Follow Me @Charmedka

06.08.21

Sebastian Fitzek - Terapie | RC review

Spisovatel: Sebastian Fitzek
Originální název: Die Therapie
Počet stran:
272
Rok vydání:
2019
Vydání originálu:
2006
Nakladatelství:
Anag
Vazba knihy:
Vázaná

Josy, dvanáctiletá dcera renomovaného psychiatra Viktora Larenze, za nejasných okolností zmizí z ambulance vyšetřujícího lékaře, zatímco na ni otec čeká v čekárně. Lékař i sestra shodně tvrdí, že tam nikdy nevstoupila a že ten den nebyla ani objednaná. Od té doby nikdo netuší, kde se dívka zdržuje a co se s ní stalo.

Může dívk
a jen tak beze stopy zmizet ze světa?

O čtyři roky později se utrápený otec uchýlí do osamoceného víkendového domu na ostrově Parkum. Tam ho vyhledá záhadná mladá žena, která se představí jako spisovatelka, a stěžuje si, že ji sužují bludné představy. Neustále se jí zjevuje malé děvčátko, které zmizelo beze stopy, podobně jako psychiatrova dcera. Neznámá se odvolává na doporučení Viktorova kolegy a požádá ho, aby ji léčil. Viktor zpočátku váhá, protože pod vlivem traumatizující události už zcela zanechal své lékařské praxe, ale nakonec začne s terapií, která sa mění ve stále dramatičtější výslech…

 


Moje třetí přečtená kniha od tohoto německého autora a rovnou na úvod musím říct, že zdaleka ne poslední, potřebuji si bezpochyby přečíst všechny jeho thrillery. Ač teda uznávám, že co kniha a příběh, to pointa pomalu jak přes kopírák.

Před Terapií jsem četla Pacienta a vlastně celé je to hodně podobné. Lidé s psychickou poruchou, ztracené dítě a i to rozuzlení a konec jsou dost na jedno brdo. Určitě bych teda od knih nečekala pokaždé něco vyloženě nového a originálního.

Viktor Larenz je vyhlášený psychiatr, jehož dvanáctiletá dcera Josy trpí zdravotními komlikacemi, které se nedaří pojmenovat a dochází neustále na kontroly. Jednoho dne z ordinace vyšetřujícího lékaře ale nevyjde a jak lékař, tak i sestra tvrdí, že nikdy do ordinace nevstoupila.

Ani po čtyřech letech není jasné, co se stalo. Viktor uzavřel praxi, manželství šlo do kytek a rozhodl se stáhnout do domku na malém ostrově Parkum. Tam ho jednoho dne navštíví neznámá žena, spisovatelka, která tvrdí, že ji sužují podivné bludy, zjevuje se jí malé děvčátko. Viktor zpočátku odmítá ženu léčit, avšak její vyprávění je mu až moc povědomé. Že by děvčátko byla Josy a žena věděla, co se stalo?

Kniha je poměrně tenká a musím říct, že je to i k dobru, zhltla jsem ji během dvou dnů a díky necelým tři sta stránkám ani nemáte prostor se začít nudit.

Terapie mě zatím bavila z autorových knih nejvíce, má totiž naprosto dokonalou atmosféru. Maličký ostrov s pár obyvateli, domek na samotě a bouře, kvůli které není z ostrova možnost úniku. K tomu záhadná žena a pocit, že ne vše je v pořádku. Úplně na mě šla z toho hrůza, ten pocit bezmoci..Kniha měla až prvky hororu, já jsem úplně nadšená.



Moc děkuji nakladatelství Anag za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Tak to zní moc dobře. :) Často jsem na knihu narazila, ale jaksi mě obálka odrazovala. Ale jak tak koukám, tak stojí za to. :)

    OdpovědětVymazat