Follow Me @Charmedka

09.07.15

Robert Kirkman - Cesta do Woodbury

Spisovatel: Robert Kirkman, Jay Bonansinga
Originální název: The Walking Dead: Road to the Woodbury
Série: Živí mrtví
Díl: 2.
Počet stran: 316
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Ve světě, v němž lidskou civilizaci nahradily hordy krvežíznivých zombií, existuje jen jeden cíl – přežít. Ve druhém díle trilogie Jaye Bonansingy ze světa Živých mrtvých se dále odvíjí příběh Guvernéra a jeho boje proti chaosu, v němž podle něj účel světí jakékoliv prostředky a řád musí být nastolen za každou cenu. Přežít ovšem chce i Lilly Caulová, které se Guvernérovy metody ani trochu nezamlouvají. A své k tomu chtějí říct chodící mrtvoly, kterým jde o jediné – ukojit neukojitelný hlad. Místem jejich sporu je malé opevněné městečko v Georgii, kdysi známé jako Woodbury, a jeho výsledek je všechny změní navždy!

Něco ke knize
Apokalypsa pokračuje, po světe chodí oživlé mrtvoly lačnící po krvi. O přežití bojuje i Lilly Caulová, která se nachází ve vybudovaném tábořišti spolu s dalšími několika desítkami lidí, mezi nimiž jsou i děti. Po velmi krvavém útoku zombie je ale okolnostmi nucená z tábora odejít a tak se s pár přáteli protlouká světem a hledá bezpečné útočiště.

Jednoho dne jsou ale překvapeny skupinkou mužů, která všem nabídne azyl, bezpečí a jídlo. I přes váhání a nejistotu se Lilly a ostatní vydají do Woodbury a doufají v lepší zítřky. Hned po příchodu je ale Lilly jasné, že zde něco nesedí. Vše se musí tvrdě odpracovat a žena za jídlo nabídnout i své tělo. Když Lilly navíc pozná vůdce Woodbury, Guvernéra, netouží po ničem jiném, než utéct.


,,S falešným chórem vrčení a sténání, neslyšeným za silným sklem a utopeným v bubnování deště, ten početný regiment obklopoval dům. Někteří - dlouhovlasý nemocniční pacient, kulhající žena bez čelisti, dvojice spálených mrtvol - už pronikli k domu na patnáct metrů.  Pár monster hloupě zakoplo o okraj bazénu a propadlo zasněženou plachtou, kdežto ostatní následovali své vůdce a z vyvalených očí jim svítila krvežíznivost."


Moje hodnocení a dojmy
Já věděla, proč si jednu hvězdičku v hodnocení u prvního dílu schovávám. Cesta do Woodbury servíruje přesně to, co jsem očekávala, první díl byl pouze něžná předehra.

Kdo by čekal, že děj započne tam, kde první díl skončil, tak bude zklamán. Kniha začíná u Lilly Caulové, s níž strávíme polovinu knihu a teprve v té druhé půlce přijde na řadu Guvernér. Osobně mi menší absence Guvernéra nevadila. Kniha z pohledu Lilly je čtivá a jelikož v ději sehraje poměrně velkou roli - a věřím, že v dalším dílu také- tak je jedině dobře, že jí byl dán takový prostor.

Ihned od začátku nás ale čekají desítky zombie, které žene touha po krvi, spousty mrtvol a boj o přežití. A rozhodně v neposlední řadě i děsivé Woodbury, které možná na první pohled může vypadat jako ráj, ale těžko říct, zda je lepší bojovat s mrtváky, nebo s psychicky narušenými lidmi.

Guvernér je vážně děsivá postava, prošel obrovským vývojem a morálka je mu naprosto cizí. Jde přes mrtvoly a to doslova, městečko vede velmi tvrdou rukou. Lilly mi byla naopak sympatická, má rozum, který používá a já ji fandila.

Pokud máte rádi téma zombie, rozhodně po sérii sáhněte, tenhle díl nabízí naprosto všechno, co od skvělé knihy očekávám.

1 komentář:

  1. snad najdu knížku v knihovně! líbí se mi ten nápad celkově :)
    http://plesatazpevacka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat