Follow Me @Charmedka

18.04.16

Richelle Mead - Neslyšno | RC review

Spisovatel: Richelle Mead  
Originální název: Soundless
Počet stran: 248
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Brožovaná
Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království.
Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem.
Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu – sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život.

Něco ke knize
Fej žije na vrcholku hory v malé vesnici, kterou sesuvy kamení odřízly od okolního světa. Z údolí jim je po laně posíláno jídlo výměnou za těžce vytěžené drahé kovy. Tento poněkud zvláštní život není ale to jediné, co vesnici. Všichni obyvatelé žijí v naprostém tichu, neslyší.

Je to už tak dávno, kdy poslední jedinec měl ještě tuto schopnost, že nikdo už vlastně netuší, proč to tak je. Jakoby ale vesnice byla prokletá, našlo se už několik jedinců, kteří pomalu ztrácí zrak, nebo už dokonce vůbec nevidí. Slepota ale znamená méně pracovní síly a tím pádem méně jídla z údolí. Lidé začínají hladovět.

Jedné noci ale Fej něco zvláštního probudí. Zvuk, který je stále jasnější a neztrácí se. Díky nové schopnosti slyšet může být nápomocná svému dávnému příteli při sestupu z hory. Při misi, od které oba očekávají slitování od správce lana a více jídla pro jejich blízké. Sestup jim ale přinese něco úplně jiného, pravdu.


Moje hodnocení a dojmy
Nová kniha od autorky Vampýrské akademie či Pokrevních pout - Richelle Mead - je pro mě vůbec tou nejočekávanější knihou za poslední dobu, za hodně dlouhou dobu. Jejího vydání jsem se nemohla dočkat a posledních pár dní jsem odpočítávala pomalu na prstech.

Richelle Mead si mě získala již zmiňovanými sériemi. Neslyšno je vůbec první samostatný román, který vydala, už to samo o sobě velmi láká k přečtení a zjištění, o co se vůbec bude jednat a zda se může rovnat tak skvělým předchozím dílům.

Příběh začíná v malé, čínské vesnici, která leží na vrcholku hory a je odříznutá od okolního světa balvany. Jídlo jim posílá někdo zezdola, podle vesničanů správce lana. Nic ale není zadarmo a tak za jídlo musí platit drahými kovy, které vytěží.

Fej je velmi nadaná, její kresby zaznamenávají denní události. Horníci naopak mají práci v dolech, je to podřadnější skupina lidí, i přesto, že díky nim má vesnice co jíst. Právě tenhle rozdíl rozdělil Fej a Li Weje, dávného kamaráda. I přes vzájemné sympatie nemohou být spolu. Ve vesnici platí jasná pravidla.

Horníci ale pomalu ztrácí zrak a to vede ke snížení dodávek jídla. Li Wej se rozhodne, že sleze z hory a promluví se správcem lana. Jenže cesta je to nebezpečná a ještě více, pokud neslyšíte valící se kamení. Li Wej je první, kterému se Fej svěří o návratu sluchu a stojí si za tím, že půjde s ním.

Rozjezd je pomalejší a to díky poznávání vesnice. Někomu by se mohly různé popisy zdát dlouhé, mě naopak tohle seznámení bavilo a díky tomu si lépe celou vesnici představíte. Když se ale Fej s Li Wejem dostali až do království Pej-kuo, kniha rozhodně začala být zajímavější. Podobné vesnice či města, která srší tajemstvím a nebezpečím, mám hrozně ráda. Dodává to knize tajemnou atmosféru a vy se zatajených dechem čekáte, co se stane.

Hlavní postavy jsou sympatické. Fej je nadaná, velmi chytrá, statečná a pro svoji sestru je ochotná obětovat život. Li Wej má zas vlastní hlavu a jde si za svým cílem. Celá ta myšlenka s hluchotou a izolovanou vesnici je velmi zajímavá a originální.

Od knihy jsem měla obrovská očekávání, ale věřila jsem, že mě nezklame. Richelle Mead zkrátka psát umí. Hodně se mi líbilo, jak se Fej snažila pojmenovat zvuky, které slyší. Pojmenujete něco, co je pro Vás naprosto neznámé. Kniha se četla velmi dobře, i když mi občas přišlo, že dialogy mezi postavami jsou lehce primitivní, dojem mi to nekazilo. Neslyšno jsem přečetla v podstatě během dne, vůbec se mi knihu nechtělo odkládat.

Kniha mě v žádném případě nezklamala a pokud patříte také mezi fanoušky Richelle Mead, tahle kniha je pro Vás v podstatě povinností. Sice se nevyrovná mé oblíbené Vampýrské akademii, ale líbila se mi a rozhodně doporučuji.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. 

4 komentáře:

  1. Svojí recenzí jsi mě nalákala a definitivně rozhodla, že si knihu musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne spísaná recenzia. :) Prajem pekný deň. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Přiznám se, že jsem od Richelle doposud nic nečetla, ale chystám se. Neslyšno vypadá skvěle, a díky tvé recenzi mám velkou chuť se do knihyx pustit hned :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, miluju knihy od Richelle, ale zatím jsem se k téhle novince nedostala. :)

    OdpovědětVymazat