Follow Me @Charmedka

08.03.18

John Green - Hledání Aljašky

Spisovatel: John Green
Originální název: Looking for Alaska
Počet stran: 256
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2005 
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.

Něco ke knize

Miles je inteligentní, spíše tichý a zodpovědný puberťák, jehož koníčkem je sbírání posledních slov známých osobností. Mezi vrstevníky je dá se říct outsider, ale jen do chvíle, než přejde na internátní školu v Culver Creeku.

Právě tady se seznamuje se svým spolubydlícím Chipem a nádhernou Aljaškou Youngovou, kteří ho velmi rychle zasvětí do tajů alkoholu, cigaret, holek a porušování školních pravidel. Miles se okamžitě stane členem party a stále více se zamilovává do tajemné Aljašky. Zkrátka typický pubertální, pohodový život. Až do okamžiku, kdy se všechno nečekaně zvrtne.

Moje hodnocení a dojmy

Po nějaké době jsem se opět dostala k další knize od Johna Greena a to Hledání Aljašky. Aljašku jsem doma měla neskutečně dlouho, stále na ní koukala, těšila se, ale prostor zkrátka na ní furt nebyl. Až do nedávna.

Většina čtenářů srovnává Hledání Aljašky s tolik oblíbenou knihou Hvězdy nám nepřály. Jasně, Hvězdy jsou naprosto top a i já je miluji, ale Aljaška je totálně odlišná a vůbec mě srovnání tedy nenapadlo. Naopak bych si dovolila přirovnávat k Papírovým městům, které mi přišly mnohem více podobné.

Příběh je rozdělen na dvě časové linky, předtím a odpočítává dny do potom. Rozhodně dobře zvolená taktika, jelikož kniha je díky tomu pořádně napínavá a Vy čekáte, co se za těch několik dní vlastně stane.

Kniha je velmi čtivá a zábavná. Hlavní postavy mají své jedinečné charaktery a srší humorem a kanadskými žertíky, které si mezi sebou provádějí. Je psána tak odlehčeně, že čtete a najednou jste u konce. Opravdu moc příjemné čtení.

Miles je prima postava a Chipa musíte milovat. Jen u té Aljašky to občas vázlo. Náladová, protivná potvora a za chvilku zase okouzlující a neodolatelná. Prostě ten typ, u kterého nechápete, co na ní ty kluky přitahuje, když je tak nevyzpytatelná.

I když se v knize pak objevuje závažnější téma, furt je kniha dá se říct dost jednoduchá. Když jsem přemýšlela nad hodnocením, tak jsem byla dost na rozpacích. Prvně jsem dala tři hvězdičky jako průměr, ale nakonec to změnila na čtyři, protože ty tři jsou zkrátka málo. Ale..

Hledání Aljašky je totiž typická young adult a to jsem moc nečekala. Samozřejmě podle popisu je zřejmé, že se příběh zaměří na středoškoláky, ale i tak. Pak jsem se ale zamyslela a John Green vlastně píše samé young adult knihy a s tím je třeba do nich jít.

Takže za mě ano, knihu můžu doporučit. Je zábavná, čtivá a originální.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, já jsem od Greena ještě nic nečetla a myslím si, že se nebude jednat zrovna o mojí krevní skupinu. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Od Greena jsem už pár knih četla, nicméně na Aljašku jsem slyšela hlavně negativní názory, takže furt váhám, jestli se do ní pustit. Ale vzhledem k tomu, že chci mít komplet sérii všech knih od něj, předpokládám, že na ní stejně dojde. :D

    OdpovědětVymazat