Follow Me @Charmedka

10.04.17

Stephen King - Čaroděj a sklo

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Wizard and Glass
Série: Temná věž
Díl: 4.
Počet stran: 656
Rok vydání: 2001
Vydání originálu: 1997
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Konečně se Stephen King vrací dlouho očekávaným čtvrtým dílem k sérii Temná věž. Roland, poslední pistolník, a jeho družina těsně vyvázli z jednoho světa a vstoupili do dalšího. Právě zde svým druhům Roland vypráví dávný příběh jedné lásky a dobrodružství, ve kterém hraje hlavní roli pozoruhodná žena – Susan Delgadová. Čaroděj a sklo je strhující vyprávění plné šokujících obratů.

Něco ke knize

Již po čtvrté se setkáváme s Rolandem, jeho přáteli a tentokrát i jeho minulostí. Ostatní ze skupiny o svých životech vědí téměř vše, avšak Roland je stále záhadou.  Poté, co ale přislíbí vyprávění svého příběhu, slib plní a začne vyprávět.

Jakmile Roland uspěje ve zkoušce dospělosti, je poslán se svými dvěma přáteli do Mejisu. Zde se brzy ukáže, že něco není v pořádku. Když se navíc Roland zamiluje do mladičké Susan, která si má brát místního starostu, je jasné, že další problém je na obzoru.

Moje hodnocení a dojmy

Může obsahovat menší spoilery! 
Čtvrtý díl Temné věže je už pořádná bichlička. Bichle, ve které se ale zas tolik neděje a příběh se ani po šesti stech stránkách nikam nehne.

Něco lehce přes sto stran je věnováno Rolandovi a jeho ka-tet. Pak se ale posuneme v čase, do doby, kdy Rolandovi bylo přibližně čtrnáct let a stal se pistolníkem. Společně s jeho dvěma přáteli je poslán do Mejisu. Města, kde se lidé živí rybolovem, pěstitelstvím, chovem koní a čarodějnice nejsou nic neobvyklého. Zde se skrývá nejedno tajemství.

Právě tady se Roland zamiluje do mladičké Susan Delgadové, která je ovšem zaslíbená místnímu starostovi. Citům se nedá ale poroučet a tak vzniká další problém. Čaroděj a sklo se oproti předchozím dílům docela vymyká. V podstatě k temné věži se hrdinové vůbec nepřiblíží, tentokrát nejde primárně o jejich putování.

Příběh je hodně romantický a hraje na city, přesto to není žádná červená knihovna a své opodstatnění v sérii určitě má. Čtenář konečně více pronikne pod kůži Rolandovi. Až doposud tajemný a chladný pistolník, přitom dříve láskou zaslepený.

Rolandovi v té době bylo pouhých přibližně čtrnáct let, když se stal pistolníkem. Na mě ale působí rozhodně starším dojmem a to i přes některé chyby, které dělal. Je to podobné jako s Jakem, též ho velmi těžko vnímám jako dítě. 

Osobně mě tenhle díl bavil, sice se příběh nikam nehne, ale čtivé to je. Na druhou stranu, kdybych na něj čekala šest let, což je doba od vydání třetího a tohohle dílu, tak bych možná byla zklamaná. Šest let čtenář čeká na pokračování a když se konečně dočká, není o moc blíž k cíli. Přesto ale dobrý díl.

Jediné mínus je pro mě strašně moc jmen, ve kterých jsem až do konce měla neuvěřitelný zmatek. Roland s přáteli používá v Mejisu falešná jména, zároveň se občas oslovují pravými, k tomu obyvatelé města a je z toho jeden velký guláš.

Nejlevnější cenu knihy Čaroděj a sklo naleznete na Srovname.cz

1 komentář: