Follow Me @Charmedka

13.06.22

A. G. Slatter - Pláč zavržených předků | RC review


Spisovatelka: Angela Slatter
Originální název: All the Murmuring Bones
Počet stran: 328
Rok vydání: 2022
Vydání originálu: 2021
Nakladatelství: Ocelot
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Před dávnými časy rodina Miren O’Malleyové prosperovala díky dohodě uzavřené s mořskými lidmi: ochrana jejich lodí výměnou za jedno dítě z každé generace. Rodina však mnoho let nebyla schopna svou část dohody dodržet a postupně upadala. Mirenina babička je pevně rozhodnutá slávu rodiny obnovit i za cenu Mireniny svobody.

Okouzluj
ící příběh o temných rodinných tajemstvích, magii a čarodějnicích, o mýtických a mořských bytostech, o silných ženách a o mužích, kteří se je snaží ovládnout.



Když jsem četla anotaci knihy, tak jsem dost přemýšlela, zda si ji vůbec chci přečíst, pořádně jsem asi nevěděla, co očekávat a vlastně ani po prvních stránkách jsem o moc moudřejší nebyla a neustále si říkala, zda je kniha šťastnou volbou.

Vůbec jsem si nebyla jistá, kdy se děj odehrává, kde a zda mořské bytosti jsou v knize opravdové a půjde tedy o fantasy či pohádku, nebo se jedná jen o nějaké mýty a dávné pověry rodiny O`Malleyových.

Vítejte na Skřetně, kdysi honosném sídle kdysi zámožné rodiny O`Mallleyových, která kdysi dávno uzavřela dohodu s mořskými lidmi. Výměnou za dítě z každé generace ochrana životů a lodí. Jenže v posledních letech se děti nerodí a O`Malleyovi nejsou tedy schopni dohodu dodržet. Sídlo chátrá, obchody nekvetou, lodě se potápí.

Mladá Miren žije se svou babičkou a dědečkem na rozpadajícím se sídle a je posledním záchranným člunem rodiny. Babička hodlá z Miren vytěžit co nejvíc a obnovit dávnou slávu rodiny. Jenže Miren je svá, toužící po svobodě, nezávislosti a rozhodně se nehodlá poddat plánům své babičky.

Příběh Vás ihned vtáhne do děje, i když jak jsem psala výše, nebyla jsem si jistá, zda vše má být skutečnost, nebo pouze pohádky. Kniha je vyprávěna z pohledu Miren a často se díky příběhům vrací do minulosti.

Wow, ty příběhy jsou neskutečné a knize dodávají nějakou tu přidanou hodnotu. Dokonale do ní sedí, není to jen ztráta času a nezáživné odstavce, ale opravdu něco, co Vás chytne a Vy se tak těšíte na další a další střípky z minulosti.

Já bych nerada spoilerovala, ale můžu alespoň říct, že Vás čeká velmi originální příběh, kde hlavní roli hrajou mořské panny a magie. Hlavní hrdinka je skvělá, sice žije v podstatě v ústraní, ale v životě se rozhodně neztratí a nebojí se vydat do neznáma. Je chytrá, sebevedomá, statečná a jde přes mrtvoly, doslova. Kniha je jedno velké dobrodružství plné mýtů, záhad, mořských lidí, ale i duchů a kouzel.

Mořské panny se v knihách moc nevyskytují a autorka si s tímto tématem poradila bravůrně. Vůbec to nepůsobí jak pohádka pro děti, naopak, je to drsné, krvavé a plné mrtvol.

Nic moc jsem nečekala a jsem úplně nadšená, už teď vím, že kniha bude mezi topkou letošního roku.
Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde. 

1 komentář:

  1. O knize jsem uvažovala, ale nakonec jsem si ji nechala utéct. :) Musí se jí nechat poměrně zajímavý námět.

    OdpovědětVymazat