Follow Me @Charmedka

27.07.15

Veronica Roth - Aliance

Spisovatel: Veronica Roth
Originální název: Allegiant
Série: Povstalecká trilogie
Díl: 3.
Počet stran: 366
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství:CooBoo
Vazba knihy: Vázaná
Na frakcích založená společnost, v níž Tris Prior kdysi věřila, je v troskách – zničená násilím a mocenskými boji, zjizvená ztrátou a zradou. Když tedy dostane možnost prozkoumat venkovní svět, neváhá, je připravená. Třeba právě za plotem ona i Tobias naleznou společný lehčí život, svobodný od zbytečně komplikovaných lží, zamotaných vztahů a bolestných vzpomínek.

Ale Trisina nová realita je mnohem alarmující než ta, co nechala za sebou. Staré objevy jsou rychle zbaveny své důležitosti. Výbušné nové pravdy mění srdce těch, které miluje. A Tris tak znovu musí bojovat, aby dokázala pochopit složitost lidské povahy – i své vlastní – zatímco čelí rozhodování o odvaze, oddanosti, obětavosti a lásce.

Vyprávění ze dvou pohledů přivede sérii k silnému závěru a odhalí tajemství dystopického světa, jenž uchvátil miliony čtenářů.

Něco ke knize
Frakce padly, vůdkyně Sečtělých, kteří chtěli vyhladit Divergentní a dostat se do čela, je mrtvá. Nyní jsou na vrcholu Odpadlíci. Jak se ale zdá, ani tohle není správné řešení a proto vzniká organizace zvaná Aliance, která chce Odpadlíky svrhnout.

Mezi sebe přijmou Tris, které nabídnou ukázat svět za plotem. Tris neváhá a vydává se proto odhalit další tajemství. Za hranicí města není pouhá pustila, ale další města a lidé, kteří naprosto přesně vědí, co se v Chicagu dělo a Tris mohou poskytnout odpovědi na její otázky.

Někdy je ale nevědomost dobrá věc, místo klidu čeká Tris a její přátelé další boje a spřádání plánu, aby si zachránily životy a vlastně celý svůj svět.


Moje hodnocení a dojmy
V knize se zase tolik neděje, ale přesto mě bavila více než Rezistence. Větší část knihy se děje za hranicemi města, kde Tris nachází odpovědí na svoje otázky. Kniha je hodně upovídaná, s každou odpovědí přichází na řadu další a další otázky. Sice se dá brát pozitivně to, se konečně dozvíme něco bližšího, na druhou stranu je to vážně ukecané.

K čtivosti mi moc nepřispělo to, že Aliance není psána pouze z pohledu Tris, ale i z pohledu Tobiase. Já věřím, že to spousta čtenářů ocení, ale podle mě to bylo zbytečné. Ty pohledy jsou hodně totožné a já kolikrát ani nevěděla, koho že to vlastně čtu.

Jak se mi v Rezistenci nelíbila politika, tak zde se k tomu přidala i genetika a já byla naprosto mimo. Člověk se ve všem už ztrácí, lidé se proti sobě bouří, co to jde a já po většinu knihy už téměř nevěděla, kdo je na čí straně a co je vlastně zač. Přesto mě dokázala kniha upoutat mnohem více než právě Rezistence.

Tris, stále je to ufňukaná holka, která o sobě občas pochybuje, ale naštěstí už to není tak zlé jako v Rezistenci. Naopak Tobias mi tady přišel na pár facek. Jednal pitomě, Tris nevěřil a tím pádem dělal chyby.

Téměř do celé série jsem se musela nutit, nedokázala mě vtáhnout do děje. Strašně mě to mrzí, protože jsem se na ní strašně těšila, ale přišlo jen obrovské zklamání. Co ale oceňuji, tak závěr, ne každému se bude líbit, ale nad odvahou autorky, klobouk dolu.

2 komentáře:

  1. Poslední díl vnímám jako největší zklamání, upřímně jsem doufala, že celé zakončení bude více propracované a vymyšlené, bohužel nestalo se tak..

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se v Alianci ta genetika právě líbila :D A stejně jako ty oceňuji závěr knihy :)

    OdpovědětVymazat