Follow Me @Charmedka

07.03.23

Laurell K. Hamilton - Úder půlnoci

Spisovatel:
Laurell K. Hamilton
Originální název: A Stroke By Midnight
Série: Meredith Gentryová
Díl: 4.
Počet stran: 362
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2006
Nakladatelství: Epocha
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Princezna Meredith, dědička Temného trůnu, pracovala několik let jako soukromé očko v Los Angeles. Její teta, královna Vzduchu a Temnoty, jí nabídla svůj trůn za podmínky, že počne dítě dřív než její bratranec Cel. Závod o stvoření nového života je však zároveň bojem o holý život. Cel má mnoho přívrženců, kteří se neštítí ničeho, ani vraždy. Zatímco se Merry snaží otěhotnět s královskými strážci, v Říši kouzel dojde k několika vraždám a atentátům. A Merry provede něco dosud neslýchaného ‒ přizve k vyšetřování do Říše kouzel lidskou policii.

Merry je potomek pěti bohů plodnosti, přesto se jí zatím nedaří otěhotnět. Je nucena přizvat do svého lože i muže, jejichž loajalitou si není jistá. Bohyně však využívá Merry pro své vlastní plány a s každým dalším Mereditiným milováním se probouzí dlouho zapomenutá magie, která nejenže posiluje schopnosti jejích milenců, ale mění i celou Říši kouzel. A to se nemusí všem líbit...




Do čtení této série se musím docela nutit. Oproti Anitě Blake mě nechytla vůbec, i když musím uznat, že třetí byl na tom krapet lépe, jak první dva díly. Bohužel na motivaci nepřidává ani fakt, že série u nás přestala vycházet, takže nezbyde nic jiného, než nechat sérii nedočtenou, nebo se vrhnout na originál, uf.

Je to už nějaká doba, co se Merry snaží otěhotnět. Pokud počne dítě dřív, než její krutý bratranec Cel, stane se dědičkou Temného trůnu. Své šance se snaží zvýšit tím, že se u ní v posteli střídá jeden strážce za druhým a to i ti, ke kterým nemá Merry stoprocentní důvěru, cena za dítě je ovšem vysoká.

Početí dědice ale není jedinou starostí, s každým dalším sexuálním aktem sílí dlouho zapomenutá a mocná magie. K tomu se objevily dvě mrtvoly a protože má Merry jako soukromé očko blízko k lidské policii, tentokrát nenechá nic náhodě a přizve ji na pomoc.

Nebudu tvrdit, jak kniha konečně není jen o sexu, je a je to tam hodně. Navíc je hodně i milenců a já ani po čtyřech dílech nemám páru, kdo je kdo a pochybuji, že se to někdy zlomí. Nemám ani žádné oblíbence.

Tentokrát ale oceňuji detektivní zápletku, které sice nebylo věnováno tolik prostoru, kolik bych očekávala, ale je to příjemně zpestření. Též se mi líbilo, že se v knize více objevuje královna Andais, o které to vlastně svým způsobem je.

Sérii si nikdy nezamiluji, ale rozhodně je za mě Úder půlnoci zatím nejlepším dílem. Sexu je tam požehnaně, chuť je pořád a všude, ale příběh kolem konečně je také více rozvinutý a vlastně by byl i zajímavý, kdyby nebylo těch obřích mínusů.

Žádné komentáře:

Okomentovat