Follow Me @Charmedka

18.06.23

Robert Bloch - Psycho III

Spisovatel:
Robert Bloch
Originální název: Psycho House
Série: Psycho
Díl: 3.
Počet stran: 264
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 1990
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Plně rekonstruovaný Batesův motel – dokonalá replika neslavně proslulého místa spojeného s vraždami, nyní zabydlená robotickými dvojníky Normana Batese a jeho milované matky – se má stát největší turistickou atrakcí celého Texasu. Těsně před otevřením zde ale přibývá jeden neplánovaný exponát navíc. Zkrvavená mrtvola mladé dívky. Reportérka Amy Hainesová, kterou sem původně přivedl zájem o činy skutečného Normana Batese, se pouští do riskantního pátrání.



Několik dekád uběhlo od napsání prvního dílu. Psycho III, v originále Psycho House, napsal autor jen pár let před svou smrtí a s původním příběhem už má bohužel jen málo společného.

Norman Bates je již definitivně po smrti, avšak jeho řádění se stává inspirací na dobrý podnik. Muzeum Normana Batese, přesná replika nejen motelu, ale i samotného Normana a jeho matky. Jenže před otevřením se najde v rekvizitách mrtvola mladé dívky.

Příběh je sledován z pohledu novinářky Amy, která do města přijiždí, aby napsala pravdivý příběh o Batesovi, avšak když mrtvol začne přibývat, sama se pouští do pátrání. Že by Norman vstal z mrtvých? Nebo jen někdo nechce, aby se muzeum otevřelo?

Mě osobně moc nechytl ani první díl, nebo spíše jsem ho označila za takový fajn čtivý průměr, u kterého je potřeba brát v podaz rok vydání. Dvojka měla super začátek a rozuzlení, ale už přece jen byla slabší. A trojka? Ta už se hodně liší, nejzajímavější postava, na které příběh stál, tu vlastně hraje jen vzpomínku a inspiraci a z psycha se stala jasná detektivka.

Nic proti detektivce, ale celé to působilo plytce, dialogy byly nudné a zbytečné, ale zas aspoň opět chválím čtivost a to, že knihu do dvou dnů v klidu přečtete a můžete odložit.

Žádné komentáře:

Okomentovat