Follow Me @Charmedka

20.06.16

Laurell K. Hamilton - Blankytné hříchy

Spisovatel: Laurell K. Hamilton
Originální název: Cerulean Sins
Série: Anita Blake - Lovec upírů
Díl: 11.
Počet stran: 440
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2003
Nakladatelství: Epocha
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Anita Blakeová žije ve světě, kde jsou upíři, zombie či vlkodlaci běžnou součástí společnosti. Živí se jako oživovatelka zombií a zákonná popravčí upírů. Pomáhá také policii při vyšetřování nadpřirozených trestných činů, což se však občas kříží s jejím soukromým životem. Stává se totiž součástí nejen milostného, ale i mocenského trojúhelníku, jehož další dvě strany tvoří vnitřně rozervaný alfa vlkodlak Richard a neskutečně okouzlující a vlezlý upíří vládce města Jean-Claude. Anita považuje svou sebeúctu za důležitější než vlastní život, dokonale rozumí zbraním, čelí čarodějnicím a ghúlům, zdivočelým lykantropům i najatým zabijákům, v milostných vztazích však často neví, má-li dát přednost vlkodlačímu vytí či upířím špičákům... "Kdykoli nás navštívil nějaký člen rady upírů, umírali lidé. Někteří naši, někteří jejich. Ale Belle Morte sem nikdy nikoho neposlala, až teď svoji zástupkyni Musette. Čekali jsme ji asi tak za tři měsíce, kolem Díkůvzdání. Tak co sakra dělá ve městě měsíc a něco před Halloweenem? Pěkně se nám to tu zvrtlo..." Anita netušila, že i její mocný upíří milenec Jean-Claude, vládce města St. Louis, může mít z někoho strach - dokud se ve městě neobjevila roztomilá, droboučká, sadistická Musette, vyslankyně Belle Morte, jedné z nejvlivnějších upírek světa a Jean-Claudovy stvořitelky. Roztáčí se intrikánský kolotoč upíří diplomacie a politiky, a to rozhodně není Anitina parketa. Nejradši by vytáhla pistoli a nasázela do Musette pár stříbrných kulek, ale ve hře jsou životy jejích nejdražších… Vedle toho se série brutálních vražd, která vyvolala mediální hysterii, jeden zvláštní klient a podivná dvojice mužů sledující Anitu, zdají jako bezvýznamné epizody. Není však možné, že spolu všechno souvisí?

Něco ke knize
Anita si užívá poměrně klidné dny. Pokud klidem myslíte oživování mrtvých a neustálé uspokojování ardeur pomocí krve nebo sexu. Ještě že má upířího vládce města Jean-Claudea a vládce leopardů Micaha, kteří ji jsou k dispozici kdykoliv potřebuje.

Jenže v životě Anity není nikdy nic jednoduché a klidné. Její idylu naruší nečekaná návštěva upírky Musette, která je zástupkyní Belle Morte, zakladatelky Jean-Claudovi upíří linie. Její návštěvu očekávali až za tři měsíce a tohle nevěstí nic dobrého.

Navíc ve městě řádí sériový vrah, jenž po sobě zanechává oběti v takovém stavu, že i samotné Anitě se dělá při pohledu na ně zle. Podezření padá na vlkodlaky a k tomu Anitu někdo sleduje.


Moje hodnocení a dojmy
Tuhle sérii o lovkyni upírů a oživovatelce zombie miluji již od střední školy, kdy mě k ní přivedla spolužačka. To znamená, že už pěkných pár let sleduji její život a proměny. Bohužel po tolika letech se Anita opravdu změnila.

Desátý díl s názvem Narcis v řetězech mě tak zklamal, že do pokračování jsem vůbec neměla chuť a na jedenáctý díl se vrhla až po pěkně dlouhé době. Na sérii mě vždy bavila hlavní hrdinka, která srší ironickým humorem, řeší detektivní případy spojené s nadpřirozenem, oživuje mrtvé a hlavně má nějaké morální zásady přes které vlak nejede, přesto kniha srší erotickým napětím.

Jenže autorka se rozhodla, že Anitu povede jiným směrem a místo pořádného příběhu se zaměří spíše jen na sex. Začátek knihy vypadal slibně. Anita přijímá zakázku na oživení hodně staré mrtvoly a v tomto poznávám Anitu, kterou mám tak ráda.

Pak už tu je ale problém s Musette, která opravdu nepřijela na přátelskou návštěvu a Anita přemýšlí, jak ochrání lidi, na kterých ji záleží. No třeba tím, že si je vezme do postele. Kdysi zásadová Anita najednou spí se všemi, klidně hned s několika zároveň a nemá žádné zábrany.

Mnohem více mě bavily části, kdy Anita řešila případy násilných smrtí, nebo část, kdy ji někdo pronásleduje. Nadržená Anita se mi nelíbí, kvalita hrozně klesla a u téhle série mě to mrzí snad nejvíce. Další díl má přes šest set stran a představa, že celou dobu čtu jen o tom, jak Anita musí uspokojit svoji touhu, tak si s přečtením dám asi načas.

2 komentáře:

  1. Tahle serie me taky zaujala uz drive. Ale trochu me odrazuje to mnozstvi dilu :-D

    OdpovědětVymazat