Follow Me @Charmedka

01.02.17

Helen Fielding - Dítě Bridget Jonesové

Spisovatel: Helen Fielding
Originální název: Bridget Jones`s Baby
Série: Bridget Jones
Díl: 4.
Počet stran: 240
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: XYZ
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Dítě nebo kariéra? Bridget překousla mučení okolí poukazujícího na to, že jí biologické hodiny tikají čím dál hlasitěji, a pak… otěhotněla. Nebyla by to ale ona, aby šlo vše hladce. Její těhotenství je provázeno nezdravou životosprávou, bizarními radami single kamarádek a ještě bizarnějšími radami zasloužilých matek. Chaos na předporodních vyšetřeních, divoké večírky i romantika, radost a zoufalství, ale hlavně otázka: „Kdo je, sakra, otec?“
„O čem Bridget Jonesová doopravdy je? O rozdílu mezi tím, jací očekáváme, že bychom měli být a o tom, jací doopravdy jsme. A tím – jak Bridget během svého poněkud nestandardního těhotenství zjistí – jak si myslíme, že náš život poběží a jak ve skutečnosti vše vyvine,“ říká o své nové knize Helen Fieldingová.
S románem Dítě Bridget Jonesové na scénu opět vstupuje neřízená střela Bridget s novou dávkou trapasů a pohrom, které ji – jako obvykle – budou doprovázet snad na každém jejím kroku. Kniha navazuje na předešlé úspěšné tituly Helen Fieldingové. Deník Bridget Jonesové se stal nejen mezinárodním bestsellerem, ale také skutečným fenoménem. Deník The Guardian ho zařadil na seznam deseti románů, které nejlépe definují 20. století.

Něco ke knize

Zdroj
Bridget Jones neustále slýchá od svého okolí, že biologické hodiny už by měly zběsile bít na poplach. Nejvíce ji v tom utvrzuje vlastní matka, která se navíc těžko smiřuje s tím, že její dcera je svobodná.

Sama Bridget hodiny také slyší, ale co se dá dělat, holt smůla na chlapy se ji drží jako klíště. A pak najednou se začne ukládat tuk do oblasti břicha, menstruace se také nedostaví a menopauza to rozhodně není. Čeká miminko. Otázkou ale zůstává, kdo je otec?

Moje hodnocení a dojmy

Zdroj
Miluji filmovou Bridget Jonesovou, tu knižní jsem si více oblíbila až u třetího dílu s názvem Láskou šílená. První dva díly pro mě byly mučením a jedny z nejhorších knih, co jsem kdy četla. U třetího jsem se ale bavila a s radostí se i pustila do nejnovějšího.

Moc ale nechápu, proč se autorka rozhodla první napsat Láskou šílená, která je o několik let dějově dál, než Dítě. V podstatě tak hned víte, jak vlastně Dítě Bridget Jonesové skončí. Myslím, že je naprosto jedno, v  jakém pořadí tyto díly přečtete a klidně můžete první sáhnout po čtvrtém a teprve poté po třetím.

Ale zpět ke knize. Pokud jste Bridget Jones četli, tak víte, že jsou knihy psány opravdu formou deníků a ani zde neudělala autorka výjimku. Knihu tedy přečtete za jedno odpoledne. Má jen 240 stran a díky deníkové formě nejsou stránky hustě popsané. Bridget píše o každém fňuknutí, takže je to vážně jednohubka.

Dítě Bridget Jones mě bavilo stejně jako Láskou šílená. Nevím, zda jsem do těchto knih musela více dospět, nebo se autorka za těch pomalu dvacet let od prvního dílu zlepšila. Postavy jsou skvělé a to i ty vedlejší. Bridget je stále stejná, trapasy přitahuje a v některých mateřských záležitostech vyloženě plave. Humor knize dodávají i dvě party jejích přátel - single kamarádi a zasloužilé matky.

Daniel se také nikterak nezměnil, je to stále ten stejný sukničkář a Mark Darcy naopak příklad britského gentlemana. Kniha mě bavila, příběh je moc hezký a u některých pasáží se upřímně pobavíte. Není to samozřejmě nic náročného, ale to od Bridget nemůžete ani čekat.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
knihcentrum.cz

2 komentáře:

  1. Jsi první, od koho slyším, že se jim ten třetí díl líbil nejvíc :) Třeba já ho určitě přeskočím, četla jsem zatím první dva a teď bych si ráda pořídila tento. jsem ráda, že se mohu zase těšit na nenáročné a zábavné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbil, naopak první dva byly příšerné. Určitě není problém první přečíst tento díl :)

      Vymazat