stále bolestnou vzpomínkou. Připravuje se na hlavní roli ve filmu, kde se má poprvé setkat při práci se svým otcem, a ani ve snu netuší, koho při natáčení potká. Samozřejmě Sama, z kterého je scenárista připravovaného filmu a především nesmírně atraktivní sebevědomý muž, ještě přitažlivější, než jak si ho pamatuje z mládí. Setkání s člověkem, který ji zradil, ji staví před těžká rozhodnutí: Je špatnost a zrada ospravedlnitelná dobrými úmysly? Může se to, co člověk většinou zažije jen jednou za život, stát dvakrát?



Christinu Lauren mám už dlouho na svém wishlistu, Božského bastarda snad od doby, kdy vyšel a ještě zdaleka jsem se k němu nedostala a ani k jednotlivým románům, přitom jich mají autorky na kontě ne zrovna málo.

Dvakrát za uherský rok u nás vyšla nedávno a teda s velkým očekáváním jsem se pustila do své první knihy Christiny Lauren.

Dostáváme se do Londýna, kam osmnáctiletá Tate odjede se svou babičkou na prázdniny. Zde se setká se šarmantním Samem, je to láska na první pohled. Během čtrnácti dnů zažívá první zamilování, milování a následně i zklamání a zlomené srdce. Sam byl vůbec první, komu se svěřila se svou identitou a obrovským tajemstvím. A Sam zradil.

O čtrnáct let později je z Tate úspěšná filmová hvězda, má před sebou první film, který bude točit se svým otcem, po pracovní stránce se jí daří, ovšem i po tolika letech v ní zůstává bolest z nešťastné první lásky.

Po prvních kapitolách jsem začala pevně doufat, že taková nebude celá kniha. Ono totiž prvních přibližně sto stran, kdy je Tate osmnáct a je v Londýně se Samem, je hodně naivních a vlastně máte pocit, že čtete dívčí románek. Opravdu to odpovívá věku Tate, hloupoučké, milé, což není vůbec špatně, ale čekala jsem dospělejší čtení.

To přijde o čtrnáct let později, Tate je dospělá, úspěšná, v kariéře se jí daří, ale na druhou stranu tak nějak furt neví, co se sebou a co se vztahem s otcem, který ji jako malou opustil. Ač spolu pracují, jejich vztah je dost komplikovaný, stejně tak jsou složité i vztahy s muži, protože Tate se citově nepřenesla přes své první milostné zklamání.

Příběh je hodně jednoduchý, je Vám jasné, kam směřuje a zároveň nenabízí žádný wow efekt či nečekaný zvrat. Celé je to takové nemastné, neslané a vše plyne velmi pozvolna. Hodně se kniha zaměřuje na vnitřní pocity Tate, které jsou opravdu hodně zmatené. I vztah mezi Tate a Samem není velký ohnostroj či obří romantika, vše je zkrátka lehce plynoucí a nenucené.

Bohužel k postavám jsem si úplně cestu nenašla, přitom jejich charaktery jsou poměrně reálné a autorky hezky poukázaly na to, že vlastně vše není jen černobílé a všichni dělají chyby.

Kniha špatná není, takový průměr, který neurazí, ale ani nenadchne. Sem tam se zasmějete a mě osobně bavily úryvky ze scénáře, které knize trošku přidaly na čtivosti.


Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat