Follow Me @Charmedka

20.06.21

Sebastian Fitzek - Pacient | RC review

Spisovatel:
Sebastian Fitzek
Originální název: Der Insasse
Počet stran:
360
Rok vydání:
2019
Vydání originálu:
2018
Nakladatelství:
Anag
Vazba knihy:
Vázaná
Před rokem zmizel malý Max Berkhoff. Pouze viník ví, co se s ním stalo. Problém je, že je zavřený na přísně střeženém oddělení psychiatrie a mlčí.

Aby našel pravdu, musí ztratit rozum
Maxův otec zná jen jeden způsob, jak konečně získat jistotu: Musí se stát sám pacientem. Již se přiznal ke dvěma otřesným dětským vraždám
a dovedl berlínskou policii ke krutě znetvořeným tělům, teď však mentálně vyšinutý vězeň na radu své právničky mlčí.

Podaří se donutit vraha dětí, aby se k činu přiznal?
Policie si je jistá, že je také únoscem šestiletého Maxe, který beze stopy zmizel. Vyšetřovatelé však nemají spolehlivé důkazy, pouze ty nepřímé. A pak dostane zoufalý otec šílený nápad. Nechá se zavřít na přísně hlídané křídlo psychiatrie jako falešný pacient s fiktivním lékařským záznamem. Jedině tak se přiblíží k vrahovi dětí a může ho donutit, aby se přiznal…

 



Není to tak dávno, co jsem se s autorem seznámila a to u jeho knihy Dárek, která mě moc mile překvapila a bylo mi hned jasné, že určitě si budu chtít přečíst i další Fitzekova díla. Do té doby jsem o autorovi asi ani neslyšela, teď slýchám chválu z každé strany.

Hlavním hrdinou je Till Berkhoff, otec malého Maxe, který před rokem zmizel a na ulici zůstalo jen rozsypané lego, Max se ovšem nikdy nenašel. V tu samou dobu byl dopaden a usvědčen z týrání a vražd několika dětí Guido Tramnitz, který je hlavním podezřelým i v případu Maxe, avšak nikdy se k tomuto činu nepřiznal.

Tillovi se za tu dobu rozpadl celý život, žena ho opustila a sám Till si nedokáže odpustit, že syna večer pustil ven. Nejhorší je ale nejistota. Nejistota toho, že nevíte, co se s Vaším dítětem stalo a možná i malá jiskřička naděje, že by mohlo přece jen ještě žít.

Protože vlastně už nemá co ztratit, rozhodne se ztratit to poslední, co mu ještě zbývá, rozum. Za pomoci svého švagra, který pracuje u policie, se nechá zavřít na psychiatrickou léčebnu, přísně střežené místo plné šílenců, schizofreniků, maniaků, na místo, kde je zavřen Guido Tramnitz. S novou identitou se rozhodne zjistit pravdu o svém synovi.

Tak tohle byla vážně jízda, kniha Vás vtáhne do děje již od prvních stránek, protože autor se rozhodně nebojí zacházet do detailů, do hodně krvavých a krutých detailů, takže pozor, pokud máte slabší žaludek. Už tenhle syrový začátek Vás donutí pokračovat ve čtení.


Možný viník je znám hned na začátku a ač příběh vypadá poměrně jednoduše a předvídatelně, nenechte se zmást. Kapitoly jsou krátké, takže odsejpají jedna radost a díky pohledu hned několika postav dokonale nakouknete i do mysli vraždící bestie.

Je to strašně zvrácené, ale svým způsobem neskutečně zajímavé zjistit, jak sériový vrah přemýšlí a třeba i zjistit, co se stalo, že z něj vyrostlo tohle.

Dárek jsem hodnotila velmi kladně, avšak po přečtení Pacienta musím říct, že se jednalo o slabší knihu a Pacient je mnohem lepší, i když lehce také přetažený za vlasy, ale předpokladám, že prostě tohle je Fitzek a jiné to nebude. Pokud máte rádi thrillery, směle do Pacienta.


Moc děkuji nakladatelství Anag za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat