Follow Me @Charmedka

16.02.16

Stephen King - Misery

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Misery
Počet stran:326
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 1987
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Brožovaná

Román Misery patří mezi nejznámější a nejzdařilejší thrillery vzešlé z dílny Stephen Kinga. Hlavní hrdina Paul Sheldon je autorem romantických příběhů o krásné Misery. Osudovou náhodou Paula po těžké havárii najde jeho nejoddanější čtenářka, bývalá ošetřovatelka Annie Wilkesová. Ta z něj ve svém odlehlém domě učiní nedobrovolného pacienta. Během svérázného "léčení" ho přiměje, aby psal pokračovaní Miseryiných příběhů podle jejích představ. Díky Anniiným šíleným donucovacím metodám prožívá Paul tvůrčí období, jehož hrůzu by si nedokázal představit ani v nejbujnější fantazii a o jehož konec se dramaticky zaslouží i tým policistů, kteří po něm pátrají.
Stephen King v tomto děsivém příběhu dokázal mistrně vyvolat atmosféru strachu a vytvořit přesvědčivé postavy, okořenit text suchým sarkasmem a doplnit ho autentickými postřehy ze zákulisí spisovatelského procesu. Podle proslulého románu vznikl neméně slavný film Misery nechce zemřít. Kathy Bates za ztvárnění hlavní role Annie získala Oscara. Hlavní mužskou roli hrál James Caan.

Něco ke knize
Paul Sheldon napsal velmi úspěšnou sérii o krásné Misery Chastainové. Knihy  si našly spoustu fanynek, avšak Paul už má pocit, že Misery mu ničí život a je rád, že série je již ukončena.

Po těžké autonehodě se probouzí u Annie Wilkesové, bývalé ošetřovatelky a největší fanynky Misery. Annie ho po autoněhodě našla a vzala k sobě domu. Domu, daleko od sousedů, na samotu. Paul brzy zjišťuje, že rozhodně nemá v plánu ho zavést do nemocnice, naopak, péči o něj hodlá obstarat sama a z něho se díky zlámaným nohám stává nedobrovolný pacient.

Vůbec se jí nelíbí, jak knihy o Misery skončily a po Paulovi chce, aby napsal další pokračování, takové, které bude přesně podle jejích představ. Nejen, že je Paul nucen vrátit se k psaní o Misery, ale jakákoliv jeho nechuť či vzdor končí špatně. Annie rozhodně není v pořádku a Paula čeká období plné fyzické bolesti a psychické bezmoci.


Moje hodnocení a dojmy
Stephen King je pro mě pan spisovatel a mistr napětí. A touto knihou dokázal, že oprávněně. Misery mi v knihovně ležela už poměrně dlouho a já stále nebyla schopná se k ní dostat. Konečně jsem po ní sáhla a lituji, že jsem to neudělala už dávno, protože takhle napínavou knihu jsem nečetla ani nepamatuji.
 
Sice mám od Kinga raději klasické horory typu Řbitov zvířátek či Osvícení, ale tohle byla také pecka. Je to spíše psychologický thriller, ale možná bych se ani nebránila označení horor s psychopatem v hlavní roli. 
 
Inspirací k napsání této knihy byla drogová závislost samotného autora. Paul Sheldon dostává proti bolesti léky na předpis, na kterých se ale postupem času začíná stávat závislý. Bolesti už sice nejsou takové, ale po vynechání dávky má abstinenční příznaky a pro svůj prášek je schopen plazit se po kolenou.
 
Kniha je velmi napínavá, sice se tam celou dobu děje naprosto to samé, ale je to neskutečně čtivě napsáno. Paul je vězněm psychicky narušené Annie, u které se střídají nálady jak počasí. Je jeho věrnou fanynkou a dokáže být samý med, stačí ale malý impuls a stává se z ní nevypočitatelná osoba, se kterou není radno si zahrávat.
 
Paul díky tomu zažívá měsíce plné utrpení a to jak fyzického, tak i psychického. Annie nemá nejmenší problém Paula fyzicky týrat, kniha je díky tomu občas až nechutná, Stephen King vše popisuje do detailů. Být to film, tak zavřu oči a počkám, až tahle příšerná scéna zmizí. 
 
Nejlepší na knize je určitě ale ta bezmoc. King je prostě skvělý spisovatel, vždy Vás dokáže do děje vtáhnout tak, že s postavami cítíte a tady to nebylo jiné. Z knihy úplně sálala ta bezmoc si pomoci, když Annie měla zrovna špatnou náladu, nešlo nic dělat a Paul jen trpěl, i když se snižoval k sebeponižování, nic nepomohlo.
 
Kniha má báječnou atmosféru, je plná šílenství, beznaděje, teroru a touhy přežít, i když naděje pomalu již umírá. Podle knihy byl natočen film Misery nechce zemřít, na který se určitě hodlám podívat a budu doufat, že filmové zpracování bude alespoň z poloviny tak dobré.
 
Pokud Vás Stephen King láká, ale váháte, kterou knihou začít, myslím, že Misery nemusí být špatná volba, protože je to opravdu maximálně povedená kniha. 
 

3 komentáře:

  1. Misery je jedna z mých oblíbených Kingových knih, nemohu tedy než souhlasit s tvým hodnocením :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna jsem přemýšlela, co za další knihu si od něj přečíst. Určitě se v knihovně kouknu po téhle knížce, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky bych chtěla o knize napsat jedno další pozitivum, kterého si většina čtenářů na první pohled nevšimne- a to, že King dokonale vystihl přemýšlení autorů (spisovatelů apod.). Paul často vymýšlí různé scénaře v obyčejných situacích (Afrika apod.), myšlenky se mu pletou dohromady a vytvářejí podivnou síť na první pohled chaotického celku. Přiznávám, že přemýšlím podobně (protože se taky pokouším o literární kumšty do šuplíku), a proto pro mě bylo vcelku snadné vklouznout do děje a pochopit Paulovy obraty a narážky, které ještě více dokreslují samotnou postavu a do jisté míry asi odráží i autora samotného... V některých scénách působil Paul jako doslovné alter-ego známého spisovatele.
    Jinak samozřejmě mistrovsky napsaná kniha s dvojicí rozporuplných postav a depresivním prostředím zapadlého ranče uprostřed pustiny.
    PS: Scéna s "operací" pro mě byla asi ten nejemotivnější zážitek ze čtení. SPOILER ALERT! Nevím proč, ale ani následná vražda policisty mě tolik nerozrušila, byť byla naprosto brutální.

    OdpovědětVymazat