Follow Me @Charmedka

06.04.21

Linda Green - Poslední slova

Spisovatel:
Linda Green
Originální název: The Last Thing She Told Me
Počet stran: 304
Rok vydání: 2021
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: Bookmedia
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Dokonce i ta nejhlouběji pohřbená tajemství si mohou najít cestu na povrch. Jen chvíli před tím, než Nicolina babička Betty zemře, požádá svou vnučku, aby se postarala o její děti na konci zahrady. Nicolina matka toto poslední přání přejde s tím, že jde jen o nesmysly. Když však Nicolina dcera při hraní na babiččině zahradě najde kousek kosti, je jasné, že se tady stalo něco zlověstného. Nicola chce přijít záhadě na kloub stůj co stůj. Co když ale odhalení bolestivého tajemství minulosti navždy rozdělí celou její rodinu?




Lindě Green u nás vyšly již tři knihy a ač jsem žádnou nečetla, kromě teda dnešní zmiňované, tak nemůžu říct, že by mě nelákaly. Lákaly, jen jsem se odhodlala až nyní a dala šanci Posledním slovům.

Betty ví, že se blíží její čas a ač s dcerou se nestýká, společnost ji dělá vnučka Nicola, která babičku pravidelně navštěvuje. Než babička zemře, odkáže Nicole svůj dům s tím, že až vyroste její dcera Ruby, bude její. Ráda by, aby dům zůstal v rodině, což není nic neobvyklého, až na přání, aby se Nicola postarala o její děti na konci zahrady.

Nicola tohle přání připisuje stáří a zmatené mysli, dokud mladší dcerka Maisie nenajde na onom konci zahrady, pod sochami víl, malou kůstku. Nicolina matka se snaží, aby dcera hodila celou záležitost za hlavu, ale Nicole do nedá a obrátí se na policii, čímž otevře Pandořinu skříňku, která má moc zničit celou rodinu.

Jedná se o psychologický thriller, pokud čekáte spoustu akce či krve, tak to úplně ne, to budete zklamáni. Celý příběh je takový pozvolný, ač napínavý, tak ne tím stylem, že nedokážete odložit knihu a musíte hned vědět, co bude dál. Tenhle pocit jsem já osobně neměla.

Kniha je plná rodinných tajemství, která se odkrývají postupně a jakmile ulevíte svědomí jedním, tak přijdou zas další a další. V podstatě celá Nicolina rodina je jedna velká lež a záhada.

Ač se zpočátku jedná o nevinnou větu a následně objevenou malou kůstku, tak celý ten příběh sahá daleko do minulosti, která je čtenáři nastíněna v dopisech, které píše William v roce 1944 z války mladé Betty a vyznává ji lásku. Druhým návratem do minulosti je vyprávění mladého děvčete, které se zamiluje do staršího muže...

Nerada bych něco prozradila, takže nebudu pitvat detaily a bude fajn, když se k tomu dočtete sami přímo v knize.

Určitě není kniha předvídatelná, spíše Vám vše dochází postupně, jak čtete a jak se příběh rozvíjí, pak začíná být jasné, kam co bude směřovat.

Poslední slova řeší hodně závažná témata. Postavy jsou skvěle vykresleny, takže jejich osud Vám rozhodně nebude jedno a o to více se do nich vcítíte a v některých situacích Vám bude dost úzko...

Kniha se četla výborně, Linda Green viditelně psát umí a čtenáře vtáhne do děje i rodinným dramatem, který tak nějak plyne a nenuceně rozvíjí příběh.

Pokud podobné knihy máte rádi, tak určitě doporučuji. Tahle kniha mě předsvědčila o tom, že si chci přečíst i další od Lindy Green.

 
Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Ahojky,
    kniha vypadá zajímavě, mám ráda psychologické thrillery. Baví mě, když se odhalují všechny detaily postupně. Měj se krásně,
    Hanka z blogu ciculka.cz
    PS: právě u mě na blogu běží knižní soutěž, zde je odkaz - http://ciculka.cz/velikonocni-giveaway/#comments

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom případě určitě po knize mrkni, věřím, že se bude líbit :)

      Vymazat
  2. Kniha zní moc dobře a navíc je to thriller, které já mám ráda. :D

    OdpovědětVymazat