Follow Me @Charmedka

28.02.17

Laurell K. Hamilton - Inkubovy sny

Spisovatel: Laurell K. Hamilton
Originální název: Incubus Dreams
Série: Anita Blake - Lovec upírů
Díl: 12.
Počet stran: 696
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2004
Nakladatelství: Epocha
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Anitin život ještě nikdy nebyl komplikovanější než teď, kdy má závazky vůči živým i vůči mrtvým. Na svobodě pobíhá upírský sériový vrah, jenž si za své oběti vybírá striptérky. Anita je k tomuto případu zavolána, ale obává se, že by byl její posudek považován za konflikt zájmů. Koneckonců, je družkou Jean-Clauda, okouzlujícího vládce města.

Obklopená podezřeními, unavená pokusy ovládnout svou tužbu, jež ji pomalu ničí, učiní Anita něco dosud nepředstavitelného: požádá o pomoc.

Něco ke knize

Anita je povolána k případu mrtvé striptérky, podle zranění to vypadá na několik upírů. Anita rozhodně ale odmítá, že by za tím stály Jean-Claudovi lidé, i když by se mohlo zdát, že díky jejich milostnému vztahu není Anita objektivní. Mrtvých žen přibývá a stopy téměř žádné. To ovšem není jediný Anitin problém.

Stále je ovládána mocí Ardeur a čas mezi krmením je menší a menší. Leopardodlak Nathaniel je navíc neustále vyznává lásku a Anita má pocit, že když si ho připustí více k tělu, akorát ho zneužije, přitom si neuvědomuje, že svým chováním mu akorát ubližuje. Problémy s muži jsou pořád složitější.

Moje hodnocení a dojmy

Trvalo mi, než jsem se do dvanáctého dílu pustila. Od desátého to totiž za moc nestojí. Bývaly doby, kdy jsem přečetla klidně hned několik dílů za sebou a stále mě to bavilo. Anita Blake byla jedna z mých nejoblíbenějších sérií, ne-li vůbec ta nejlepší. A teď? Musím se hodně nutit, abych po dalším dílů sáhla.

Inkubovy sny mají téměř sedm set stran a upřímně, vůbec se mi do toho nechtělo. Začátek ale vypadal slibně, hned dva případy, ke kterým byla Anita předvolána. Jeden s vyvoláním zombie a další mrtvá striptérka, no prostě lákadlo. U vyvolávání zombie jsem zas viděla tu starou Anitu, kterou jsem tak milovala a tuhle část si vážně vychutnávala.

Bohužel pořádný děj byl dohromady pouze na pár stránkách a zbytek se řešil Anitin milostný život. Jak to vypadalo zpočátku dobře, tak hodně rychle mě zas tenhle pocit opustil.

Anita se mi vždy líbila díky svým názorům a morálním zásadám. Nyní se u ní už o žádné morálce mluvit nedá. Chlapi se jí střídají v posteli takovým tempem, že naprosto ztrácíte přehled. Mám ráda erotiku v knihách a v Anitě vždy byla skvělá, ale čeho je moc, toho je moc.

Děj naprosto nulový, ale naprosto detailně a sáhodlouze popsány milostné scény, které jsou ale ve většině případů naprosto zvrhlé a zvířecí. Anita už není tou Anitou, kterou bývala.

V originále má letos vycházet snad už 26.díl a já si nedovedu přestavit, že dalších patnáct dílů to bude stále dokola o tom samém. Určitě se sérií nehodlám přestat, ale hodně doufám, že se zas Anita dá dohromady.

4 komentáře:

  1. Taky nad tou serii premyslim, ale trochu me desi ten pocet dilu :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud s ní teprve začínáš, tak těch dílů je opravdu hodně :D

      Vymazat
  2. 700 stran? No páni, to musí být opravdu bichle! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně s tebou souhlasím. Kvůli tomu, co popisuješ, jsem s touto sérií skončila. Posledních pár dílů, které jsem četla, bylo jen o posteli a mimo postel nic zajímavého. Škoda. Do dalších dílů investovat nebudu. Nechce se mi kupovat tak drahé a tlusté knihy, když pak čtu jen o nadpřirozeném bordelu. První díly byly špičkové.

    OdpovědětVymazat