Follow Me @Charmedka

23.07.24

Nicholas Sparks - Život ve dvou


Spisovatel: Nicholas Sparks
Originální název: Two By Two
Počet stran: 512
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Brožovaná
Russell Green je ve svých dvaatřiceti se svým životem více než spokojený. Má nádhernou ženu, rozkošnou šestiletou dcerku, úspěšnou kariéru a velký dům v Charlotte. Žije svůj sen a manželství s okouzlující Vivian je hlavním zdrojem jeho štěstí. Jenže pod vší tou dokonalostí začínají prosvítat neshody, a během pár týdnů se vše, co Russ považoval za samozřejmé, obrátí v prach. Bez ženy a bez práce se Russell snaží znovu postavit na nohy a postarat se o dcerku. Ukáže se, že být tátou na plný úvazek je největší výzva jeho života.





Ke Sparksovi si teprve hledám pořádně cestu, vlastně mě od něj bavila jen kniha Ve tvých očích. A pak přišla na řadu tahle a já se totálně zamilovala a moje srdce úplně plesalo a zároveň plakalo. Už teď se těším, až se vrhnu na další jeho díla a konečně budu moci říct, jo, je to i můj oblíbený spisovatel.

Russell je sympatický třicátník, který má na první pohled dokonalý život. Slušně rozjetá kariéra, nádherná manželka Vivian a rozkošná pětiletá dcerka London. Jenže manželství začíná mít trhlinky, Vivian je poměrně panovačná, náročná a Russel se má co ohánět, aby rodinu uživil, začátek podnikání je navíc začátek konce. Je poté postaven před hotovou věc, Vivian se vrací do práce a z Russella se stává otec na plný úvazek.

Číst knihu určenou primárně pro ženy z pohledu mužské postavy bylo zpočátku zvláštní, ten mužský pohled je zkrátka takový jiný, ale musím nakonec uznat, že to bylo skvělé. Jsou tam ukázány jeho pocity, jeho pohled na věc a vztahy. Též je do příběhu zapojena Russellova rodina, takže se vyprávění občas ujmou rodiče a sestra.

Nejedná se o klasickou romantiku, jak jsme u Sparkse zvyklí, i když prozradím, že o menší romantické lince by se mluvit dalo. Máme tu totiž Emily, bývalou přítelkyni, se kterou se Russell znovu setká prostřednictvím dětí. Je to ale spíše takové pomalé a nevinné, vzájemně si jsou vrbou a je to vážně miloučké.

Kniha je ve výsledku drama zaměřené na vztahy a to jak ty mezi manželi, tak i mezi otcem a dcerou, synem a rodiči, zkrátka se autor zaměřuje na vztahy napříč celou rodinou a blízkém okolí.

Příběh je velmi dojemný, Russell je sympatická postava, chlap, který se ke všemu postaví čelem, bezvýhradně miluje svoje dítě a pro jeho blaho udělá cokoliv a i ve své ženě se snaží vidět jen to dobré, i když zrovna Vivian je poměrně panovačná, sobecká a vůbec mi k sobě nejdou.

Dojemné, smutné a hodně silné, ta kniha v sobě skrývá mnoho a až do úplného konce Vás nenechá citově vydechnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat