Follow Me @Charmedka

20.12.20

Rachel Cohn & David Levithan - Dash & Lily: Kniha přání

Spisovatel:
Rachel Cohn & David Levithan
Originální název: Dash & Lily's Book of Dares
Počet stran:
276
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Vázaná
Dash tráví v knihkupectví Strand dlouhé hodiny a jednoho dne najde mezi ostatními knihami červený zápisník, v němž je série úkolů souvisejících s knihami. Samozřejmě mu to nedá (taky který knihomol by odolal?) a pustí se do jejich plnění. Na závěr pak napíše do zápisníků svůj vlastní úkol a nechá ho na smluveném místě. A v tom okamžiku vstupuje do hry Lily (jak už jste asi uhodli, právě ona je majitelkou zápisníku i autorkou úkolů). A následuje série šifer, dopisování, vtipných míjení se i setkávání.
Fantastický příběh z blízké budoucnosti o svůdné povaze virtuálního světa, v němž můžete uskutečnit všechno, co chcete.
 


Jsem na sebe velmi pyšná, že zvládám alespoň jednu vánoční recenzi před svátky. Sice jsem se rozečetla a s počtem přečtených knih jsem spokojená, ale ty recenze hodně váznou a píšu je furt se šíleným zpožděním.

Letos jsem zvládla dvě vánoční knížky, nepořizovala jsem nic nového a sahala do svých zásob nepřečtených knih. Tuhle knížku jsem dostala tuším loni k Vánocům a hodně se letos na ní těšila, i když kamarádka ji docela kritizovala.

Já ale zklamaná vůbec nejsem, naopak mě čekalo velmi příjemné překvapení v podobě miloučkého příběhu.

Dash je mladý intelektuál, který většinu času tráví s knihami, i letošní Vánoce se rozhodl strávit sám, bez rozvedených rodičů a tak nějak v klidu. Ve svém oblíbeném knihkupectví objeví mezi knihami schovaný červený zápisník s úkoly a hned Vánoce vypadají veseleji. Nebyl by to Dash, kdyby se do výzvy nepustil.

Majitelkou zápisníku je Lily, která Vánoce miluje, všechny ty koledy, světýlka, cukroví. Avšak její rodiče se letos rozhodli strávit Vánoce v teple a Lily je nečekaně přes svátky sama s bratrem.

Dash s Lily si vzájemně dávají úkoly, píšou své pocity a přání a vždy někde na smluveném místě zápisník nechají pro toho druhého. Neznají se, ale mají pocit, že by si mohli rozumět, minimálně oba prožijí ty nejzajímavější Vánoce.


Kniha je určitě určená primárně pro mladší čtenáře, jsem na tohle už stará, ale musím přiznat že jsem si čtení užila. Je to přesně tak milé, oddechové a dojemné, jak od vánoční knihy očekáváte.

Lily je praštěná, hodně citlivá a Dash je ve svém věku velký intelektuál, oba mají ujeté přátelé a rodinu, takže o vtipné dialogy není vůbec nouze.

Za sebe můžu doporučit, téma se zápisníkem je originální, není to zbytečně přeslazené a přesto knížka potěší a pohladí na duši. Určitě je ale potřeba počítat s tím, že se jedná o čtení pro mládež.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWd2YC3lbMel9Ef8HYPzcswmGMvKkx6uBZvRtlDElM6x-8A5b_5K0LkeThF5JmE6uguK47whzpUPcytMuQK4HU9sW5resHUx-aQPMosCFemtyIWd-PirP6_3RyJQ9D720LCucRok9MZ9w/s200/Nepojmenovan%25C3%25BD+10.jpg

1 komentář:

  1. Knihu jsem četla asi dva roky zpátky a měla jsem hodně podobné pocity, jako ty. :) Člověk musí počítat s tím, že se jedná o milou, nekomplikovanou knihu s vánoční tématikou. :)

    OdpovědětVymazat