Follow Me @Charmedka

19.02.21

W. Bruce Cameron - Psí cesta

Spisovatel: W. Bruce Cameron
Originální název:
A Dog`s Journey
Série:
Psí poslání
Díl:
2.
Počet stran:
320
Rok vydání:
2017
Vydání originálu:
2011
Nakladatelství:
Ikar
Vazba knihy:
Brožovaná


Pokračování úspěšné knihy Psí poslání přináší další dobrodružství chundelatého psího kamaráda, který po smrti milovaného páníčka Ethana nachází nový smysl svého bytí po boku jeho vnučky Clarity. Provází ji celým jejím životem jako labrador Buddy, kříženka Molly, miniaturní voříšek Max a nakonec bígl Toby. Je ochráncem, věrným přítelem do nepohody i společníkem ve chvílích nejtěžších. Jeho láska ke Clarity, ale i k ostatním lidem, které na své pouti potkal, je totiž věčná.

 


Když už jsem se konečně pustila do této série, tak hned po prvním dílu jsem navázala pokračováním. Trošku jsem se bála, zda druhý díl bude stát za to. Přece jen Psí poslání je velmi dojemný příběh, který přinesl něco nového, ukázal nový pohled do psí duše. A někdy se bohužel stává, že kouzlo prvního dílu se s pokračováním vytrácí.

To naštěstí není případ této série. Poté, co Ethan umírá, má jeho pes Buddy dojem, že jeho poslání zde na Zemi skončilo, Ethan byl jeho páníček, kterého miloval a našel si k němu cestu i v dalších životech a najednou není. Buddyho psí srdce je zlomené, až do momentu, kdy zjistí, že ho potřebuje malá Clarity, Ethanova vnučka.

Clarity má velmi komplikovaný vztah s matkou, který se odrazí i na jejím dospívání a následném životě v dospělosti. I když už je Clarity dospělá a žije jinde, duše Buddyho si ji vždy najde.

Opět se jedná o velmi dojemný příběh a i když pejsek několikrát v knize umírá, je to vše podáno velmi citlivě a mile. V podstatě W. Bruce Cameron pojímá sérii tak, že my tu nejsme pro pejska, ale on je tu pro nás, což je vlastně svým způsobem pravda, i když myslím, že je to vzájemné. Ta psí láska je upřímná, avšak i hafan tu lásku potřebuje.

Zároveň s knihami sleduji i filmy a jak jsem psala u prvního dílu, pro mě jsou filmy dojemnější, působí na mě více. U filmů vážně brečím, zatímco u knih je mi spíš smutno, ty filmy více proniknou k divákovi.

Je to ale krásný příběh, který si musí každý pejskař přečíst, protože je to opravdu milé, upřímné, zkrátka psí.

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Ach jo, já tyhle psí knížky od Camerona miluju :) A u Psího poslání mě nesmí nikdo vidět, protože bulím jako želva :)

    OdpovědětVymazat
  2. Popravdě, já nakonec místo této série viděla film. :D A bylo to moc krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Filmy jsou za mě hezčí, dojemnější, takže chápu :)

      Vymazat
  3. Krásně napsané. :) Zatím jsem nečetla, ale v budoucnu bych ráda. Je to přesně jak říkáš, pro pejskaře nutnost.

    OdpovědětVymazat