Follow Me @Charmedka

18.02.16

Justin Gustainis - Sympatie k ďáblu

Spisovatel: Justin Gustainis
Originální název: Sympathy for the Devil
Série: Quincey Morris a Libby Chastainová 
Díl: 3.
Počet stran: 296
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Polaris
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Třetí z případů Quinceyho Morrise a Libby Chastainové je zatím nejbizarnější ze všech. Senátor Howard Stark, horký kandidát nejsilnější strany na úřad presidenta, je tajně posedlý strašlivým démonem Sargatanem. Vládcové pekla totiž maji za to, že mít jednoho ze svých ve vládě nejmocnějšího národa světa by jim mohlo významně pomoct s dosažením jejich dávného cíle: zničení celého lidstva.
Starkovy šance uspět se valem zvětšují, jak jeho protikandidáti umírají (přirozeným způsobem, samozřejmě) nebo odpadají kvůli skandálům (na povrch vyplouvají informace, které nemohl nikdo znát). S ochotnou pomocí administrativní asistentky Mary Margaret Doylové (která je za Starkovo posednutí zodpovědná) Sargatanas možnost výběru pro volitele postupně zužuje k jediné.
Quincey a Libby se nakonec dovtípí, co se děje poté, co k jedné z naaranžovaných „nehod" dojde příliš blízko jejich domovu. Musí ale čelit zdánlivě neřešitelnému dilematu: když s tím, co vědí, vyjdou na veřejnost, budou považováni za blázny; když neudělají nic, pekelný kandidát na presidenta patrně zvítězí a bude následovat celosvětová katastrofa. Vše by samozřejmě vyřešil profesionální exorcistický zásah, jenže Stark je dnem i nocí bedlivě střežen agenty tajné služby USA.
Lidé občas říkávají, že politika je peklo. Kdyby jen věděli..

Něco ke knize
Senátor Howard Stark, který kandiduje na prezidenta, je posednutý démonem Sargatanem. Démon coby prezident, to by byl už jen malý krůček ke zničení lidstva. S tímto pekelným plánem mu pomáhá asistentka Mary Margaret Doylová.

Kandidátů na prezidenta je samozřejmě více, ale někteří umírají a na některé jsou vyšťourány skandály, které se nikdy neměly dostat na veřejnost. Šance na úspěch stoupá a šance k zastavení démona jsou hodně mizivé.

Zamezit této apokalypse má za úkol agent Quincey Morris a bílá čarodějka Libby. Jedinou možností, jak ale zachránit Howarda Starka, pokud někde uvnitř těla ještě je, je exorcismus. Dostat se ale k senátorovi nebude vůbec snadné, po celý den ho střeží agenti. Další možností je smrt a o tu se pokouší několik let mrtvý chlapík, který byl poslán zpět na Zem ze samotného pekla, aby Sargatanovi zabránil ovládnout svět.


Moje hodnocení a dojmy
Co mě na knižních sériích snad vždy nejvíce zklame, je buď kvalitní klesání s každým dalším dílem, nebo kvalita, která je jako na horské dráze. A bohužel tato série patří do té druhé skupiny.

Po velmi podařeném druhém dílu, který mě navnadil na třetí, přišlo opět velké zklamání a pořádný pád na zem. Vůbec se mi nechtělo ani do psaní recenze, jak strašně moc zklamaná jsem.

Příběh není vůbec špatný, právě naopak. Démon, který posedne mocného člověka, aby zničil lidstvo. V tom se mu snaží zabránit nejen Quincey a Libby, ale i mrtvý člověk poslaný samotným peklem. Tahle část, kdy se vrátí z pekla, mě bavila snad nejvíce, to opravdu bylo velmi originální a čtivé.

Bohužel ale politické téma mě naprosto nechytlo. Politika mě nebaví a tady jí bylo až dost. Celá tahle kandidatura na prezidenta byla nudná a já se nutila, abych knížku vůbec otevřela. Navíc ze začátku jsem si ani nebyla schopná zapamatovat postavy a jména, takže jsem byla i neustále zmatená.

Co mě také vadilo, tak v první polovině knihy má Libby a Quincey strašně málo prostoru, objevují se v knize naprosto minimálně. Sice se vše pak opět propojí a svůj prostor dostanou, ale zpočátku mi tam chyběli. Líbil se mi ale konec, který byl pro mě osobně překvapivý a nečekaný.

I když mě tento díl opět zklamal, pevně doufám, že u nás vyjde pokračování série.

1 komentář:

  1. Přemýšlela, jsem, že tuhle sérii zkusím. No, radši se podívám po něčem jiným. :D :)

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat