Follow Me @Charmedka

11.01.16

Cassie Alexander - Noční směna

Spisovatel: Cassie Alexander
Originální název: Nightshifted
Série: Edie Spenceová
Díl: 1.
Počet stran: 224
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Fantom Print
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Zdravotní škola připravila Edie Spenceovou na spoustu věcí. Pacienti s popáleninami? Žádný problém. Utržené končetiny? To je hračka. Upíři? Ani za nic. Ale Edie coby nejnovější sestra na Y4, tajném oddělení ukrytém v samém nitru Okresní nemocnice, má plné ruce práce s nejrůznějšími paranormálními pacienty: od upírů po zvěrodlaky, zombie a další bytosti ze záhrobí… Edie se v tom snaží naučit chodit tak, aby další noční službu přečkala bez újmy. Ale když se jí upíří služebník pod rukama rozpadne v prach, rozpoutá se pravé peklo. Nyní ji pronásledují jeho poslední slova – „Zachraňte Annu!“ – a než se naděje, vezme na sebe úkol zachránit jednu ubohou dívku před nemrtvými. Přičemž se ocitne v upířím doupěti, zamiluje se do zombieho a musí bojovat o vlastní duši. Nic takového se v televizních seriálech z nemocnic nevidí…

Něco ke knize
Zdravotní sestřička Edie Spenceová pracuje v Okresní nemocnice na oddělení Y4. Dělá na noční směny a ne jen tak z nějakého důvodu. Oddělení Y4 je tajné oddělení v podzemí nemocnice, kde se léči upíři, vlkodlaci, zombie a další nadpřirozené bytosti.

Tuhle špatně placenou a nebezpečnou práci vzala kvůli drogově závislému bratrovi. Po jeho předávkování ji přišla nabídka, za přijmutí práce bude její bratr vyléčen a imunní vůči drogám. I přes nepříliš dobré rodinné vztahy Edie souhlasila. Ochranku zde dělají Stíny, které dokáží smazat paměť, ale i vzít život. Přesto není úplně jasné, co jsou Stíny vlastně zač.

Edie zde pracuje chvilku, práce je to velmi náročná a tak stačila chvilka nepozornosti a jeden její pacient, upíří služebník, se jí rozpadl pod rukama. Předtím ale stačil vyslovit prosbu, aby zachránila Annu. Edie se cítí za jeho smrt zodpovědná a tak se vrhne do pátrání. Při svém vyšetřování se ale zaplete do klanu nebezpečných upírů a hrozí jí, že přijde nejen o život, ale hlavně o duši.


Moje hodnocení a dojmy
První díl ze série Edie Spenceová mám přečtený už pěkně dlouhou dobu, ale stále jsem nebyla schopná sepsat recenzi. Raději píšu kladné recenze a to tahle bohužel nebude. Kniha nemá celkově moc dobré hodnocení, vlastně je spíše hodně špatné. Přesto jsem doufala, že to až taková katastrofa nebude.

Na knize mě zaujala obálka, mě se maximálně líbí, anotace také zněla moc dobře, takže i přes špatné recenze jsem čekala, že mě kniha pouze mile překvapí a já se zařadím do menší skupiny jejích fanoušků. Že to bude špatné, jsem ale poznala již od prvních stránek.

Edie Spenceová je obyčejný smrtelník, který shodou náhod dostane nabídku práce na oddělení Y4, kde se léčí pouze nadpřirozené bytosti. O těchto stvořeních ví pouze malá skupinka zasvěcených. Upíři, dlaci, zombie, to já všechno mám ráda a rozhodně nemám problém s tím, že bude vše smícháno v jedné knize. Co mi ale vadilo, tak drak, to mi přišlo už přes čáru. Upíři tu jsou popisováni klasicky jako ve většině knih. Ovšem zombie je spíše Frankensteinova příšera, sestavená ze všech možných částí cizích těl.

Na to, že je Edie smrtelnice, je odvážná a nebojí se nadpřirozeného světa. Ovšem komplex spasitele mi na ní chvílemi vadil. Občas se chovala tak pitomě, že mi to pilo krev. Nejhorší ale je, že jí každá její blbost procházela. Navíc hrdinka, která leze s kdekým do postele mi také moc sympatická nepřijde. Ač mám erotiku v knihách ráda a hned několik podobných fantasy sérií s nádechem erotiky čtu, tady mi to vadilo.

Vtipné a ironické hlášky mi nepřišly vůbec tak vtipné, erotické scény mě vyloženě odrazovaly a bohužel ani děj se mi nelíbil. Edie v sebeobraně zabije upíra a to jí má stát duši, takže je třeba najít svědka, který dosvědčí, že je Edie nevinná. Celý tenhle soudní proces byl nudný a nesmyslný.

Kniha je jedna velká slátanina, která nemá hlavu ani patu. Méně je někdy více a tohle dohromady nefunguje. Nemocniční prostředí by mohlo být zajímavé, je zajímavé, ale je ho tam minimum, takže ani to knihu nezachrání.

Žádné komentáře:

Okomentovat