Follow Me @Charmedka

10.02.16

Carlo Lorenzi Collodi - Pinocchiova dobrodružství | RC review

Spisovatel: Carlo Lorenzi Collodi
Originální název: Le Avventure di Pinocchio
Počet stran:158
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 1883
Nakladatelství: Omega
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Když někdo řekne „prolhaný dřevěný panáček s dlouhým nosem“, okamžitě si všichni vybaví jméno Pinocchio. Postavička se objevila v epizodách celé řady pohádkových příběhů, ale ten původní napsal Carlo Collodi. Jeho román byl přeložen do více než 220 jazyků a dialektů.
 


Něco ke knize
Truhlář Třešnička při opracovávání dřeva zaslechne bolestné sténání. Toto naříkání vychází z onoho polínka, truhlář má pocit, že se mu to jen zdá a tak v opracovávání pokračuje, stejně tak ale pokračuje naříkání. V tu dobu ho navštíví hodný stařec Geppetto, který se polínko vezme a doma z něj postupně vyřeže chlapce.

Pinocchio má jedno přání, stát se opravdovým chlapcem. I když je v jádru hodný kluk, je naivní a velmi důvěřivý. Kvůli tomu se dostává z jednoho problému do druhého. Uvěří loupeživé kočce s liškou, dostane se i do cirkusu či loutkového divadla. Na jeho strastiplné cestě po splnění snu, mu pomáhá víla Modrovláska, ale ani s její pomocí se Pinocchiovi další trable nevyhnou.


Moje hodnocení a dojmy
Může obsahovat spoilery!
Já se rovnou přiznám, že knížka Pinocchiova dobrodružství mi naprosto unikla. Spousta lidí jí určitě zná z dětství, já ne. Co jsem ovšem milovala, tak pohádku z roku 1940 od Walta Disneyho. V dětství to byla jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, koukala jsem na ní stále dokola, až VHS blbla.

Když ale nakladatelství Omega přišlo s nádherným vydáním Pinocchia, bylo jasné, že tuhle malou mezeru musím doplnit a pohádku si přečíst. Kniha je poměrně tenká, má pouze kolem 150 stran, co mě ale malinko mrzí, že toto vydání je bez ilustrací. Nějak jsem je u dětské knížky očekávala, škoda.

Kniha je rozhodně jiná než zmiňovaný film. Samozřejmě filmových zpracování má kniha několik, já ovšem viděla jen to jedno. Sice se najde několik shodných detailů a situací mezi knihou a filmem, ale ve větším procentu se liší.

Filmová postava Pinocchia je milá, naopak v knize mi na začátku neskutečně pil krev, takový drzý, nevychovaný spratek, kterému jsem nemohla přijít na jméno.

Pinocchiova dobrodružství je samozřejmě dětská kniha, která mi ovšem pro děti nepřijde vhodná, rozhodně ne pro ty menší. Je to spíš taková pohádka od bratří Grimmů. Neskutečně brutální a to detailně. Prvně jsem nemohla uvěřit tomu, že Pinocchio zabil cvrčka, když ale Pinocchiovi začali dýkou rozevírat ústa, mrtvý cvrček byl v porovnání s tím naprosto nic. Králíci s černou rakvičkou byli pro mě také čtenářský zážitek.

Pro malé děti tedy rozhodně ne, příběh mě ale bavil a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Je v ní i jistá dávka ponaučení. Ovšem zmiňovaný film má pro mě mnohem větší kouzlo.

Moc děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. 
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Obecně mám postavu Pinochia ráda, ale v tomhle provedení by se mi určitě zprotivil. Takže po ní nešáhnu. Zrovna se koukám po pohádkové knížce pro sestřenku..:)

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Pinocchio bol po celé moje detstvo, takže mám k nemu veľmi pekné spomienky :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat