Follow Me @Charmedka

25.02.19

C. J. Tudor - Kříďák

Spisovatel: C. J. Tudor 
Originální název: The Chalk Man
Počet stran: 320
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: Kalibr
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct.
Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás ně
kdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet.

Něco ke knize

Anderbury je malé a poklidné městečko a právě taková skrývají snad ta největší tajemství a nejhorší kostlivce ve skříni. Eddieho s kamarády pojí silné přátelství a vlastně normální dětství, alespoň do doby, než se na pouti stane nehoda a Eddie se zde seznámí s novým učitelem Halloranem, panem Kříďou.

Pan Kříďa přivede Eddieho na myšlenku nové hry, kdy si s chlapci může psát vzkazy pomocí barevných kříd a panáčků. Hra se okamžitě ujme a zpestří běžné dny. Jenže jednoho dne celou partu zavedou panáčci do lesa, kde najdou mrtvé tělo dívky. O třicet let později, kdy se snaží na vše zapomenout, se ve schránce objeví dopis, ve kterém je barevná křída.


Moje hodnocení a dojmy

Kříďák je kniha, které se v posledních měsících nedalo utéct a to i v případě, že tenhle žánr jde naprosto mimo Vás, byla zkrátka všude. Já ji dostala od bráchy k Vánocům a moc mě potěšila a v podstatě ihned se do ní pustila.

Slibovala jsem si od ní hodně, fakt hodně. Má výborné recenze, velmi poutavou anotaci, která nabuzuje dojem, že se bude jednat o pořádný a originální horor. A chválí ji sám mistr hororu, Stephen King, což mě nalákalo ještě více.

Bohužel anotace strašně zkresluje a Vy dostanete něco úplně jiného, než co čekáte, alespoň u mě to tak bylo. Už na začátku přišlo celkem zklamání, protože jsem okamžitě pochopila, že o horor se určitě jednat nebude a dostaví se jen thriller, kde v žádném případě nejsou oživlí křídoví panáčci.

V příběhu se prolínají dvě časové linky, které vypráví Eddie. Máme tu Eddieho ve středních letech, který učí, trošku víc pije a bydlí pouze se spolubydlící. Druhou časovou linku má opět na svědomí Eddie, který vzpomíná na dětství a onu dobu, kdy se to všechno tak pokazilo.

Autorka se strašně inspirovala právě u Stephena Kinga, možná až moc. Parta kamarádů, jeden zaostalý, jeden vůdce, šprt či zneužívaná dívka a máme tu jasný román To. A není to jediná inspirace, našla jsem v Kříďákovi mnohem více Kingových děl.

Rozhodně se nejedná o špatnou knihu, je to čtivé a zvládla jsem ji přelouskat do dvou dnů. Na druhou stranu jsem čekala strašně moc a hlavně něco jiného a to se mi nedostalo. Podle mě nebyl plně využit její potenciál a originalita.

Co ale musím pochválit, tak konec. Rozuzlení mě ani v nejmenším nenapadlo a posledních několik kapitol bylo vážně napínavých a dramatických.

4 komentáře:

  1. Kříďák mě velmi zaujal a říkám si, že bych ho i tak mohla zkusit, pokud se k němu vůbec dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám knihu na seznamu a ráda bych si ji přečetla, ale z nějakého důvodu se tak trochu bojím do ní pustit. Možná mám trochu velká očekávání a bojím se, abych nebyla nakonec zklamaná. :/ Snad se k ní ale brzy odhodlám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem měla stejně. Velká očekávání a nakonec zklamání .

      Vymazat