Follow Me @Charmedka

17.05.19

Cecelia Ahern - Vadná

Spisovatel: Cecelia Ahern 
Originální název: Flawed
Série: Vadná
Díl: 1.
Počet stran: 336
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Omega
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Celestine North má skvělý život. Je vzorná dcera i sestra, spolužáci i učitelé o ní mají jen dobré mínění a ona sama randí s okouzlujícím Artem Crevanem.
Ale pak se Celestine dostane do situace, ve které musí udělat zásadní rozhodnutí. Poruší pravidla a nyní čelí důsledkům svého rozhodnutí. Mohla by být obviněna, odsouzena a oz
načena jako VADNÁ.
Ve svém dechberoucím debutu pro dospívající čtenáře líčí autorka několika bestsellerů společnost, pro kterou je na prvním místě dokonalost ve všech směrech a jakýkoli nedostatek či VADA jsou potrestány. A v této společnosti musí mladá dívka udělat rozhodnutí, které jí může stát vše...

Něco ke knize

Vítejte ve světě, kde se každá nedokonalost trestá a poslušnost je zásadní. Po ekonomické krizi byli svrženi ti, co za ní stáli a vznikl Výbor, který nastolil nová pravidla pro dokonalý svět.

Ti nedokonalí jsou navždy označeni cejchem, v podstatě bez práv a nuceni snášet opovržlivé pohledy. V takovém světě žije i mladá Celestine North, která vždy byla dokonalá. Vzorná, poslušná a zastávající se systému, který nyní panuje, navíc přítelkyně syna velmi mocného muže.

Pak se ale stane, že Celestine projeví soucit s nedokonalým a to se neodpouští. Nyní hrozí, že sama bude označena za Vadnou a navždy tak odsouzena k životu mimo společnost a nucena vzdát se svých snů a tužeb.

Moje hodnocení a dojmy

Cecelia Ahern již dlouhé roky patří mezi moje oblíbené spisovatele a zatímco dříve vycházela jedna kniha za druhou, v poslední době se čtenář musel spokojit pouze s pár kousky, které vydalo nakladatelství Omega.

A vydalo Vadnou, tolik vychvalovanou sérii, na kterou jsem všude slyšela pět ódy a ke které jsem se dostala teprve nedávno. A musím říct, že jsem měla sakra velká očekávání, až jsem se strašně bála, že budu neskutečně zklamaná. Většinou když člověk čeká hodně od výborně hodnocené knihy, je to ve výsledku bída.

Miluji dystopie a různé zvrácené světy, takže svět, v kterém panují přísná pravidla a o každém nedokonalém chování se hned dozví Výbor, který zakročí a s největší pravděpodobností Vás čeká cejch? Přesně čtení pro mě.

Celestine je sympatická postava, i když zpočátku může působit ne zrovna mile a to kvůli tomu, že zásadně zastává pravidla, která panují a má jasně nalajnovaný život. Pak ale za Vadnou označí sousedku a Celestine začne pochybovat.

Najednou je ze Celestine člověk, který si uvědomuje, že současný systém je nejen špatný, ale i krutý. Stává se z ní statečná hrdinka, která se nenechá zastrašit.

Kniha se četla výborně, psát čtivě Cecelia Ahern rozhodně umí, o tom jsem se už dávno přesvědčila a nezklamala. Vadná je tématicky úplně jiný žánr, než co obvykle píše a změna se povedla.

Příběh je originální, zajímavý, výborně napsaný a já se nemůžu dočkat, až se pustím do pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat