Follow Me @Charmedka

30.11.15

Jane Austen - Lady Susan | RC review

Spisovatel: Jane Austen
Originální název: Lady Susan
Počet stran: 120
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 1794
Nakladatelství: Čas
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Lady Susan, novela v dopisech, kterou Jane Austenová nazvala podle hlavní postavy, se v mnohém vymyká nejen další autorčině tvorbě; a k titulní hrdince bychom marně hledali paralelu snad v celé literatuře devatenáctého století.

Vždyť tato čerstvá vdova je nejen krásná, ale také navýsost inteligentní a vtipná, nezávislá a nespoutaná; dokáže zamotat hlavu výrazně mladším nápadníkům; v milostných hrách drtivě vítězí nad svou mladičkou dcerou; a byť je jí přibližně pětatřicet let (což mělo v dobovém nazírání k mládí daleko), jeden z mužských protagonistů ji právem označuje za „nejznámější koketu v Anglii“… Jako by už věděl, že se jeho odsudek brzy změní v okouzlení.

Lady Susan dychtí po obdivu mužů a závisti žen, stejně jako po bohatství a společenském postavení; touží však také po lásce a vášni. Jednačtyřicet dopisů z mistrného pera Jane Austenové popisuje z různých úhlů pohledu – což je umožněno střídáním pisatelů a adresátů – intriky, flirt, zbožnění, radost i soužení. Autorka sama neměla v lásce štěstí, zůstala neprovdána – a snad i díky tomu se stala natolik vnímavou pozorovatelkou lidských duší, že její líčení okamžiků lásky a nenávisti čteme se zatajeným dechem a rozechvělým srdcem. A navíc je tato novela autentickým svědectvím o rodinných a společenských poutech, která se rodí – a zanikají – v hekticky žijícím Londýně i v jen zdánlivém bezčasí šlechtických sídel.

Něco ke knize
Lady Susan Vernonová je velmi žádostivá žena, která se snaží pouze o to, aby dceru dobře provdala a po smrti manžela si stále mohla žít jako v bavlnce. Vůbec nechápe, co je pobuřujícího na tom, flirtovat s dvěma muži najednou. Sir Mainwaring je ženatý, ale proč odmítat zdvořilosti a sira Jamese Martina toužila ulovit pro svou dceru Fredericu. Frederica sirem Jamesem ale naprosto opovrhuje, sice je bohatý, ale stejně tak i hloupý.

Po skandálu se lady Susan na nějakou dobu stěhuje ke svému bratrovi a jeho ženě Catherine do Churchillu. Zkažená pověst jí ovšem předchází a Catherine z návštěvy moc nadšená není. Vůbec lady Susan její čisté úmysly nevěří. Lady Susan je ale velmi rafinovaná a chytrá a na svojí stranu se jí povede dostat Reginalda de Courcyho, Catherinina bratra. Catherine je vývojem událostí velmi znepokojena a o všem informuje svojí matku a žádá, aby přemluvila Reginalda k návratu do Londýna, než ho lady Susan uhrane úplně.


Podle dřívějších zpráv jsem ji považoval za velmi elegantní dámu se sklonem k flirtování. Avšak v poslední době se mi donesly jisté zvěsti týkající se jejího chování v Langfordu, a ty dokazující, že jí počestné flirtování na rozdíl od většiny lidí nestačí - a že klidně rozvrátí celou rodinu, aby ukojila vlastní vášně.


Moje hodnocení a dojmy
Přiznávám, že jsem velká ostuda, jelikož od Jane Austen jsem krom této knihy nic nečetla. Už dlouho mám tuto autorka na seznamu a na pár jejích děl jsem se chtěla již dávno vrhnout. Lady Susan sice mezi ně nepatřila, ale když se naskytla příležitost, tak jsem neváhala.

Lady Susan nepatří mezi ta nejznámější díla, je to ale jediné dokončené dílo vydané po autorčině smrti. Kniha nemá tak skvělá hodnocení jako třeba Pýcha a předsudek, Rozum a cit či Emma, přesto si myslím, že si nezaslouží úplně zavrhnout.

Trošku jsem se bála, zda není chyba seznámit se s autorkou právě v podobě tohoto díla. Stále dokola jsem si říkala, zda jsem neměla raději prvně sáhnout po knize, která je známější, skvěle hodnocená. Po přečtení Lady Susan ale můžu říct, že vůbec nevadí, pokud Vaše prvotina od Jane Austen bude právě tato knížečka. Určitě si nemyslím, že by odradila od přečtení dalších autorčin děl.

Lady Susan je vážně malá knížečka, má pouhých120 stránek. Celá je psána formou dopisů, takže bílými místy se také nešetřilo. Jedná se o jednohubku, kterou jsem měla přečtenou za jedno dopoledne.

V jiných dílech Jane Austen bývají hrdinky mladé, spíše naivní. Lady Susan je pravý opak, jedná se o vdovu v letech, která si je velmi dobře vědoma toho co chce a jak to získat. Je sebevědomá, velmi inteligentní, vtipná a hlavně koketní. Na svoji dobu je její chování odvážné a vlastně i vulgární, rozhodně se nesetká s pochopením.

Lady Susan je intrikánka každým coulem. Dopisy mířené její přítelkyni Alici Johnsonové jsou upřímné, pomlouvačné. Naopak v dopisech, které píše například svému bratrovi, je samý med a falešný zájem. Kromě Susaniných dopisů v knize najdete mimo jiné i dopisy Catherine, Susaniny švagrové, která se falešností lady Susan rozhodně nenechá oklamat a o všem informuje svoji matku. 

Jak je Catherine chytrá a nenechá se opít rohlíkem, její bratr Reginald je naivní hlupák, kterého si lady Susan omotala kolem prstu a to i přesto, že o její pověsti věděl a sám jí zprvu opovrhoval. Frederica, dcera lady Susan, je též naprostý opak své matky. Jedná se o dívku tichou, velmi hodnou a beze stopy zákeřnosti. Lady Susan jí nemůže téměř vystát, avšak před svými příbuznými dělá, jak ji jde o její blaho a jak ji miluje, přitom myslí převážně na sebe. Její lásku jsem ji rozhodně nevěřila.

Kniha je plný intrik, pomluv a v každém dopisu vidíte, jak se lidé přetvařují a pak za zády pomlouvají. U prvních dopisů jsem se trošku ztrácela a chvilku trvalo než jsem se zorientovala, kdo je vlastně kdo a komu píše, ale chytíte se velmi rychle a po každém přečteném dopisu chcete vědět, co bude v tom dalším.

Děj není vůbec náročný, ale to díky formě, v jaké je kniha napsaná, ani nejde. Přesto myslím, že si kniha zaslouží více pozornosti, není tak špatná, jak se obávala a určitě bych doporučila jí dvě hodinky času věnovat. I když uznávám, že konec jsem čekala maličko jiný, byl až moc shovívavý.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
knihcentrum.cz

2 komentáře:

  1. Lady Susan budu číst teď v prosinci :-) myslím, že ji začnu dokonce dneska :D Jane Austen je skvělá volba, rozhodně si přečti i další knihy od ní. Já ji mám moc ráda a spolu s Nicholasem Sparksem a Liane Moriarty tvoří mé top spisovatele :-)
    Napsala jsi moc pěknou recenzi, už se těším, co na knihu povím já :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se Ti bude libit, urcite pak dej vedet :)
      Od Sparkse jsem cetla jen Mily, Johne a ta me zklamala, ale chci zkusit i ostatni.

      Vymazat